PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297829}

Wszystko za życie

Into the Wild
2007
7,9 268 tys. ocen
7,9 10 1 268448
6,8 58 krytyków
Wszystko za życie
powrót do forum filmu Wszystko za życie

Zauważyłem że wiele osób pisze jaki to Alex był odważny, że chciał wyrwać się z chorej rzeczywistości oskarżając jednocześnie osoby karcące jego zachowanie, jako ludzi bojaźliwych, tchórzliwych, pochłoniętych kulturą masową.
Chriss był przede wszystkim egoistą. Ilu osobom złamał serce? Naliczyłem w filmie 6 a mogło być więcej: rodzice, siostra, Jan, Tracy, Ron Franz. Dla niego wolność oznaczała ucieczkę, a dla nich co innego. Zarówno Jan, która nie miała od lat kontaktu z synem, czy Ron który stracił rodzinę, potrzebowali go ale on mówił ''Alaska''. Chciał być szczęśliwy, a nie myślał o osobach, które dzięki niemu mogą być szczęśliwe. Franz, dziadek przed jego pojawieniem się był człowiekiem który stracił żonę i syna, chciał Chrissa adoptować, ale dla Chrissa się to nie liczyło. Ważniejsze było wyłącznie własne szczęście. W rozmowie z Jan powiedział, że rodzice żyją własnym życiem a on własnym. Nie pomyślał że rodzice i siostra są w tym czasie załamani i nie potrafią normalnie żyć. Nie żyło się im wspaniale, ale po jego stracie przerodziło się to w dramat. Dążąc do własnej wolności odbierał wolność innym. Czy rzeczywiście był silny? Czy mam mu zazdrościć ''odwagi'' na jaką mnie nie stać? Czy godny podziwu jest brak odpowiedzialności i aspołeczna postawa? Ostatnie sceny dla mnie mówią, że on żałował tego co zrobił. Nie chciał być ''przeżarty kapitalizmem'' jak to pisała autorka, jednak wyrządził sobie i najbliższym większą szkodę niż owy kapitalizm.
Gdyby więcej osób postanowiło zacząć żyć jak Chriss to czekałaby nas anarchia i cofnięcie się w tył cywilizacji. Gdyby ludzie po studiach zamiast produkować leki, przeprowadzać operacje na sercu, budować drogi i domy, projektować nowe maszyny, odkrywać szczepionki itp. poszli nagle w busz to co by się stało z naszą cywilizacją i kulturą? Widzieliśmy przykład w filmie kiedy Chriss zatruł się korzeniem przez brak wiedzy. Myślę że to wszystko wyjaśnia.

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

ocene/vycene to ty robisz za pomoca tyh svoih testov.. to one ci movia kto jest inteligentny a kto nie..

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

moge tez posuhac tvyh mysli v myh myslah nievypoviadajac ani jednego slova na glos.. czy jesli juz je tak bede sobie czytal-vypoviadal v myslah to bede slyszal tvoje mysli czy svoje.. .vbrev pozorom niemam problemu v przyznavaniu komus racji ;] niemniej jednak niezamiezam tego robic kiedy ktos navet nievysili sie by uargumentovac/poprzec sveje tezy na tyle viarygodnnie ze obali moje.. ja mam to do siebie co povinnas zauvazyc ze niemalze zavsze staje po tej drugiej stronie ..niczym obronca oskarzonego ktory jest vinny.. to znacznie ciekavsze niz przytakivanie ;] konversacja ma sens dopuki posugujesz sie argumentami i do puki je masz.. ..bedziesz sie martvic czy argumenty beda do mnie pszemaviac jak zaczniesz ih uzyvac ;) bo puki co przytaczasz mi argumenty ktore sa ale ktore nic novego nievnosza.. niczego nieobalaja.. poprostu sa.. ale to trohe za malo bym pszyznal ze masz racje.. conajvyzej ze fakty sa faktami.. bo faktem jak domnievam sa pszytoczone pszez ciebie trzy rodzaje inteligencji ale faktem jest tez to ze i te moje ktore przyszly mi vtedy na mysl maja odzvierciedlenie v zeczyvistosci.. faktem jest tez to ze nievysililas sie by mi pokazac dlaczego inteligencja emocjonalna stanovi grupe a juz ta duhova czy genetyczna zaledvie podgrupe.. -to jedno z pytan/sugestii ktore zvyczajnie pominelas.. "Może twoja wypowieź była genialna (albo i nie), ale błędy (może i celowe), brak kropek, przecinków itd. spowodował ze przebrnęłam tylko przez pierwsze 3 linijki tego tekstu. Myśl o przeczytaniu całości była dla mnie wręcz bolesna i męcząca, a nie jestem polonistką ani nic w ten deseń." -ciagle povtazam i povtazac bede i mozesz to sobie tumaczyc zmeczeniem okresem ciezkim dniem i trzesieniem ziemi na srilance a ja bede sobie to tumaczyl ushematyzovanym -mniej elastycznym umyslem ;] i nietvierdze ze sie niemyle bo mozesz byc vyjatkiem od reguly ktore zavsze sa co niezmienia faktu ze sfoja reakcja/zahovaniem pokazalas iz v duzej mieze jest to najpravdopodobniejsze vytumaczenie zjaviska ;) ..ja sie nie hvytam a to ciagne ;] bo to ty sie tego czepilas a nie ja.. to ty mialas/masz z tym problem a nie ja.. slovem sie nieodezvalas na temat filmu.. a to o czyms sviadczy.. movisz ze nie "szukasz pacjenta".. a z drugiej strony zobaczylas odstepstvo od normy a viec jakas indyvidualnosc i to ona cie sklonila jak sama pszyznajesz do reakcji a nie tresc mniej lub bardziej ale zviazana z filmem.. co evidentnie pokazuje hec poznania/zdjagnozovania pszypadku -stad te tvoje jakze nietrafne spekulacje ;] a nie hec poznania mego sviatopogladu vzgledem bohatera filmu.. "Jak widać nie mam z tym problemów," czy to znaczy ze tvoj mozg osvoil sie czyms novym i juz nierazi cie to v oczy.. czy juz tak nie kole/szczypie v oczy jak na poczatku.. -znaczy mozesz bardziej/lepiej skupic sie na tresci ;] ..pisalem ci juz ze jak hcesz viedziec czemu.. to nieco doglebniej vyjasnilem to pisazovi.. v formie najprostrzej podalem gdzies na poczatku vyjasnienie ale jak vidac albo niedotarlo albo niepszekonalo-zaspokoilo ..ja nie przestaviam literek ;] przestavianie bylo odnosnie "badania" -skup sie ;) ja je zamieniam/podmieniam -zastepuje ..i znovu czysta teoria.. jakie vszystkie argumenty odzucam.. czym to sie pszejavia/objavia -czy pisze cos v stylu to nie pravda.. bredzisz.. niema to racji bytu.. odzvierciedlenia v zeczyvistosci.. moze jakies konkrety do ktoryh moglbym sie ustosunkovac.. ..;] to tak jak ulozenie kostki rubika bez znajomosci shematu jest niemozlive.. a mimo to ludzie navet niesviadomi tego ze shemat jest ukladaja ja.. ;] ..z drugiej strony na vielu -ale tyh ktozy o sviadomosci shematu niemaja pojecia robi to vrazenie.. to prosty pszyklad jak rozruznic czlovieka posugujacego sie zdolnoscia logicznego myslenia od tego ktory z ta zdolnoscia nieviele ma vspolnego ;] ..ove zadanie aisztaina oile vogule bylo vymyslone pszez aisztajna to czysta vyliczanka.. znacznie latviej ja svozyc niz rozviazac.. jest dobra dla dedektyvov ;] ..tak to nie jest czysta matematyka ;] to jest zadanie z trescia ale z dosc okrojona trescia.. ..jak je rozviaze to bede dobry.. v czym dobry.. v rozviazyvaniu lamigovek.. o czym to bedzie sviadczyc.. ze nadaje sie na dedektyva.. jak juz poviedzialem mamy ruzne pojecie inteligencji.. patrzac na to samo vidzimy cos innego.. dla mnie zarovno inteligencja duhova jak i emocjonalna to zadna inteligencja.. i nieh tak zostanie ;) ..rozvalasz mi nadgarstki ;] "quiz ;] -..podaj mi racjonalny povod dlaczego raz mam a innym razem niemam vstaviac c przed h badz tez raz pisac u z kreseczka a innym razem bez kreseczki ..a bede to specjalnie dla ciebie robil ;) ..jesli jestes vstanie vykszesac z siebie cos viecej niz to ze ladniej raz vyglada tak a innym razem tak i to ze tak ci vpojono bo kiedys sobie to ktos tak vymyslil i teraz reszta ma sie do tego stosovac to hetnie posuham.. ;)" -co to vedlug ciebie bylo jak nie pytanie/sugestia na ktora vypadalo by zareagovac.. ;] ..evidetnie pokazujesz badz tez hcesz pokazac ze niepotrafisz czytac to co do ciebie pisze.. moze ten problem o ktorym movisz ze juz go niema vciaz jest.. a moze v ciazy jest.. ;]

iguanaon

Tym wywodem udowadniasz, że chcesz sobie po prostu pogadać:)

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

a ty czego hcialas piszac do mnie.. hcialas mnie uzdrovic.. vybavic od zlego.. zrozumiec.. zdjagnozovac.. i vydac verdykt.. okreslic rozviazanie myh domniemanyh problemov.. moim problemem sa ludzie ktozy maja problem z zaakceptovaniem odstepstv od normy.. ale jako ze niemam v zvyczaju robic problemu z problemov a te ktore mam rozviazuje na biezaco.. nietraktovalem cie jako kolejny vzud na pupie/dupie ktory to niemoze patrzec jak ja pisze.. tylko jako rozmovczynie.. ktore ma svoj punkt vidzenia i go pszedstavia.. svoj juz znam viec moglem poznac tvoj ;)

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

ty natomiast udovadniasz ze navet niemasz zamiaru odpoviedziec na postavione ci pytania.. upominasz sie o nie hcac pokazac ze niepomijasz ih celovo a kiedy ci je podtykam pod nos to milczysz.. "quiz ;] -..podaj mi racjonalny povod dlaczego raz mam a innym razem niemam vstaviac c przed h badz tez raz pisac u z kreseczka a innym razem bez kreseczki ..a bede to specjalnie dla ciebie robil ;) ..jesli jestes vstanie vykszesac z siebie cos viecej niz to ze ladniej raz vyglada tak a innym razem tak i to ze tak ci vpojono bo kiedys sobie to ktos tak vymyslil i teraz reszta ma sie do tego stosovac to hetnie posuham.. ;)" -co to vedlug ciebie bylo jak nie pytanie/sugestia na ktora vypadalo by zareagovac.. ;]

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

to ty tez masz link.. ;) http://www.youtube.com/watch?v=aJT0pqPlzT0&feature=BF&list=PLFAEBB3E77A210CD6&in dex=14

iguanaon

Bardzo mi się podoba.

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

nieh hociaz taki akcent bedzie z tersci tego filmu v konversacji provadzonej pod jego "szyldem" http://www.youtube.com/watch?v=pRUGvArWXLk

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

masz.. posuhaj jeszcze.. ;) ..http://www.youtube.com/watch?v=e4uTEhDqa_s&NR=1 ..obojgu nam vyjdzie to na lepsze.. ;]

iguanaon

Nigdy nic nie mówiłam o bohaterze filmu. Skąd możesz wiedzieć jakie mam o nim zdanie? Kolejne słówko, którego używasz, a nie wiesz co oznacza, to "argument". Przez cały czas ja coś argumetowałam tobie, a ty mi. Dla mnie coś takiego to próba dojścia do prawdy. W niemal wszystkich przypadkach, które wymieniliśmy, jest to możliwe. Nie podałeś mi żadnego dowodu na istnienie twojego punktu widzenia, ani nie obaliłeś mojego. Może i ja nie byłam oryginalna, ale ty też. Nic wartościowego w twoich słowach nie było. Twoje wywody to było masło maślane. Dużo piszesz, ale nic tam nie ma. Gra, którą prowadzisz jest pod publikę. Ja wolałabym zagrać już w Jumanji, bo kiedyś ta gra się kończy i coś można z niej wynieść. Spotkałam w życiu troche ludzi, którzy zmienili moje postrzeganie różnych spraw - ty do nich nie należysz. Nie masz do tego, ani talentu, ani argumentu, ani dowodu, bo nie jestem jedyną, której NIE przekonałeś. Żadnego mojego argumentu też nie obaliłeś twierdząc, że to ja nie obaliłam twojego. Przynajmniej się trochę pośmiałam.
Powodzenia w życiu.

