PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470641}

Wszystko, co dobre

All Good Things
2010
6,6 38 tys. ocen
6,6 10 1 38293
5,3 13 krytyków
Wszystko, co dobre
powrót do forum filmu Wszystko, co dobre

..

ocenił(a) film na 5

film nie do końca jasny, wiele rzeczy trzeba się domyślać, już pod koniec był nudny i uciążliwy. Nie
takiego zakończenia się spodziewałam. Można pomyśleć, że dużo w naszym późniejszym życiu
ma związek z przeszłością, z tym jakie mieliśmy dzieciństwo. Wydaję mi się, że wszystko to wina
tego ojca, który namówił Davida do przeprowadzki do Nowego Yorku. Dalsze ich losy, były tylko
oddalaniem się od siebie, przez narastającą depresje Davida. A Katie sama została, jeszcze to,
że musiała usunąć ciążę dodatkowo na nią wpłynęło, lecz z drugiej strony nie mogła się uwolnić
od Davida, chyba liczyła, że on się naprawdę zmieni. Wydaję mi się, że została zamordowana
przez tą przyjaciółkę Davida.

natalaaxD

A mnie się wydaje, że tak jak posłużył tym swoim kumplem, żeby zabić przyjaciółkę, tak przyjaciółką posłużył się, żeby przez te dwa dni - po tym jak widzieli się w domu - udawała ona Katie. W ten sposób zyskał alibi - nie był przecież ostatnim, który widział ją żywą.

Też zauważyłam, ze ona jednak leciała do niego na każde zawołanie. Powiedział dosłownie SŁOWO i ona bez oporów wracała do mieszkania, mimo, że wcześniej wybiegała z niego roztrzęsiona.

Co się tyczy domyślania - uważam, uważałam i uważać będę, że to ZAWSZE jest plus filmu. I już ;)

anusza

[SPOILERY]
O, dobre! Możesz mieć rację z tym, że przyjaciółka udawała Katie, żeby zapewnić Davidowi alibi! Z drugiej strony mógł wymyślić inny plan i nie mówić nikomu o zabójstwie, a jednak dowiedziało się o tym kilka osób i to był duży błąd, który pociągnął za sobą kolejne morderstwa. Chociaż ojciec ukrywał tę wiedzę do końca, a pewnie jeszcze musiał pozbyć się ciała, które David podrzucił mu w samochodzie.

chica guapa

Myślę, że żadna inna historyjka nie dałaby mu tak mocnego alibi, jak plan z udawaniem Katie przez tą przyjaciółkę. Było to przecież kilka różnych osób, które "widziały ją" w różnych miejscach - co może być skuteczniejsze?

anusza

Właściwie to nie ma skuteczniejszego alibi, ale z drugiej strony nikomu nie można ufać bezgranicznie, jak się okazało przyjaciółce też nie. Mógłby np w tym czasie pójść na jakąś większą imprezę i zniknąć z niej na chwilę, tak żeby nikt nie zauważył - wtedy wszyscy potwierdziliby jego wersję.

natalaaxD

spoiler.
Przecież w ostatnich ujęciach filmu, widać jak przyjaciółka (która później zostaje zamordowana), ściąga perukę i ma na sobie okulary Katie. Więc zgodnie z sugestią fabularną, to David pozbył się żony, w taki sam sposób jak psa... Namówił przyjaciółkę do udawania Katie przez kilka dni, a później jej płacił żeby była cicho. Wszystko zaczęło się sypać, gdy przyjaciółka chciała więcej kasy, i zaczęła go szantażować, że wszystko opowie.
Trzeba też pamiętać, że jest to film inspirowany prawdziwymi wydarzeniami, więc do końca nie wiemy ile w tym filmie prawdy a ile wymysłu reżysera, żeby podkręcić dramaturgię.

ocenił(a) film na 7
natalaaxD

oj Damo jak Ty ten film oglądałaś ;)

Wyraźnie jest pokazane, że David zabija swoją żonę, w momencie kiedy ona wpada w szał i bierze łopatę, gdy zobaczyła co zrobił z psem - wtedy rozpoczęła się szarpanina [co jest tak oczywiste, że nie trzeba było tego pokazywać dosłownie]...następnie pokroił ją, a kawałki jej wrzucił do bagażnika. Tu tylko nie rozumiem, po co zrobił tak, żeby zobaczył to ojciec - mógł sam wyrzucić - chyba chciał coś mu pokazać - od początku pomiędzy nimi jest pewne niezdrowe napięcie....ten moment mnie najbardziej ciekawi... jak uważacie ?

Swoją przyjaciółkę poprosił, żeby przez kilka dni udawała jego żonę [oczywiście nie za darmo], żeby nie skojarzyli od razu, że ona zniknęła jak pojechała do niego.

W filmie ciekawi mnie jeszcze pewien fakt, iż z początku nie wykazywał aż takich psychopatycznych skłonności - chyba ciężka relacja z ojcem nasiliło jego zaburzenie.... w zasadzie także nie wiem po co zabił psa ... ale to chyba tak ma być ..taka osoba nie myśli logicznie i w filmie też nie trzymano się logiki w kwestii jego zachowań niektórych

don82

Do psa powiedział coś w stylu : I co się gapisz?! Może też denerwowało go przywiązanie żony do zwierzaka.

ocenił(a) film na 7
natalaaxD

Nie rozumialem momentu w filmie gdy ona szla z tymi workami i spadla jej pila, o co chodzilo?

Lamaxa

To był David przebrany za kobietę. Wyrzucał do wody pokrojonego faceta, któremu zlecił zabójstwo Deborah (tej, która udawała Katie po jej zaginięciu). David został skazany za znieważenie szczątków tego swojego kolegi.