6,6 196 tys. ocen
6,6 10 1 196173
5,5 47 krytyków
World War Z
powrót do forum filmu World War Z

Dlaczego film dopiero w czerwcu wchodzi do kin? Trailer już gotowy, więc co oni będą jeszcze robić przez te ponad pół roku?

metaxxa

film:)

ocenił(a) film na 8
maximus01

Skoro będą robić film, to skąd już gotowy trailer?

ocenił(a) film na 5
metaxxa

Mam nadzieję, że to pytanie to tylko ironia. Jeżeli nie, to najwidoczniej nie znasz się na procesie twórczym filmu. Pojawienie się zapowiedzi nie oznacza, iż dana produkcja jest gotowa. Rzeczoną zapowiedź robi się z losowo wybranych scen, które będą mniej więcej nakreślać fabułę filmu, jej cel, rozmach, estetykę etc. Co najlepsze, te sceny mogą w ogóle się nie znaleźć w filmie. To po pierwsze. Po drugie, czas do czerwca przyszłego roku jest okresem montażowym "World War Z" tzn. film jest składany w całość itd, sprawdza się jakość, robi się testy próbny, dokłada muzykę, poprawia efekty itd, czyli po prostu pracuje się nad techniką rzeczonej produkcji.

ocenił(a) film na 8
tomb2525

Dziękuję za obszerną odpowiedź, właśnie o taką mi chodziło. Moje pytanie nie było ironią, no może drugie tylko trochę, lecz mimo to jak napisałeś nie znam się na procesie twórczym filmu toteż zadałam to pytanie ;)
Ja to bardziej widziałam tak, że oni do trailera specjalnie nakręcili osobne sceny, no i widać nie dużo się pomyliłam, jednak wolałam otrzymać odpowiedź od kogoś kto się w tym orientuje :)
Dzięki :)

ocenił(a) film na 5
metaxxa

No właśnie odniosłem się do tej drugiej wypowiedzi, stąd to pytanie o ironię :) Niemniej jednak cieszę się, iż pomogłem.

tomb2525

dokładnie, a czesto jest tak, że potem w samym filmie nie ma scen, tych które były w trailerze, dobry przykład to początek zapowiedzi 2 sezonu Walking Dead:)

ocenił(a) film na 5
maximus01

No właśnie TWD przyszło mi jako pierwsze do głowy, choć to naprawdę nie jedyny przykład. Weźmy chociażby film "Titanic". Cameron w 1997 roku zaprezentował trailer, który zawierał w sobie sceny stworzone w formie "szkiców", a które to niby miałby być sceną otwierającą film w kinie. Jak wyszło? Pomysł całkowicie zaniechano.

tomb2525

czy akcja filmu bedzie toczyć się w Izraelu, bo wojskowi na zwiastunie wyglądają na czosnkowych:) tzn ich mundury sa podobne do koszernych:)

maximus01

Film kręcono w miejscowościach Budapeszt (Węgry), Glasgow, Falkirk, Grangemouth (Szkocja, Wielka Brytania), Falmouth, Londyn, Aldershot, Dunsfold (Anglia, Wielka Brytania) oraz Valetta (Malta).
Malta chyba grała Izrael.

tomb2525

Dość późno wejdzie do kin jakiś czas temu robili dokrętki.

ocenił(a) film na 5
kadim_filmweb

Dokrętki? Z tego co się orientuje do wytwórnia zażyczyła sobie wprowadzenia jakiś poprawek i od nowa trzeba było nakręcić pewien fragment filmu.

tomb2525

A bym był zapomniał Lindelof miał wpływ w scenariusz podobno coś tam poprawiał po Carnahanie tak że nie spodziewam się rewelacji , a i jeszcze ten zwiastun czytałem książkę i aktualnie jestem w jej posiadaniu nie przypominam sobie jakoby w niej była mowa , a żeby zaki biegały niczym sprinterzy na olimpiadzie .

użytkownik usunięty
kadim_filmweb

Film miał ukazać się na gwiazdkę 2012, niestety materiał podobno był tak zły, ze musieli wszystko przerobić i zajęło to już rok dłużej - taka była decyzja wytwórni. Nie wiem tylko czy Lindelof spieprzył pierwotna wersje filmu, czy kazali mu poprawiać to co ktoś inny spieprzył. Ale rzeczywiście obecność tego pana nie wróży dobrze.

Sęk w tym że on miał poprawić niby to ''spieprzony scenariusz ''. Cóż czas pokaże co nam zaserwują .