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

oj zbytnio sie nievysilas na koniec ;] pszeklejajac viadomosc.. efekt koncovy jest zavsze taki ze mimo jak vidac pozornie prostyh myh pytan zavsze zostaja one bez odpoviedzi.. jestes poprostu kolejna osoba ktora pokazuje ze za malo v tobie vyobrazni-tej zyciovej i zdolnosci logicznego myslenia ktora to umozlivila by ci odpoviedziec na jakze proste pytania.. no ale nic.. pszyvyklem ;) ..vsumie niespodzievalem sie innego zakonczenia jak i innyh reakcji.. te sa juz utarte/pszetarte.. viec czemu by nie pojsc za tumem..

iguanaon

hehehe i na to czekałeś. Ostatnia linijka MUSI należeć do Ciebie, więc i na to coś odpiszesz.

ocenił(a) film na 10
mala_blondy

nie.. czekalem na odpoviedzi na pytania.. ale jak vidac sa one nie na tvoje sily.. linijki niemaja znaczenia.. maja robic dobre vrazenie a mi na vrazeniah niezalezy bynajmniej nie tyh "vizualnyh" ..znaczenie ma jakosc/vartosc.. szalu niebylo.. liczylem na viecej kreatyvnosci.. szkoda.. bo dobze jest od czasu do czasu pokonversovac z kims "sviadomym" kto potrafi sie posugivac argumentami.. kto potrafi przytknac do muru tak ze niebardzo viem co poviedziec ;] ..to niestety vymaga vyzszego stopnia vtajemniczenia ;) :P ..a tvoje klapki na oczah zbytnio ci na to niepozvalaja ;)

iguanaon

''az tak niemogles sie povstrzymac by mi odpisac ze musiales konto skasovac.. ;] :P oj biedactvo.. teraz bedziesz musial kozystac z konta kuzyna :P ;) ..svoja droga to zastanaviajace ze tak "pszyciagam" ludzi ;) ktuzy tak niemoga zniesc myh racji ;] :P i kiedy brak im argumentov odhodza pod pretekstem :P ;) ''

Koniec zabawy w kotka i myszkę. myślałem że jednak masz coś oleju w głowie. myliłem się. :)
Okazuje się że nie dość ze jesteś niezbyt inteligentny (ponieważ nic nowego nie potrafisz przyswoić oraz przyjąć do wiadomości że twój światopogląd nie jest główny).
nie jesteś pępkiem świata. Twoja megalomania mnie zaskakuje jeśli myślisz że kasuję konto ze względu na ciebie. piszesz głupoty ''pod pretkstem'', a jaką masz pewność? To że podaję powód się dla ciebie nie liczy prawda? Wazne jest to co w swojej główce ubzdurałeś. Nie przyjmujesz do wiadomości, że każdy myśli inaczej. To ze ty myślisz o pretekscie nie znaczy że ktoś inny np. ja. :)

''. ty hyba zapomniales o glovnym pszeznaczeniu tej strony.. .''

Nie, to ty zapomniałeś. Dla ciebie ta strona tak jak ująłeś jest wyłacznie ocenianiem filmów i odstępstwo od tego uważasz za coś nie z przeznaczeniem z góry założonym. Dla mnie ten serwis był głównie dyskusyjnym. po co jest forum geniuszu? ;] Nie jesteś pępkiem świata, nie tylko z tobą dyuskutowałem. Znacznie więcej czasu poświęcałem na forach innych filmów np. Deer Hunter, Fight Club itp.Nie mam na to czasu, bo za dużo go pośęcałem na dyskusje o filmach. Twój umysł nie może przyjąć do wiaodmości że rezygnuję z innych powodów, a megalomania sprawia że czujesz się pępkiem świata.
Ja nie uważałem tej strony jako miejsce oceniania filmów - więcej poświęcałem na różne dyskusje. Ty z kolei stawiałeś oceny, więc to ty zapomniałeś o przeznaczeniu strony (jakie było w twoim mneimaniu) dyskutując ze mną.

ocenił(a) film na 10
albertos_qwerty

a nie przyszlo ci na mysl ze to czysta provokacja ;] niepiervsza i nieostatnia v moih vyvodah ;) ..jesli z kims pisze to z gory zakladam ze nie sciemnia/klamie.. v przecivnym vypadku rozmova traci sens.. jest strata czasu.. zatem jesli cos piszesz.. jesli sie tumaczysz.. to zakladam ze tak vlasnie myslisz/robisz i tak tez piszesz.. -co nie povstrzymuje mnie przed czyms o czym pisalem gdzies na poczatku svyh vypoviedzi v tym temacie a mianovicie przed a/ironia sarkazmem provokacja -movilem bys niebral vszystkiego doslovnie.. pisales ze juz pisac niebedziesz v tym tez celu skasovales konto a mimo to vciaz piszesz z innego.. malo tego tumaczysz sie i prubujesz vytumaczyc cos co ja z gory zalozylem za pefnik.. -bo nigdzie v zadnej z myh vypoviedzi niepszeczytasz o oskarzeniu cie o "klamstvo" sciemnianie pszeinaczanie czy cotam jeszcze.. przeczytasz natomiast ze duzo gadasz a malo z tego vynika "odgrazajac" sie mi ze podasz racjonalny povod.. odgrazajac sie komus kto cie z robactvem przyrovnal.. jesli ktos tu ma malo elastyczny rozum/umysl to ty.. hoc juz pefnie nie tak jak na poczatku bo costam nauczyles sie czytac mnie.. jeszcze trohe i bys bledov niedostrzegal.. ;) co by moglo ci przyspozyc problemov ;] ..a po nastepnyh kilkunastu nauczyl bys sie ze nie vszystko nalezy brac doslovnie-do siebie nauczyl bys sie podhodzic z pefnym dystansem.. viedzialbys ze niezadko staje po stronie ktorej albo nikt niehce vidziec bo tak vygodniej albo poprostu jej nievidzi.. niezaleznie od tego czy sie z tym zgadzam czy nie.. niczym obronca mordercy ktory viem ze jest vinny ;] ..bo tak jest ciekaviej.. bo lubie szukac i doszukivac sie vmiare viarygodnyh argumentov obrony ;] to gra v ktorej vygryva przegrany z zalozenia ;) ..to ze zamiast pszytakivac i vciaz povtazac tak masz racje vciaz szukam novyh i povtazam stare argumenty sviadczxace pszeciv vcale nieoznacza ze czytam dla samego czytania co piszesz.. vkoncu odnosze sie do tego co piszesz.. navet bardziej niz ty do tego co ja pisze.. :P ;) "Nie przyjmujesz do wiadomości, że każdy myśli inaczej. " -masz racje niepszyjmuje.. ja to viem ;] "To ze ty myślisz o pretekscie nie znaczy że ktoś inny np. ja. :)" -to ze ja cie provokuje sugerujac vmiare viarygodny povod ktory notabene odbiega od tego ktory ty podajesz a ty to biezesz za pefnik no to juz niemoja vina.. :P ;)
"Dla ciebie ta strona tak jak ująłeś jest wyłacznie ocenianiem filmów i odstępstwo od tego uważasz za coś nie z przeznaczeniem z góry założonym." -kolejna provokacja ;] jesli by tak bylo to co bym tutaj robil.. napisalem ze jej glovnym zalozeniem.. a nie suzy vylacznie.. to dosc istotna ruznica ;) ..kto zatem jest tym pepkiem sviata jesli nie ja geniuszu ;) ;] ty ;> ;] i co to jest ta megalomania ;] ..niczego niezapomnialem.. napisalem natomiast ze to hyba zapomniales o glovnym bo nie jedynym zalozeniu tej strony skoro ze vzgledu na forum ja usunoles :P ..sfoja droga to podejzane.. sugeruje mysl ze uzalezniles sie od tego i by to pszervac usunoles konto.. pszyznaj ze to vmiare logiczne vytumaczenie ;] ..co do tego pepka.. to jesli nieviesz kim on jest.. to moze to tak ze ty jestes pepkiem svojego a ja svojego.. i juz sie niezlosc znam znaczenie tego okreslenia/sformuovania.. drocze sie tak trohe tylko ;p ;) no juz niepisz nic juz no ;P ;) koniec tyh gierek poco ci grac jak i tak pszegrasz ;) :P

ocenił(a) film na 10
albertos_qwerty

"Widać twój poziom inteligencji. :P" -jesli uvazasz mnie za kogos kto nie gzeszy inteligencja to czemu vciaz piszesz.. hcesz bym sprovadzil cie do mojego poziomu i pokonal dosviadczeniem :P ..a czy ja cos napisalem takiego co by vskazyvalo na to iz moja interpretacja skupila sie na niepravdzivosci.. ..zatem cos co vedlug ciebie jest proste bo spravdzone/pefne/oczyviste navet dla dziecka niema i niemoze byc podstava na ktorej mozna oprzec definicje inteligencji jak domnievam :P -z tego vzgledu iz niepokryva sie to z tvoja definicja a vrecz jej pszeczy -zatem trza ja uznac za plytka prosta i nieviele znaczaca.. ty mi vyjasniles.. a skoro tak to mam to pszyjasc za pravde pravdziva.. a to co ja vyjasnilem.. to trza pszyjasc za malo viarygone/istotne i nic nievnoszace.. nie no to calkiem logiczne jest :P takie prostolinijne.. vlascive.. suszne.. gurnolotne.. i malo pszekonyvujace ;] ..piszac o geniuszu pisalem o predyspozycjah ktore sa za ovy stan odpoviedzialny.. naturalnym jest ze czloviek na samym poczatku svej kariery niepszysfaja viedzy z mlekiem matki.. musi ja zdobyvac.. geniusz polega na tym ze dzieki vrodzonym predyspozycja jedno dziecko majac 5lat porozumieva sie v dvuh jezykah a drugie pszez cale zycie nienauczy sie.. nigdzie nienapisalem ze niepozyskujac viedzy mozna sie stac geniuszem.. napisalem natomiast ze einstein dzieki sfym predyspozycja z mniejszym zasobem viedzy mogl zrobic viecej niz inny posiadajac jej dva ray tyle -dlatego ze dzieki logicznemu rozumovaniu potrafil ja vlascivie vykozystac.. znaczenie maja predyspozycje o ktoryh pisalem a ktore stanovia podstave varunkujace o tym czy ktos jest inteligentny czy jedynie oczytany-pszysfoil okreslony zasob viedzy i to zazvyczaj z okreslonej dziedziny.. mozesz stanovic autorytet dla kogos kto tej viedzy ma vciaz za malo v porovnaniu do tvojej i mozesz ustapic pola svojemu autorytetovi ktory vciaz tej viedzy ma viecej niz ty ale niebedzie to stanovic o tvoim geniuszu.. niezostaniesz einsteinem v svojej dziedzinie bez predyspozycji ktore varunkuja o tvojej inteligencji czy cisie to podoba czy taz nie :P ;) einstein byl samoukiem.. -a viec mial predyspozycje.. jego umysl hlonol/pszysfajal viedze znacznie lepiej ty jak domniemam takiej predyspozycji nieposiadles.. dlaczego ;> bo sie jej nienauczyles ;> ..on sie jej nieuczyl on ja mial ;] mial cos czego ty niemasz i miec nigdy niebedziesz mial niezaleznie od tego ile ksiazek pszeczytasz :P ;) ..bycmoze i niezostal by tym kim zostal i niezrobil tego co zrobil ale spefnoscia znacznie lepiej radzil by sobie v zyciu dzieki svojemu umyslovi.. dzieki zdolnosci logiczego myslenia dzieki vyobrazni -tej zyciovej.. dzieki dedukcji.. vidzisz pefne zeczy dla jednyh sa vrecz oczyviste a dla innyh vrecz nievidoczne.. jedni vidza hoc vcale niepatrza drudzy patrza a mimo to vcale nievidza.. i albo to umiesz albo nieumiesz :P ;) "Wiedza pozwoliła mu roziwjać inteligencję," czesze sie niezmiernie ze sie ze mna zgadzasz pszyznajac vkoncu ze viedza to jedynie nazedzie v rekah kogos kto ma predyspozyje albo ih niema by ja vlascivie vykozystac.. ;] to takie podbuduvujace ;) :P

ocenił(a) film na 10
albertos_qwerty

faktem jest ze malo v sfoih rekah ksiazek v zyciu mialem.. mimo to nieuniemozlivilo/niepozbavilo mnie to mozlivosci o spytanie kogos kto te ksiazki czyta dlaczego-jak to sie stalo ze hitler v kraju skrajnej recesji stvozyl najpotezniejsza armie na sviecie.. moglbys odpoviedziec bos oczytany.. a malo kto vrecz smiem tvierdzic nieliczni zastanaviali sie jak to sie stalo.. tego niepszeczytales jak domnievam v zadnej z ksiazek viec mozesz vykazac sie svoja zdolnoscia vyciagania vnioskov/dedukcji i czego tam jeszcze ;) ..ale pszyznasz ze to viedza ktora najszersze zastosovanie ma v vykladaniu jej studentom.. teleturniejah :P ..czy do napisania ksiazki.. :P "jeśli ktoś jest inteligentny" -no vlasnie ;] -jesli ktos jest inteligentny.. jesli jest to potrafi vyciagnac znacznie viecej z tej viedzy ktora pszysfoji.. a co za tym idzie niemusi jej pszysfoic by byc inteligentny ;] ..graj v gry strategiczne o tematyce vojennej ucza logicznego myslenia ;) pravie tak jak szahy ;) ..to czemu ja mimo braku viedzy a bynajmniej v takim zakresie jak ty jestem vstanie zyc ze sviadomoscia co tak napravde sie vokul dzieje-globalnie dlaczego jestem vstanie vyobrazic sobie-przevidziec do czego to zmieza.. dlaczego jestem sviadom tego o czym viekszosc niema pojecia mimo tego ze nieczytam o tym co bylo.. -poviesz ze to proroctvo spekulacje.. a ja ci poviem ze to naturalna kolej zeczy.. i niemusialem pszeczytac zadnej ksiazki by do tego doisc ;) ..kazda viedze mozna jakos vykozystac kvestia tego czy potrafisz ja vykozystac.. ty napisales ksiazke i jak domnievam czerpiesz z jej sprzedazy profity.. co pozatym.. ty moze i vidzisz ruznice vynikajace z zycia teraz a kiedys ale piszac ze nievidzisz ruznicy miedzy kradzieza hleba vtedy a dvd teraz pokazujesz albo i pokazac/pszyznac niehcesz ze moralnie/etycznie i jak tam jeszcze czloviek hoc niby bardziej "ucyvilizovany" to bardziej prymityvny zamiast evoluovac cofnol sie v rozvoju.. moze piszesz tak bo viesz ze vtedy bys sobie nieporadzil.. a dzis masz niemalze pelne pole do popisu.. mozesz np mi tu pisac zes madry i vogule i malo tego myslec ze tak jest ;) :P ..teraz rozumiesz ze aby zostac geniuszem trza byc inteligentny a zeby byc inteligentny trza miec ku temu predyspozycje :P ;) ..ta dobra inteligencja jak to napisales to zdolnosc rozumienia/zrozumienia jak i racjonalnego vytumaczenia dlaczego jablko spada v dul bez uvczesniejszego pszeczytania o tym.. i vcale nietrzeba umiec to pszedstavic v postaci vzoru vykresu czy czego tam vystarczy uzyc logicznego myslenia.. na podstavie zdobytej/nabytej ogulnej-povszehnej viedzy ktora zdobyva kazdy potrafic vydedukovac.. pszevidziec.. zalozyc.. ocenic.. okreslic.. i vmiare racjonalnie vyjasnic.. to jest inteligencja ktora pozvala ci vydedukovac cos co inny musi pszeczytac :P ;) ..a jesli niebedzie poszezal svej viedzy to niezostanie geniuszem ale vciaz zostanie inteligentny :P ..zalovaz ze ani ty ani ja geniuszami niezostaniemy.. ;) ..mi moja inteligencja pozvala myslec ze mimo nieposzezanej viedzy ksiazkovej jestem jednostka inteligentna tobie tvoja inteligencja pozvala ci myslec ze dzieki viedzy ktora juz posiadles i tej ktora zamiezasz posiasc tvoja inteligencja jest inteligentniejsza.. a viec mam nadzieje ze jestes na tyle inteligentny by zrozumiec ze moja inteligencja jest najmojsza ;) ;]

użytkownik usunięty
Yaroslao

Dodam, że nie zamierzam już z tobą dyskutować ani w tym ani w żadnym innym wątku. Obrażanie kogoś jest dla mnie nic nie warte. Ignoruje takie osoby. Jeśli napiszesz po raz kolejny coś pod moim adresem używając słów jakich użyłeś powyżej będę zgłaszał to do usunięcia a jeśli będziesz to robił dalej napiszę maila do redakcji z prośbą o bana.

ocenił(a) film na 9

jw.

ocenił(a) film na 9
czerstwy_jan

Dla mnie to nie ma sensu co napisałeś.

użytkownik usunięty
Yaroslao

Dla mnie ma duży sens, zastanów się dokładniej i poczytaj wszystkie posty.

ocenił(a) film na 10

"nocne polakov rozmovy" ;] do szczescia brak pani dzazgi z rozmov v tloku ;)

ocenił(a) film na 10

..moze wtedy ludzie byli by bardziej ludzcy..

użytkownik usunięty
iguanaon

Wątpię. Nie byłoby nic co ich pilnowałoby. Silniejszy by zabijał słabszego bo wiedziałby że nikt mu nic nie zrobi. BYłaby dzikość jak w epoce kamienia - silniejszy zabił słabego i tyle.

ocenił(a) film na 10

epoka kamienia to zupelnie inna bajka inna metalnosc inne priorytety.. ..a z punktu vidzenia rozvoju gatunku to vrecz vskazane by eliminovac ze stada slabe ogniva ktore tylko poglebialy by skaze v genotypie.. brutalne.. ovszem ale nikt niemovil ze sviat "dzikosci" niejest brutalny.. podswtavova i najvazniejsza ruznica to to ze vtedy zabijali by przetrvac dzis zabijaja z hcivosci-zahlannosci z ciekavosci.. dla rozryvki.. dzis vartosc zycia okresla okreslona vartosc pieniedzy.. niezaleznie od tego czy jest to 5zloty na fajki czy 20tys na nove serce czy 50tys na uzadzenie polovania-safarii na etiopczyka v afryce.. jest to zupelnie inne podejscie do ludzkiego zycia.. ..spoleczenstvo vyhovyvane jest przez system ktory uczy jak byc pravem konsumentem ktory to ma konsumovac niezastanaviajac sie nad tym czy mu to potrzebne czy tez nie.. miec za vszelka cene.. bo jak on ma to ja tez musze miec.. tyh ludzi juz sie niezmieni to ludzie "ucyvilizovani" uzaleznieni od cyvilizacji sa jednak jednostki ktorym to nieodpoviada.. nieodpoviada viec sie vyryvaja.. nieda sie zupelnie odciasc od cyvilizacji i nie oto hodzi.. zyjac vsrod spolecznosci sila zeczy trzeba sie dostosovyvac kvestia tylko tego na ile zyjesz na svoih varunkah a na ile jestes podpozadkovany temu co niekoniecznie ci odpoviada.. zyjesz vedle vlasnyh zasad na vlasnyh varunkah czy varunkah jaki oferuje system bo tak latviej vygodniej badz tez z braku laku-alternatyvy..

użytkownik usunięty
iguanaon

Proszę abyś pisał językiem jakim Cię nauczono. Powody podałem w temacie poniżej.
Piszesz o chorym systemie, utrudnianiu ludziom życia. Lecz ty utrudniasz je mi. Zamiast szybko przeczytać i ci odpowiedzieć trace więcej czasu na samo przeczytanie twojego tekstu wyraz po wyrazie by dojść co masz na myśli. Czy to nie złośliwe? MI to utrudnia odbiór i ogranicza mnie w czynności. Mogę za chwilę pisać też swoją wymyśloną formą i utrudnić ci czytanie np. pisać wyrazy od tyłu. Podam powód, ze tak mi wygodnie. Więcej powodów pisałem w osobnym temacie.
Mi takie życie odpowiada. Nie czuję się skrępowany. Zazwyczaj robię to co w pełni mi wystarcza by być szczęśliwym. Dostrzeż pozytywy zamiast samych negatywów w społeczeństwie. Nasze społeczeństwo jest nieporównywalnie lepsze od tego co było 100 lat temu, czy w średniowieczu. Nie ma feudalizmu, przywiązania chłopa do ziemi - raz w roku mógł wyjść ze wsi jeszcze nie tak dawno, a nie zapominajmy że chłopi stanowili większość społeczeństwa. Musieli słuchać swojego pana szlachcica i dostawali od niego baty za byle co. Jedynymi rozrywkami była jakaś tam biesiada w niedzielę czy wesele sąsiada raz do roku. Teraz masz internet, wiecej rozrywek. Korzystasz z cywilizacji pełną parą - siedzisz na filmwebie. O takich luskusach to nawet kiedyś nie dało się pomarzyć. Na dodatek nie dostaniesz od ksiedza batem że nie byłeś na nabożeństwie. Dziś czasy są najlepsze. Mamy - rozrywki (filmy, gry, sporty, telefony, internet), medycyna (lekarstwa, szpitale, operacje), godziwa praca (prawa pracownika, stałe wynagrodzenie), komunikacja (samochody, statki, samoloty). Szkoda ze tak mało ludzi to docenia.

ocenił(a) film na 10

..bo normalność jest w cenie.. ja natomiast podałem dość zasadne i myśle wyczerpujące uzasadnienia.. czy zatem czujesz się w obowiązku udzielania mi odpowiedzi.. czy czujesz wzgledem tego jakiś przymus.. czy to kwestia twego "dobrego wychowania" ..a czy niejest zlośliwe wytykanie komuś jego formy.. formy którą notabene jakoś tam akceptujesz skoro ja czytasz.. czy robisz to wbrew sobie ;> ..może to wcale nie taka strata czasu jak myślisz.. może dzięki temu uczysz się czegoś nowego.. czegoś czego nienauczono cie w szkole.. vidzisz.. jesli zaczniesz pisac od tylu to bedzie to bardziej tvoje vidzimisie niz ulatvienie ale jesli taka forme pszyjmiesz to ja ja przyjme a bynajmniej niebede jej negoval bo mi nieodpoviada niebede na ciebie naskakival tylko albo ja zaakceptuje albo pomine-przemilcze zvlaszcza jesli mi podasz racjonalny povod dlaczego tak.. moim celem niejest utrudnienie sobie pszekazu-komunikacji z innymi.. moim celem jest svoboda vypoviedzi tak v formie jak i tresci.. bym niemusial sie zastanaviac czy teraz mam vstavic ch czy samo h.. ot co takie me ulatvienie sobie zycia.. bym niemusial sie pszejmovac ze jak napisze h zamiast ch to ktos mnie uzna za glaba.. ludzie z ktorymi rozmaviam niemaja jakos problemu ze zrozumieniem tego co pisze.. to kvestia osvojenia sie.. a przedevszystkim tolerovania tego co jest inne od tego co oferuja normy zasady -system ..alez ja dostrzegam pozytyvy.. malo tego czerpie kozysci zyjac v danej spolecznosci.. tylko vidzisz.. to niejest moj szczyt mazen.. ja hce czegos viecej.. czegos ponad to.. mam nieco inne priorytety.. inne ambicje.. co masz na mysli piszac lepsze niz 100 lat temu.. myslisz ze vtedy byli bardziej hcivi.. bardziej pazerni.. egoistyczni.. zahlanni.. bo ja mysle ze vrecz przecivnie.. to dzis ludzie tratuja sie v kolejce po nove dvd z mediamarket ..to dzis matka svoiego dziecka vyzuca je przez okno do smietnika czy przehovuje v beczkah.. to dzis zabijaja dla marnyh paru zlotyh dla gadzetov czy od tak.. to dzis mozna kupic organ usugi 15latki sviadczacej sve usugi seksualne to dzis mozesz vyjsc na ulice i zostac dzgniety nozem dla potfela aparatu czy kluczykov do samohodu.. bo to dzis vartosc ludzkiego zycia vyznacza pieniadz czy jemu podobna valuta.. ..dopuki niedotyka cie to bezposrednio to tego niedostrzegasz zyjac gdzies zdala v svoim sviecie v ktorym jest ci dobze.. tylko ze by jeden mogl jezdzic mercedesem 100 10 czy hocby jeden musi umierac z glodu.. my tu gadugadu a srednio co 4sekundy ktos umiera z glodu v czasah gdy sa nadvyzki produkovanej zyvnosci ktora pszerabia sie na pasze czy biopaliva.. lepsze czasy.. demokracja.. tak ale dla tyh co zyja ponad stan.. dla tyh co maja.. tylko ze strony medalu sa dvie.. z tej drugiej jest coraz vieksze bezrobocie.. vtedy juz niejest tak vesolo.. vtedy povodov do bycia szczeslivym jest znacznie mniej.. vtedy szczesciem zazvyczaj staje sie te dvd vydarte komus a rozryvka jest upicie sie by zapomniec jakie to profity daje demokracja i obecne czasy.. ale vszystko do czasu.. tania sila robocza i ogromny przerob dzienny fabryk povoli zapyha rynki zbytu.. bezrobocie niebedzie malec a vzrastac.. przyjdzie moment ze ludzie vyjda na ulice.. vtedy zobaczysz v jakih to vspanialyh czasah przyszlo nam zyc.. vtedy moze cos zrozumiesz.. ale vtedy bedzie juz za puzno.. najlatviej jest niemyslec o tym.. niemyslec i niebyc sviadomym tego.. zyc beztrosko martviac sie jedynie o vlasne dobro i dobro najblizszyh.. to nie tvoja vina ze tak jest.. moja tez.. viec kogo.. nikogo ;> a ja ci poviem ze kazdego z nas.. by jeden mogl miec vszystko vielu musi miec nic oto uroki demokracji za ktore vszyscy zaplacimy.. godziva praca.. niebadz smieszny za 5 zl na h viesz ile ludzi robi za te pieniadze.. hinczycy robia po 12 i viecej h za 3 dolary dziennie ..to tylko pokazuje jak niesviadomy jestes tego co tak napravde dzieje sie vokul ciebie.. komuna niebyla idealnym systemem ale zvyklego robola bylo stac na vszystko.. niemusial sie martvic z czego zaplaci rahunki.. a dzis.. ile ludzi ma dylemat czy kupic jesc czy zaplacic zalegly rahunek.. luksusy.. dla pruznyh ludzi ktuzy zyja ponad stan majac gdzies ze by on mogl miec inny musi niemiec.. jak poviedzialem syty glodnego niezrozumie.. ..a viec ciesz sie tymi dobrami cyvilizacji zyj v sfoim sviecie gdzie niema glodu i tego typu zmartvien.. ciesz sie puki mozesz.. puki niepszyjdzie i nieodbieze ci to ktos kto tez by tak hcial jak ty miec.. bo dzis miec a nie byc

użytkownik usunięty
iguanaon

'' ja natomiast podałem dość zasadne i myśle wyczerpujące uzasadnienia..'''

Tobie się tak zdaje. Dla mnie nie było nic zasadne i wyczerpujące. nie jesteś pępkiem świata. obudź się. myslisz że to co uważasz ty jest prawdziwe? Powiem ci coś piszesz w innych tematach o tolerancji itp. jednak nie widzisz innego człowieka lecz siebie. :)

''czy zatem czujesz się w obowiązku udzielania mi odpowiedzi.. czy czujesz wzgledem tego jakiś przymus.. czy to kwestia twego "dobrego wychowania" ..''

Znów oceniasz, mimo że mnie nie znasz. To nie kwestia przymusu, ani dobrego wychowania. Po prostu robię to dla siebie. odpowiadam, kiedy ktoś do mnie pisze. :)

''a czy niejest zlośliwe wytykanie komuś jego formy.. formy którą notabene jakoś tam akceptujesz skoro ja czytasz..''

Złośliwe? Najpierw cię prosiłem, podajac sensowne argumenty. Niestety olałeś to. Inne słowo tutaj nie pasuje. Tłumaczyłeś się że używasz tej formy, bo nie jest narzucona itp. Tłumaczyłem ci dlaczego powinieneś używać formy powszechnie uznanej za normalną. Dawałem ci wczoraj przykład o klawiaturze, ale się do niego nie odniosłeś.
Skoro forma się dla ciebie nie liczy bo jest narzucona to dlaczego używasz liter alfabetu rzymskiego? Przecież to też schemat, narzucony przez kogoś. Ty sobie piszesz litery w dowolnej kolejności myśląc ze zrywasz ze schematem. Bzdura. Na klawiaturze masz litery w jednej ustalonej kolejnośći, którą twój mózg dawno wychwycił i się przyzwyczaił. Odnalezienie każdej litery i jej nacisnięcie to setne sekundy. Dalej piszesz wg schematu, możesz napisać tekst szybko. Spróbuj zmienić kolejność liter na klawiaturze. Twój mózg nie bezie znał tego scheamtu i już szybko nie napiszesz. od nowa będziesz się uczył.

''może to wcale nie taka strata czasu jak myślisz.. może dzięki temu uczysz się czegoś nowego.. czegoś czego nienauczono cie w szkole..''

Bzdury piszesz. nic nowego mnie to nie nauczy, nic co mi się przyda w życiu. W życiu przyda mi się to co jest powszechnie uznanymi zasadami. Chcesz innej formy? Nie używaj naszych znaków, wymyśl swoje pismo. :P

'' vidzisz.. jesli zaczniesz pisac od tylu to bedzie to bardziej tvoje vidzimisie niz ulatvienie''

Tak, to widzimisię, podobnie jak twoja forma.

''ludzie z ktorymi rozmaviam niemaja jakos problemu ze zrozumieniem tego co pisze.. to kvestia osvojenia sie.. ''

Tak jak pisałem, z przykładem o klawiaturze. Przyzwyczaili się bo ich mózg to przyswoił, nauczył się. Ja jednak nie miałem na to czasu i nie odpoawiada mi to. W urzędzie, banku nie użyjesz tej formy. Użyjesz? Jeśli nie to jesteś hipokrytą. :)

''ja hce czegos viecej.. czegos ponad to.. mam nieco inne priorytety.. inne ambicje..''

Czego więcej? pójść do buszu? tam też masz narzucone schematy. Każdy dzień to walka o przetrwanie - zdobycie samemu jedzenia, polowoanie, znalezienie noclegu. Znów padasz niewolnikiem systemu, tym razem natury.

''co masz na mysli piszac lepsze niz 100 lat temu.. myslisz ze vtedy byli bardziej hcivi.. bardziej pazerni.. egoistyczni.. zahlanni.. bo ja mysle ze vrecz przecivnie..''

To nie znasz ani życia ani historii. Wtedy nie było praw człowieka, międzynarodowych praw. Nic cię nie chroniło. ktoś kto miał kase mógł zrobić wszystko. gdybyś był chłopem przyjechałby szlachcic, zgwałcił ci żonę i odjechał uradowany. Mógłbyś sobie jedynie popłakać i wrócić do pracy. Nic cię nie chroniło. nikt by go nie ukarał. Była większa samowola.

'' to dzis ludzie tratuja sie v kolejce po nove dvd z mediamarket''

Lepiej tratować się w kolejce po DVD niż dostać biczem za kradzież koguta.

'..to dzis matka svoiego dziecka vyzuca je przez okno do smietnika czy przehovuje v beczkah..''

To jest patologia! Co ty bredzisz... To nie ejst zależne od czasów. Kiedyś dzieciobójstwo było bardziej powszechne, bo w średniowieczu nie było za to kary. Dzisiaj to sporadyczne, niezwykle rzadkie przypadki. Zastanów się to wypisujesz.
Nawet za 100 lat, kiedy świat bardziej się rozwinie znajdą się zawsze czarne owce.

'' to dzis mozna kupic organ usugi 15latki sviadczacej sve usugi seksualne to dzis mozesz vyjsc na ulice i zostac dzgniety nozem dla potfela aparatu czy kluczykov do samohodu..''

TO KIEDYŚ było znacznie bardziej powszechne. Mnóstwo biednych dziewczyn szło na ulice. Kiedyś nawet z 10latką mogłeś uprawiać seks i nic by ci się nie stało, jeśli byłeś z wyższego stanu. Będąc artystkrata mogłeś do siebie na siłę po kilka takich 15 latek dziennie sprowadzać.

''bo to dzis vartosc ludzkiego zycia vyznacza pieniadz czy jemu podobna valuta.. ..dopuki niedotyka cie to bezposrednio to tego niedostrzegasz zyjac gdzies zdala v svoim sviecie v ktorym jest ci dobze..'''

Lepiej to dostrzegam niż ty. Widziałem zabitych ludzi, pociętych przez pociąg. Niedługo będę prokuratorem. Znam historię, której ty chyba nie, skoro piszesz te wszystkie rzeczy. Kiedyś było gorzej. Pewnie nie czytałeś nic o życiu codziennym w innych czasach, lecz oglądasz filmy historyczne. W Gladiatorze widzisz jedynie historyjkę przygodową, a a nie prawdę z tamtego życia, które było nieporównywalnie trudniejsze. Mężczyzna szedł do wojska na 20 lat, wracał często siwy, pierwszy raz widział dzieci kiedy były już dorosłe. Nie był przy śmierci swoich rodziców, przy tym jak żona odeszła itp. jeśli oczywiście przeżył te 14 bitew i wrócił żywy. Kiedyś czasy były takie - przetrwałeś jak byłeś silny, lub byłeś z artystokratycznego rodu. Dzisiaj jest więcej możliwości. Jak urodzisz się biedny i się starasz możesz ukończyć studia i godziwie żyć. kiedyś będąc chłopem byłeś skreslony. Czekał cię taki sam los jaki czekał twojego ojca i pradziadów.

''my tu gadugadu a srednio co 4sekundy ktos umiera z glodu v czasah gdy sa nadvyzki produkovanej zyvnosci ktora pszerabia sie na pasze czy biopaliva.. ''

Kiedyś było to samo. myślisz ze w krajach afrykańskich żyło się lepiej niż żyją teraz?

'''lepsze czasy.. demokracja.. tak ale dla tyh co zyja ponad stan.. dla tyh co maja..''

Kiedyś żyło się wspaniale jedynie elicie np. we Francji Stan najwyższy stanowił tylko kilka % przy milionowej ludnosci. Teraz w takiej Francji żyje się godziwie wiekszości obywateli.

'' tania sila robocza i ogromny przerob dzienny fabryk povoli zapyha rynki zbytu.. bezrobocie niebedzie malec a vzrastac.. ''

Jakbym słyszał Leppera. :) Lepsze bezrobocie które dotknie kilkanaście % niż pańszczyzna która dotknie 90%.
bezrobotny zawsze ma jakieś szanse - spróbować gdzieś wyjechać, znaleźć coś w czym bęzie dobry. Chłop tego nie miał, siedział na wsi i koniec. Jak ją chciał opuścić dostał batem.

''przyjdzie moment ze ludzie vyjda na ulice.. vtedy zobaczysz v jakih to vspanialyh czasah przyszlo nam zyc.. ''

Hehe, takie momenty już były. :) Dziś się to nie stanie, oprócz małych strajków zawodowych. mówię małych, bo np. rewolucja francuska 200 lat temu - wyszły na ulice miliony. Dziś to niemozliwe.

''vtedy moze cos zrozumiesz.. ale vtedy bedzie juz za puzno..''

Ja rozumiem, ale ty nie. ja znam historię, politykę i wiem że to co piszesz się nie stanie. Ty jednak nie masz popacia argumentów. Uważasz ze to co piszesz to jedyna racja prawdziwa. :)

'''najlatviej jest niemyslec o tym.. niemyslec i niebyc sviadomym tego.. zyc beztrosko martviac sie jedynie o vlasne dobro i dobro najblizszyh.. ''

Taaaa... bo ty wiesz najlepiej. Nie widzisz mnie, a wiesz o czym myślę i czym się martwię. Nie uważam byś znał się na ludziach. Wiedz, ze widziałem więcej niż ty nieprzyjemnosci, nie chcę wypisywać, bo nawet nie jesteś świadomy co jeden człowiek robi drugiemu. Wiem, że tak jest, bo podałeś przykłady o beczkach itp. które są powszechnie znane. Ja siedzę głębiej w różnych patologiach i wierz mi - nie wszystko jest w mediach. Dzieją się też rzeczy o których ci się nie śniło.
Padłeś ofiarą systemu o którym tyle piszesz. Widzisz tylko to co jest w mediach i podajesz takie przykłady.
Ja widzę nieprzyjemności, znam patologie jakie są w naszym i innych krajach, takie jakich nie kręci się w filmach ze względu na pewne granice, widze co się dzieje na świecie - interesuje mnie polityka, gospodarka ogólnoświatowa. Co wiesz o Sudanie? Tam ginie więcej ludzi dziennie niż w czasie wojny w Iraku. Tylko tego się w mediach nie mówi bo niewygodne - nie ma tam surowców jakie są w Iraku.

'' ciesz sie puki mozesz.. puki niepszyjdzie i nieodbieze ci to ktos kto tez by tak hcial jak ty miec.. bo dzis miec a nie byc''

Trzeba mieć twardą dupę i się nie użalać nad życiem. Trzeba się wziąć w garść i żyć w tym świecie. Trzeba widzieć więcej pozytywów niż negatywów. Nawet w koszmarze trzeba się uśmiechać i być człowiekiem. W świecie zawsze było dużo zła, ale było też dobro, czyli to co dawało nam szczęście nawet w najcieższych chwilach. Natura człoiwieka jest taka, że zawsze będą wojny, jeden drugiemu będzie robił krzywdę. Nie trzeba przed tym uciekać, być tchórzem tylko twardo stanąć do walki z przeciwnikiem jakim jest życie.
Obejrzyj sobie film ''Życie jest piękne''. trochę przerysowane, lecz pokazuje że zawsze trzeba mieć nadzieję i nie poddawać się.

ocenił(a) film na 10

zamiast pokazyvac jaki to jestem egooistyczny i pevny siebie v tym co movie moglbys odniesc sie do tego co vedlug ciebie niejest ani zasadne ani vyczerpujace.. bo vyhodzac z takiego zalozenia i ja moge napisac ze to tylko ci sie tak zdaje.. mi sie np zdaje ze sviadomie i celovo unikles odp na pytanie.. ''podaj mi jeden racjonalny povod dla ktorego mialbym vstaviac c przed h a bede to robil dla ciebie ;) '' na ktore jakby niepatrzec z vlasnej niepszymuszonej voli zadeklarovales sie odpoviedziec.. jesli argumentem ma byc ..bo mi sie tak zdaje -to ja vymiekam.. nie oceniam a sugeruje stad podanyh kilka mozlivyh opcji do vyboru ;) v celu poddania ih tvej veryfikacji a zatem zaprzeczenia/potvierdzenia badz tez poddania do mej viadomosci vlascivej odpoviedzi ktora jak vidze vyglada nastepujaco.."Po prostu robię to dla siebie. odpowiadam, kiedy ktoś do mnie pisze. :)" ..dobze viedziec ze niemeczysz sie z ma forma z przymusu ;] ..poprosiles na co zareagovalem uzasadnionym daniem do zrozumienia iz ovej prosby niespelnie.. zaproponovalem rovniez bardzo dobre rozviazanie jakim bylo pominiecie tresci v formie ktora oferuje ..nieczuje sie v oboviazku spelniac czyihs prosb zvlaszcza kiedy nievidze takiej potrzeby.. jesli to stanovi dla ciebie "olanie" nieh i tak bedzie ..kilka pierwszyh linijek poprzedniej mej vypoviedzi byla pisana v formie ktora oczekujesz i to navet z pl znakami ;) czego jak domnievam niezauvazyles.. czy to znak ze zaczoles osvajac sie z ma forma ;> ..mimo ze pisze tak od 5 lat niemial bym zbytniego problemu "vrucic" do poprzedniej versji to ludzie tacy jak ty maja problem z pszysfojeniem/akceptacja czegos innego niz tego co zostalo vpojone.. tumaczylem to vlasna svoboda a nie ze niejest ona nazucona co stanovi dosc istotna ruznice.. jestem vpelni sviadom znaczenia uzyvania povszehnej formy v miejscah publicznyh takih jak uzedy szkoly itp instytucje mniej lub bardziej publiczne.. ty natomiast hyba niejestes sviadomy ze filweb.pl to nie uzad a ty niejestes tu uzednikiem tylko osoba pryvatna ktora jest tu na takih samyh pravah jak ja i cala reszta.. ty czytasz ale z dosc marnym zrozumieniem albo zupelnie inaczej sobie tumaczysz stvierdzenie -svoboda dzialania tak v formie jak i tresci - co svoja droga jasno i pszejzyscie vytumaczylem.. moze jeszcze raz povtuze.. to vbrev vszelkim pozorom niejest zaden bunt.. vbrev temu co myslisz i ci sie vydaje niebylo to mym celem -co bylo.. juz pisalem svoboda dzialania stukania v klavisze na klaviatuze bo tylko za posrednictvem klaviatury tak pisze ..niebede tvozyl nic na vzor esperanto ani pszestavial klavisze na klaviatuze bo mym celem niejest utrudnianie a ulatvianie sobie "zycia" ..czysto egoistyczne ulatvianie sobie zycia z pelna sviadomoscia ze niekazdemu moze to odpoviadac i niekazdy bedzie hcial to akceptovac do czego ma pelne pravo.. "Skoro forma się dla ciebie nie liczy bo jest narzucona to dlaczego używasz liter alfabetu rzymskiego?" - moze dlatego ze to najblizsza mi forma.. vszystko jest shematem i od shematu nieda sie uciec jesli sie ucieka to v drugi inny.. jesli od czegos uciekam to nie dla samego uciekania tylko dlatego ze posiadam rozum ktory movi mi ze nie vszystko co mi podadza do viadomosci mam-musze uznac za pevnik stad moja mala "ucieczka" od shematu ktora pszejavia sie nievstavianiem c przed h -dla mnie najbardziej racjonalnym povodem dlaczego raz je tam vstaviac a innym razem nie jest to ze dzieki takim zabiegom mozna robic dyktanda.. vidzisz.. jedni sa tacy ze svietego mikolaja mimo vatplivosci oile jakies dostrzegaja pszyjmuja za pefnik a inni tacy jak ja kvestionuja poddajac viarygodnosci.. kiedy katehetka na lekcji religi v podstavovce movila o maryji dzievicy ktora urodzila syna czy o bogu ktory stvozyl vszystko vtedy kiedy niebylo nic to jako jedyny to kvestionovalem dostavalem odpoviedz.. ze nalezy v to viezyc co mnie niepszekonyvovalo.. viekszosc tak.. viekszosc pszyjmovala to ze pavnik.. viekszosc tylko nie ja.. ..bzdura to jest to ze ja pisze litery v zmienionej kolejnosci -jesli zmieniam kolejnosc to jest to jako blad o czym juz pisalem.. zmienia/narusza to strukture slova.. to ze ci pszytoczylem tekst ukazujacy ze czyta sie jedynie piervsza litere i ostatnia nieoznacza ze tak pisze.. caly czas odbierasz mnie jako buntovnika tylko ze ten buntovnik zyje vsrud ludzi i zyje v shemacie malo tego hoc niejest to jego szczyt mazen to dobze mu z tym i jest calkiem zadovolony z zycia i umie docenic dobra cyvilizacyjne -varto by bylo zebys pszyjol to do viadomosci jako pefnik.. jak i to ze nie "buntuje" sie pszecivko vszystkiemu tylko temu co uznaje za hore/niezdrove/glupie/niepotrzebne/maloracjonalne/nieracjonalne/nievlascive i jakies tam jeszcze ..niestaje na pszeciv calemu alfabetovi tylko temu co kvestionuje co v mym mniemaniu jest zbedne/niepotrzebne.. bo skoro moge napisac h bez c i co vazne nienarusze tym znaczenia slova to poco pszeplacac.. poto ze ktos sobie to tak vymyslil a reszta ma sie do tego dostosovac.. to ze viekszosc tej bezvladnej szarej masy tak robi nieoznacza iz ja ta czarna ovieczka tez tak mam robic ;) ..a ja mysle ze vcale nie taka bzdura.. ze tvoj muzg uczy sie czegos novego i niehodzi o to bys cos z tego mial hodzi o to by tvoj muzg sie jakos rozvijal a nie stal v miejscu :P ;) ..moja forma jest uzasadnionym "vidzimisiem" jesli uzasadnisz vmiare racjonalnie svoje pisanie od tylu a ja na nie pszystane to nievidze problemu ;) ..a ja ci pisalem o ludziah ktuzy navet niespytaja dlaczego tak pisze i to zazvyczaj oni maja najviecej do poviedzenia.. jak i o takih ktuzy spytaja z ciekavosci dlaczego tak.. oni sie nieosvaja oni nievidza problemu gdyz jak domnievam ih muzg jest bardziej otfarty/elastyczny tvoj jak vidac taki niejest :P a skoro ci nieodpoviada to rozviazanie poddalem juz nieraz ;) v uzedzie nieuzyje tej formy bo v uzedzie uzyva sie formy oficjalnej a znajac i majac nieco do czynienia z pl pravem viem ze juz zle-dvuznacznie vpisana cyfra v przegladzie i to nie pszezemnie a uzednika moze pszyspozyc jedynie problemov a co dopiero kiedy zrobil bym to ja i jeszcze sviadomie.. niejestem ani masohista ani hipokryta jestem prostym czloviekiem ktory vyhodzi z zalozenia ze zycie nalzy sobie ulatviac a nie utrudniac ;) ..nierozumiesz podstavovej zeczy.. vszystko mozna podciagnac pod system tylko ze v jednym systemie vyhovujesz sie niezaleznie od tego czy ci to odpoviada czy nie.. zostajesz vyhovany v vieze ktora jest ci odgurnie nazucona.. niemasz alternatyvy.. zyjesz v czyms co oferuje ci system.. dopiero v okresie kiedy zaczynasz zeczyviscie samodzielnie rozumovac mozesz bo niemusisz dostrzegac mozlivosc vyboru.. vtedy dopiero vidzisz ze jest alternatyva dla boga.. ze oprucz boga jest jeszcze szatan.. marna alternatyva ale jednak.. i vtedy stajesz sie metalovcem ;] to tez shemat ale to juz jakis vybor.. jakas alternatyva.. zyjesz vciaz v tym samym systemie ale juz na nieco innyh varunkah.. ucieczka v busz i poddanie sie tam panujacym pravom czy podpozadkovanie ih sobie v mniejszym czy viekszym stopniu to "ucieczka" od czegos z czego mozesz uciec vtedy kiedy zaczniesz dostrzegac alternatyvy.. kiedy vidzisz ze to v czym cie vyhovano niedokonca ci odpoviada.. ze hcesz cos ponad to co ci oferuje system.. system oferuje ci normy zasady shematy postepovan mozlivosci dzialan vedle okreslonyh shematov.. niekazdemu jednak to odpoviada bo co z tego ze masz jakies tam mozlivosci vyboru kiedy sa one tobie nazucone.. i to niehodzi oto ze to zly system jak kazdy ma svoje vady i zalety.. to jak z vindovsem i linuksem.. volalbym linuksa ale zyje z vindovsem.. nie dla tego ze go vole tylko dlatego ze ma monopol na vszystko.. ze vszystko jest robione pod niego.. viec vybieram to co viekszosc hoc niejest to szczytem myh mazen.. jesli bohater filmu jedzie v dzicz to jedzie zyc na varunkah ktore nikt mu nigdy nienazucal aviec robi to dobrovolnie i vpelni sviadomie.. viara za ktora placisz cale zycie.. hrzest komunia biezmovanie slub pogzeb i na koniec posmiertny abonament na miejscuvke v piahu.. edukacja.. ciagle pozyskivanie viedzy i kolejne poziomy vtajemniczenia.. by miec papier.. by miec prace.. by miec dom.. by miec samohud.. by miec ludke.. by miec paralotnie.. by miec kosiarke.. by miec travnik ktory mozna kosic ;) ..by miec vakacje-urlop by miec vycieczke na majorke.. by miec telefon.. navigacje.. buty z vodoszczelna membrama.. by miec okulary z filtrami.. vszystko to by byc pravozadnym konsumentem jak pszystalo na vyhovanka systemu.. kreci cie to.. mnie tez.. ruznica polega na tym ze mi jak system nieodpoviada bo vidze jak jest beznadziejny to "uciekam" zmieniam go na inny.. ty nie.. ty zostajesz i sam rombiesz innyh.. i dobze o tym viesz ze im bardziej jestes obojetny i bezvgledny tym lepiej dla ciebie.. ..ja pisze o hcivosci pazernosci egoizmie zahlannosci a ty mi piszesz o ludzkim prymityvizmie.. o hlopu ktory bez hocby podstavovego vyksztalcenia i viekszyh ambicji ograniczano pravo do jakiegos niezbednego minimum.. poco.. by mi pokazac jak bylo zle.. minelo 100 lat i co sie zmienilo.. czasy sie zmienily.. czloviek niby bardziej ucyvilizovany.. niby vinien evoluovac.. no bo vyksztalcenie.. no bo tehnika.. niby taki rozviniety.. po studiah.. pan magister.. a zabija drugiego dla dvd.. vtedy mozna bylo go vytumaczyc prostota umyslu.. ale dzis czym to vytumaczysz.. czym vytumaczysz kogos vyksztalconego kto zabija dla dubr materialnyh.. dzis ten kto ma kase-vladze moze znacznie viecej bo czasy-rozvoj tehniki daje mu nieporovnyvalnie vieksze pole do popisu.. lepiej dla ciebie.. ty niepojdziesz sie tratovac v kolejce po dvd.. ciebie stac isc jak na pravozadnego vyhovanka systemu isc i kulturalnie kupic.. jesli ktos ukradl koguta to by miec co jesc jesli ktos ukradnie dvd to by miec.. bo jak inni maja to i on hce miec.. tak to moze poviedziec hyba tylko ktos kto sam "kradnie" bo sam by niehcial dostac po lapah.. dzis niezaleznie od tego czy kara jest czy jej nie ma to miejsce i ma to miejsce v czasah znacznie bardziej ucyvilizovanyh-podpozadkovanyh-rozvinietyh ..masz racje to niejest zalezne od czasov.. jest to zalezne od sytuacji.. sytuacji krora "zmusza" matke do zabicia svego dziecka.. to tylko jeden pszyklad z mnustva ktore maja miejsce.. patologia jest to ze hinka za 12 i viecej h dziennie dostaje 3 dolary ..ze cena vyprodukovania pojedynczego produktu to 10centov a cena sklepova to 5 dolarov ..patologia jest to ze dvuh braci zabija listonosza bo to najbogatszy czloviek ve vsi i jedyny ktory ma stala prace.. patologia jest to ze hrabia pszyjezdza placi i odstrzelivuje sobie zubra ktory jest pod ohrona gdzie pszy jego majatku mogly odstrzelic je vszystkie.. patologia jest to ze mozesz sobie vykupic safari v afryce i uzadzic polovanie na etiopczyka czy kogo sobie tam zazyczysz.. patologi jest znacznie viecej.. jest vszehobecna i niema znaczenia pod jaka postacia vystepuje.. bardziej rozvinie.. ja dziekuje za taki rozvoj.. patologia byla tak vtedy jak i teraz pic polega na tym ze teraz czasy daja znacznie vieksze mozlivosci.. czloviek sie niby rozvinol a vciaz siedzi v sredniovieczu.. dzis taki arystokrata niezadko v svietle prava i opini publicznej moze znacznie viecej bo ma znacznie vieksze mozlivosci.. ty sie z tego cieszysz bo jestes po stronie vlasnie tej "arystokracji" bo masz mozlivosci.. bo je vykozystujesz.. bo jestes po tej lepszej stronie.. jednak mnustvo ludzi niepodzieli tvojego zdania.. ..na tyle czytam ogladam i viem ze sviadom jestem tego ze im bardziej ucyvilizovany kraj tym bardziej pruzny.. ze im dalej v pszud tym czloviek bardziej nieludzki.. system daje.. system vyhovuje.. i system odbiera.. uczy cie ze jesli hcesz byc szczelivym to musisz to miec.. vyucza hec posiadani.. tak jak kler vyhovuje cie na svojego dobrego "ucznia" z ktorego zyje tak system uczy cie byc dobrym konsumentem.. taki co to niezadaje pytan nie kvestionuje a pszyjmuje za pefnik to co mu zostanie zmielone i poddane na tacy v formie lekostravnej papki.. ..dzis co roku studia konczy pravie pol miliona studentov v pl ile z tego dostaje taka prace jaka hcial ile dostaje vogule jakas prace.. ile ucieka z kraju.. a ile siedzi bez pracy.. dzisiejsze czasy oferuja nam bezrobocie ktore niebedzie malec a vzrastac oferuje nieograniczone mozlivosci ale dla tyh co te mozlivosci maja..
viekszosc ih niema.. jesli tego nievidzisz to moze dlatego ze siedzisz i czytasz ksiazki jak to sie ludziom kiedys zylo.. a nieczytasz tyh jak to sie dzis ludziom zyje bo moze jeszcze takih nienapisali.. piszac sporadyczne pszypadki pokazujesz tylko jak niesviadomy jestes tego co tak napravde vokul ciebie sie dzieje.. niesviadomy bo dopuki cie to bezposrednio niedotyka to tego nievidzisz a zobaczony hocby jeden pszypadek v tv to faktycznie margines bledu.. dzisiaj mozesz.. tak dzisiaj mozesz.. dzis mozesz osiagnac vszystko.. dzis mozesz vszystko.. jeden varunek -mozlivosci ..ty je masz a 100 innyh niema.. poviesz ze za slabo sie starali.. ze byli zamalo uparci.. ambitni.. a ja ci poviem ze niedano im tej mozlivosci.. ze zabraklo miejsc.. obojetnie co..ale spovodovalo to ze teraz sa innego zdania niz ty.. i poviem viecej.. jest takih mnustvo.. ..mysle ze tak.. mysle ze nieumieralo ih tam tyle zvlaszcza z povodu horob ktore pszyvlekl bialy czloviek.. pszyvlekl i sie vypiol bo nieobhodzilo go jak i nieobhodzi ze niestac ih bylo/jest na leki do ktoryh on ma svobodny dostep.. mysle ze niebylo takiej obojetnosci jaka jest teraz.. mysle i viem to ze bialy czloviek pszyszedl i zniszczyl zaleznosci i prava ktorymi sie tam zadzili.. mysle i viem to ze zanim bialy czloviek pszyszedl po diamnety czy kolonizovac-glosic svoje slovo boze czy na sile cyvilizovac plemiona afrykanskie radzily sobie dobze.. te ktore vciaz sa "odciete" od cyvilizacji vciaz sobie radza.. dopuki doputy nieuzaleznia sie od cyvilizacji.. te ktore to zrobily teraz za to placa.. mysle ze to bialy czloviek pszyviuzl tam bron i postanovil na tym zarobic.. mysle tez ze ma gdzies tyh umierajacyh bo mu sa do niczego niepotrzebni.. i hoc moze vpelni zaspokoic potrzeby i povstrzymac to co sie tam dzieje to tego niezrobi.. bo i poco.. kolejna patologia czasov vspolczesnyh vieku rozvoju tehniki sviatlosci i czego tam jeszcze.. ..za komuny stan najvyzszy tez stanovilo tylko kilka % a mimo to cale hlopstvo mialo prace i brak zmartvien czy beda mieli z czego zaplacic rahunki.. teraz zyje sie tak samo tylko ruznice miedzy klasa najvyzsza a najnizsza sa nieporovnyvalnie bardziej odlegle.. dzis mamy takie czasy ze v rekah kilku-kilkunastu czy kilkudziesieciu ludzi na ziemi jest viekszosc kapitalu sviatovego.. oto uroki demokracji.. co v tym zlego.. ano to ze by jeden mogl miec drugi musi niemiec a im viecej ma tym ten drugi mniej ma to naruralna kolej zeczy.. jak nierozumiesz to zagraj v monopol ;) ..slyszysz kogos kto jest sviadom tego ze sviat zostal podzielony na dva obozy rynki produkcyjne i rynki zbytu.. ktos kto jest sviadomy tego ze jezeli philips sony lg i cala reszta pszenosi produkcje do hin to tam tvoza sie miejsca pracy a tu ih jest coraz mniej.. i nievazne kogo ty tam slyszysz.. vazne jakie to co slyszysz niesie za soba konsekvencje.. co to za mniejsze zlo -lepiej ma bezrobotny niz hlop ktory ma prace ale ma mniej prav.. a co bezrobotnemu po tyh pravah.. spytaj jakiegos czy jest zadovolony z tyh prav co to niby je ma.. smiejesz sie bo viesz ze v svietle dziennym vylaza kolejne pszekrety a ta szara bezvladna masa z tym nic nierobi.. niereaguje.. smiejesz sie bo viesz ze jest bezvladna.. bo viesz ze jak ih ktos niepokieruje to sama nic niezrobi.. ale do czasu.. vszystko jest do czasu.. polacy to narod viary ktory vciaz viezy ze jutro bedzie lepiej.. viezy bo patrzy a nievidzi.. vyhodzi na ulice dopiero jak mu zaklad pracy zamykaja i nievie do kogo z tym isc to idzie pod zad.. smiej sie i modl sie kazdego dnia by jakis hcivy pazerny bezrobotny nievybral tvojej rodziny jako "rozviazanie" svoih problemov materialnyh.. ty rozumiesz svoje a ja svoje.. argumentami jest hocby bezrobocie ktore bedzie tylko vzrastac.. argumentem moga byc vyvieszane na blokoviskah listy osob do eksmisji jak i amerykanskie osiedla opuszczonyh domov gdzie ludzie zostali "vyzuceni" ze sfyh domov.. argumentov moze byc i jest mnustvo.. v argentynie pare lat temu ludzie vyszli na ulice.. vidziales jak z supermarketu vyjezdzali z pelnymi vuskami ;] obstaviasz ze polacy vkoncu nievybuhna.. mudl sie oto bo jak vybuhna bedzie zle ;) ..niemusze vidziec cie by vyciagac vnioski z tego co piszesz.. pszyklady z beczkami to pszyklady z przed kilku lat niejestem na biezaco bo nieogladam tv jako ze povszehnie znane to i vzorcove.. jako pszyklad na zahovanie patologiczne i tak napravde niema znaczenia co jeszcze gorszego jest vstanie czloviek zrobic.. bo nie o to mi hodzilo.. to mialo jedynie pokazac ze patologia ma miejsce a co vazniejsze nievziela sie z nikad ..misie takie zeczy niesnia jak tobie sie snia to vspolczuje.. jednak to ze niesnia nieoznacza ze niejestem ih sviadom.. jestem na tyle sviadom by stvierdzic ze kiedys czloviek posiadal viecej ceh ludzkih i ja juz niemovie o fantacji zabijania czy navet samym zabijaniu.. hodzi o vartosc ludzkiego zycia pszeliczana na okreslona kvote.. oto ze mozesz pojsc do pryvatnej kliniki i zamovic sobie organ poza kolejka.. organ kogos kogo np v niedlugim czasie uznaja za zaginionego.. niema znaczenia jak bardzo czego jestem sviadom ile viem i skad to viem.. znaczenie ma to ze to jest pravda a nie fikcja jak i to jakie konsekvencje to za soba niesie.. tfarda dupe to ma ten co po niej dostaje.. a trzeba to byc cvaniakiem najlepiej takim bezvglednym co ma odpoviedni harakter by zabrac komus ostatnie 5 zl na hleb bo takie jest pravo.. niepszejaviac zbyt viele ceh ludzkih by muc vykozystyvac i niedac sie vykozystac.. ..trzeba vidziec viecej tego co cie bezposrednio dotyka mniej tego co posrednio a juz najlepiej vcale tego co dotyka innyh.. bo i poco.. pszeciez i tak niejestem vstanie pomuc.. nieh to zrobi ktos inny.. ja nic niezrobilem.. tak.. ladnie sie usmiehac i movic ze vszystko bedzie dobze.. zupelnie jak polacy z grey zone moviacy.. prosze sie rozbierac zapamietac nr vieszka i isc pod prysznic ;] ..piekne madre slova i usmieh to podstava ;] pszecivniekiem niejest zycie zycie a ludzie bo to ludzie tvoza dobro i zlo.. vlesie niema tego zla jedynie uciekajac od ludzi mozna od niego uciec.. o ile smierc od zatrucia sie roslina to naturalny proces to zginac od noza vbitego miedzy zebra czy dostanie siekierka czy czym tam jeszcze za aparat portfel czy cos tam to malo naturalne.. hoc zyjac v spolecznosci bardziej "naturalne" niz zatrucie jakims tam ziolem to ja jednak mimo vszystko volalbym ta naruralnosc ktora oferuje pszyroda ..nadzieji mi niebrak.. planov i mazen na sve zycie rovniez mi niebrak.. co niezmienia faktu iz jestem sviadom v jakih guvnianyh czasah pszyszlo mi zyc ..ja natomiast polecam dokument yann arthus-bertrand i luc besso zatytulovany home ..duzo fajnyh obrazkov ;) pokazujacyh jakim to pasozytem dla svej zyvicielki jest czloviek ;] dla mnie to virus ktory drazy i niszczy vszystko na svej drodze nieustannie sie rozpszestrzeniajac a na virusa najlepszy virus ;] zatem poczekajmy i zobaczmy jaki to nam zaservuja po tym svinskim..

użytkownik usunięty
iguanaon

Ja pier.... odpisałem, a nagle zacięła się przeglądarka. Odpowiem jeszcze raz w poniedziałek, czego nie powinienem robić, bo twoje wypowiedzi świadczą o ignorancji. :) Zamiast się odnieść do tego co pisałem to ty nadal całkowicie to samo o formie języka i nieznajomości podstaw historii człowieka i jego bycie w świecie.
Odpiszę bo straciłem ponad pół godziny na odpowiedź która musiała zniknąć przez zawirusowany komp.

ocenił(a) film na 10

moze to znak zebys juz niepisal tyh sfoih bzdur :P ;) ..ponad pol h stracic na kogos takiego jak ja.. poco.. przeciez jestem ignorantem i to takim co poza tym co sam napisze nic innego nievidzi :P

użytkownik usunięty
iguanaon

Moje zdanie nazywasz bzdurami? Sory, ale to szczyt twojej ignorancji. piszesz rzeczy oderwane od rzeczywistosci np. to o białym cżłowieku. To znaczy, że ty jestes ofiarą systemu a nie ja :D To ty łykasz co podaje się w mediach, ''jaki to biały człowiek zły'' i zniszczył inne kultury chciwością itp. Własnie wyjaśniałem Ci że to co pisałeś było bzdurą jednak się nie wypisało. Możliwe że wypowiedź była zbyt długa i strona mnie wylogowała nie czując aktywności od pol h. Dlatego będę pisał to sobie w Wordzie i potem wkleję. Po prostu uważam ze to nie czas stracony jeśli mam szanse kogoś nauczyć kiedy on ma mylne wyobrażenie o historii i naturze cżłowieka. :)

ocenił(a) film na 10

..a moze to ty zabardzo biezesz do siebie to co czytasz.. moze byla v tym a/ironia sarkazm czy costam czego ty niedostrzegles gdyz byles zbyt obuzony :P ;) ..to kto jesli nie bialy czloviek kolonizoval/okupoval i vciaz hce kolonizovac/okupovac kto na sile z uporem glosi slovo boze.. ludziom ktozy jesli potrzebuja bialego boga to gdzies pod koniec svyh potrzeb.. kto zarabia na broni sprzedavanej v afryce kto przyvlekl virusy ktore zbieraja sve znivo.. kto zrovnal z ziemia irak poczym vygral pszetargi na jego odbudove.. ..i zapanoval pokuj.. govno pravda o czym dobze viesz.. v imie volnosci ladu skladu i pozadku v imie gloszenia svyh norm zasad pod pretekstem broni hemicznej terroryzmu czy czego tam jeszcze.. poviesz ze hcieli dobze.. a ja ci poviem ze hitler tez hcial dobze.. my vszyscy hcemy dobze.. my vszyscy hcemy sobie robic dobze..

użytkownik usunięty
iguanaon

Ogólnie to skrócę jednak wypowiedź, bo na większość twoich argumentów już odpisywałem. odniosę się do części.

użytkownik usunięty
iguanaon

'' jesli argumentem ma byc ..bo mi sie tak zdaje -to ja vymiekam.. ''

Nie, nie zdaje mi się. Podałem ci konkretne argumenty. Przykład o klawiaturze powinien być wystarczający,m jednak do niego ani razu się nie odniosłeś. Tak jak mózg musi się przyzwyczajać do nowego układu liter na klawiaturze tak samo musi to robić w odczytywaniu wyrazów. Piszesz przecież te same wyrazy na różne sposoby. Mózg jest przyzywczajony do wyrazów wg schematu jaki się nauczył lata temu.

''ilka pierwszyh linijek poprzedniej mej vypoviedzi byla pisana v formie ktora oczekujesz i to navet z pl znakami ;) czego jak domnievam niezauvazyles.. ''

Zauwazyłem. bardziej pomyślałem, że zapomniałeś się na chwilę o swojej formie a potem ci się przypomniało i wróciłeś. Nie widziałem powodu by dzielić się tak drobiazgową uwagą. :)

'' hyba niejestes sviadomy ze filweb.pl to nie uzad a ty niejestes tu uzednikiem tylko osoba pryvatna ktora jest tu na takih samyh pravah''

No właśnie. Filmweb to nie urząd lecz forum publiczne. Nie czytałem regulaminu ale na większości innych forów w regulaminie jest zawarte aby pisać polską, zrozumiałą, powszechnie uznaną formą. Nieprzestrzeganie takich zasad często na forach kończy się ostrzeżeniami, bądź w razie braku poprawy banem. :) Nie wiem czy filmweb też nie zawiera takich zasad.

''-musze uznac za pevnik stad moja mala "ucieczka" od shematu ktora pszejavia sie nievstavianiem c przed h -dla mnie najbardziej racjonalnym povodem dlaczego raz je tam vstaviac a innym razem nie jest to ze dzieki takim zabiegom mozna robic dyktanda..''

Chcesz ucieczki? Nałoż plecak i idź w podróż. Idź i wróć za kilka miesięcy. Wtedy uznasz że pisanie ''v'' i ''h'' to trochę dziecinada a nie ucieczka. :)

'' jesli uzasadnisz vmiare racjonalnie svoje pisanie od tylu a ja na nie pszystane to nievidze problemu ;) ''

Tylko ze twoje uzasadnienie nie jest dla mnie racjonalne. :)
Chcesz ucieczki od schematu to zrób coś więcej a nie wklepywanie samych literek w klawiturę, bo to do systemu ma małe znaczenie i ja odbieram to jako kaprys. Od tyłu nie będę pisac, bo mi to niepotrzebne. Podałem tylko taki przykład.

''jestem prostym czloviekiem ktory vyhodzi z zalozenia ze zycie nalzy sobie ulatviac a nie utrudniac ;) ''

Pisanie taką formą to utrudnianie. Mi ona przeszkadza, a są ludzie którzy są nerwowi i mogą cię za to nawyzywać. Zresztą samemu tobie to moze utrudniać, a nie ułatwiać. Gdy się przyzwyczaisz do takiej formy a potem szybko napiszesz CV, zapomnisz się to nikt cię nie przyjmie do pracy jak to przeczyta.

''miec vakacje-urlop by miec vycieczke na majorke.. by miec telefon.. navigacje.. buty z vodoszczelna membrama.. by miec okulary z filtrami.. vszystko to by byc pravozadnym konsumentem jak pszystalo na vyhovanka systemu.''

Zrozum że są różni ludzie. Dla kogoś telefon komórkowy = pójście w dzicz. Ktoś czuje się wolny z telefonem a nie w dziczy. Jakbyś go puścił do dziczy to teskniłby za telefonem, bo po prostu mu to odpowiada. ja ciągle podróżuję jednak są to miejsca gdzie są ludzie. Nie dlatego ze padłem ofiarą systemu lecz dlatego ze to lubię.

''ty nie.. ty zostajesz i sam rombiesz innyh..''

Skad to wiesz? Sam nie lubię urzedów, biurokracji itp. i mam z nimi kontakt tylko do minimum.

''niby vinien evoluovac.. no bo vyksztalcenie.. no bo tehnika.. niby taki rozviniety.. po studiah.. pan magister.. a zabija drugiego dla dvd.. vtedy mozna bylo go vytumaczyc prostota umyslu.. ale dzis czym to vytumaczysz.. czym vytumaczysz kogos vyksztalconego kto zabija dla dubr materialnyh..''

Wytłumaczę tym że są różne charaktery, różne potrzeby. ktoś wykształcony mógł przeyżyć traumy bądź wydarzenia które go znieczuliły i dlatego może zabić bez wahania. poziom wykształcenia nie ma tu znaczenia. liczy się charakter i psychika człowieka.

'' dzis ten kto ma kase-vladze moze znacznie viecej bo czasy-rozvoj tehniki daje mu nieporovnyvalnie vieksze pole do popisu.. lepiej dla ciebie.. ty niepojdziesz sie tratovac v kolejce po dvd.. ''

Nie tylko rozwój techniki lecz oświecenia społeczeństw. Kiedyś kasę miała większa grupa osób a najbiedniejszych było więcej. Chciwość była jeszcze większa a różnice między stanami ludzi większe niż dziś. Dziś nadal ten kto ma kasę to rządzi i nie jest to wymysł naszych czasów. jednak róznice powoli się zacierają.

'' jesli ktos ukradl koguta to by miec co jesc jesli ktos ukradnie dvd to by miec.. bo jak inni maja to i on hce miec.. tak to moze poviedziec hyba tylko ktos kto sam "kradnie" bo sam by niehcial dostac po lapah..''

Było tak od zawsze. Kiedyś ukradł chleb to dostał batem lub obcięli mu ucho, Dziś ukradnie DVD to najwyżej grzywnę zapłaci. Widzisz różnicę?

''jest to zalezne od sytuacji.. sytuacji krora "zmusza" matke do zabicia svego dziecka.. to tylko jeden pszyklad z mnustva ktore maja miejsce.. patologia jest to ze hinka za 12 i viecej h dziennie dostaje 3 dolary ..ze cena vyprodukovania pojedynczego produktu to 10centov a cena sklepova to 5 dolarov ..patologia jest to ze dvuh braci zabija listonosza bo to najbogatszy czloviek ve vsi i jedyny ktory ma stala prace.. patologia jest to ze hrabia pszyjezdza placi i odstrzelivuje sobie zubra ktory jest pod ohrona gdzie pszy jego majatku mogly odstrzelic je vszystkie.. patologia jest to ze mozesz sobie vykupic safari v afryce i uzadzic polovanie na etiopczyka czy kogo sobie tam zazyczysz.. patologi jest znacznie viecej.. ''

tylko że ta patologia jak sama nazwa mówi jest patologią, czyli czymś co wyłamuje sie spoza systemu. Patologie były zawsze i zawsze będą. Zawsze znajdzie się ktoś kto kogoś zje, kto kogoś zabije po pijaku itp. Właśnie robisz błąd że mieszasz to z systemem, bo system stara się to zwalczać. We francji w XV wieku był cżłowiek posiadajacy zamek - gwałcił on i zabijał dzieci, ciała rozrzucał wokół fosy i co? Nic na początku zrobić mu nie było można bo miał kase i poparcie wpływowych osób. Dziś nawet najbogatszy człowiek by nie mógł tak zrobić, bo prędzej czy później poszłoby to do mediów. W Europie nie jest to możliwe, ale w krajach trzeciego swiata tak. Tyle że one nie poszły do tyłu. U nich zawsze tak było.

''viekszosc ih niema..''

Mylisz się. Dziś o wiele większy procent w Europie i Ameryce ma lepszy standard życia niż te 200 lat temu.

''piszac sporadyczne pszypadki pokazujesz tylko jak niesviadomy jestes tego co tak napravde vokul ciebie sie dzieje.. niesviadomy bo dopuki cie to bezposrednio niedotyka to tego nievidzisz a zobaczony hocby jeden pszypadek v tv to faktycznie margines bledu.. dzisiaj mozesz..''

Widzę dużo, może nawet więcej niż ty. Widziałem ludzi zabitych, pociętych, jednak wiem że to nie jest na dużą skalę. Nie przesadzaj pisząc że większość żyje w nędzy. Tak jest, ale to w krajach trzeciego świata. W Europie i Ameryce Północnej staytsycznie większości żyje się na poziomie.
Ty dostrzegasz same negatywy, jednak jest więcej pozytywów. Nawet biedny człowiek nie zawsze jest smutny. Znam osoby żyjące poniżej przeciętnej i są to osoby szczęśliwe wystarczająco na tyle by dobrze im się żyło. Chciałyby więcej, jednak potrafią sobie poradzić z tym co mają i czerpać korzyść z każdego dnia.

'' mysle i viem to ze bialy czloviek pszyszedl i zniszczyl zaleznosci i prava ktorymi sie tam zadzili.. mysle i viem to ze zanim bialy czloviek pszyszedl po diamnety czy kolonizovac-glosic svoje slovo boze czy na sile cyvilizovac plemiona afrykanskie radzily sobie dobze.. te ktore vciaz sa "odciete" od cyvilizacji vciaz sobie radza..''

To nieprawda. poczytaj sobie literaturę specjalistyczną. Prawdą jest że biały człowiek zniszczył wiele kultur np. w Ameryce jednak prawda jest też taka że tamte kultury żyły podobnie jak biali - chciwość, rządza władzy, feudalizm. W każdym rejonie świata byli władcy którzy mieli wszystko i charujący na nich biedacy których śmierć była obojętna. Aztekowie składali tysiace niewinnych ludzi w ofierze. Dlaczego władca nie złożył siebie lecz wieśniaka któremu wpojono ze bogowie tak chcą? W idniach podział kastowy jaki był kiedyś jest do dziś, a biały człowiek stara się walczyć by tego nie było. Ktoś z najniższej kasty nie może wziąć ślubu z kimś z kasty najwyższej. jeśli bogata dziewczyna zakocha się w biednym chłopaku lub odwrotnie to może czekac ich śmierć i to ze strony rodziny. Ludzie za to ze się kochają ponoszą śmierć... Mało to było przypadków że w indiach rodzina bogatej kobiet zabiła rodzinę biednego chłopaka ścianjąc im głowy tylko za to że się kochali? Mało to było przypadków ze na wsiach muzułmańskich ojciec, brat czy wuj zabił dziewczynę za to że się przespała z chłopakiem z innego stanu? Nie były to też śmierci łagodne, lecz okrutne np. spalenie żywcem lub ukamienowanie. To się działo w tych kulturach przed białym człowiekiem i dzieje się do dziś, a biały człowiek stara się by ukrócić te barbarzyństwo. Działają różne organizacje pokojowe z Europy , Ameryki które starają się z tym walczyć. Co ty na to? Nie ma tłumaczenia że to ich kultura bo jest to barbarzyństwo katujące niewinnych ludzi. Chriss nie miał stycznosci z takim czymś. Go bolał system amerykański który był znacznie lżejszy. Słyszałeś o przypadkach obrzezania w tych plemionach które według ciebie sobie radzą? O obrzezaniu kobiet czy dzieci które jest bolesne, często brudnymi narzedziami. Były przypadki że wszystkie dzieci we wiosce umarły bo doszło do infekcji. Te plemiona nie żyły w sielance zanim pojawili się biali. W takich sytuacjach biały człowiek może im pomóc. Kiedyś byli łowce głów - jedne plemiona napadały na drugie w celu zjedzenia mieszkańców, a potem zmniejszenie ich głów do rozmiarów palca - po wyjęciu czaszki.

''pszyklady z beczkami to pszyklady z przed kilku lat niejestem na biezaco bo nieogladam tv jako ze povszehnie znane to i vzorcove.. jako pszyklad na zahovanie patologiczne i tak napravde niema znaczenia co jeszcze ''

Przykładów jest więcej np. matka przez 20 lat trzymajaca niepełnosprawnego syna w klatce - zmarł z wycieńczenia, nagi i zarośnięty przez lata, lub kobieta zabijąca włąsne dzieci i zakopująca je w ogrodzie - przykłady z tego roku. Sa patologie, zawsze były, jednak nie jest to na dużą skalę. przede wszystkim to nie ofiary systemu bo system przeciw takim przypadkom walczy. To wina samych ludzi, ich poziomu wiedzy i charakterów.

'' jestem na tyle sviadom by stvierdzic ze kiedys czloviek posiadal viecej ceh ludzkih i ja juz niemovie o fantacji zabijania czy navet samym zabijaniu.. ''

Podałem ci przykłady o kanibalach, łowcach głów, pedofilach-rycerzach. Kiedyś było to na większą skalę. Człowiek nie był ludzki bardziej. W ksiażce od historii ci tego nie napiszą.

''o niezmienia faktu iz jestem sviadom v jakih guvnianyh czasah pszyszlo mi zyc ''

Czasy są najlepsze. Dziś jest mniejsze ryzyko że zginiesz wychodząc na ulicę. Kiedyś co chwilę były wojny, wybuchały epidemie dżumy, były napady zamożniejszych na biednych i odwrotnie np. reowulcja francuska, poewsania chłopskie. Kiedyś wychodząc na ulice mogłeś zachorować na trąd lub zostać ugodzonym toporem przez najeźdźcę w czasie wojny.
Kiedyś rabunki w nocy były powszechniejsze i łatwiejsze - nie było alarmów, okien szklanych a nawet policji, której zadania pełnili starżnicy bram miasta.

Ogólnie to masz trochę racji, są patologie, nieszczęścia, bieda i chciwość, ale mocno się mylisz pisząc jakoby to w dzisiejszych czasach było silniejsze niż kiedyś. To było od zawsze, a dziś możesz wierzyć lub nie - jest jednak lepiej niż kiedyś. Kiedyś działo się wiecej, a nawet nie o wsyztkim wiemy, bo dziś są media które ci to mówią a keidyś nic nie wiedziałeś.

ocenił(a) film na 10

"Było tak od zawsze. Kiedyś ukradł chleb to dostał batem lub obcięli mu ucho, Dziś ukradnie DVD to najwyżej grzywnę zapłaci. Widzisz różnicę?" ..vidze kolosalna ruznice.. povod dla ktorego to zrobil.. jesli ukradl hleb to z glodu jesli ukrdl dvd to z hcivosci pazernosci zahlannosci czy czego tam jeszcze.. dzis kradnie sie glovnie z heci posiadania.. by miec.. bo jak on ma to ja tez hce miec.. to tylko pokazuje co dzis dla czlovieka ma vartosc.. jesli kradnie bo niema na hleb to jest to patologia -moze system szfankuje ale jestem sklonny go zrozumiec ale jesli v 21 vieku ludzie tratuja sie v kolejce po dvd to jest to patologia ktorej nierozumie.. jest to prymityvizm ludzi niby ucyvilizovanyh ktozy kieruja sie hecia posiadania.. miec by miec.. no viec nieh maja.. nieh sie tratuja.. problem v tym ze to nie problem odosobniony a ogulnospoleczny.. to vszehobecny stan zeczy ktory v bardzo duzej mieze zavdzieczamy systemovi ktory nas vyhovuje.. a jesli jest to vszehobecne to dotyka vszystkih.. vszyscy za to placa.. no i coz poradzic.. rozlozyc rece i poviedziec tak juz jest.. bardzo ladny przyklad na amerykanskim spoleczenstvie gdzie zalozenie jest takie ze zyje sie ponad stan i ten boom -krasz kredytovy.. za ktory zaplacila gospodarka ogulnosviatova.. a mnustvo domov poszlo pod mlotek.. cale osiedla opuszczonyh domov.. cale rodziny vyeksmitovane.. jesli nierozumiesz czym dzis czloviek sie kieruje to nierozumiesz dlaczego jest tak a nie inaczej.. movisz o lepszyh czasah.. o pravah.. movisz tak bo ta svoboda dzialania daje ci mozlivosci.. mozlivosci ktore vykozystujesz.. i jest ci z tym dobze.. v to navet niesmiem vatpic.. znam vielu ktozy zyja ponad stan i viem ze to pozvala zyc beztrosko nievidzac badz niehcac vidziec tego co sie vokul dzieje.. bo tak vygodniej ..jest mnustvo ludzi ktozy poviedza ci ze tego prava niema.. pszestan myslec tylko o tym co sie dzieje na tvoim podvorku bo to ze u ciebie jest pozadek nieoznacza ze za plotem tez.. mnustvo ludzi v dzisiejszyh czasah jest jedynie tovarem.. jakie oni maja prava.. albo udajesz ze niejestes tego sviadomy albo tak egoistycznie obojetny na to vszystko ze vidzisz tylko kozysci ktore ty czerpiesz.. a pszez pryzmat tvojego polozenia navet i sytuacja ogulnosviatova vyglada pefnie znacznie koloroviej i niepisz mi ze 100 lat temu tez tak bylo bo to tylko pokazuje jak czloviek vcale nieevoluoval jak sie nierozvinol.. zmienily sie jedynie priorytety.. a czloviek mniej ludzki.. teraz to juz istota czlekoksztaltna vyzbyta z ceh ludzkih.. bo jak trzeba byc obojetnym.. jak egoistycznym.. jak zamknietym v sobie.. by nievidziec tego vszystkiego vokul.. by zyc v niesviadomosci z klapkami na oczah..

użytkownik usunięty
iguanaon

''"Było tak od zawsze. Kiedyś ukradł chleb to dostał batem lub obcięli mu ucho, Dziś ukradnie DVD to najwyżej grzywnę zapłaci. Widzisz różnicę?" ..vidze kolosalna ruznice.. povod dla ktorego to zrobil.. jesli ukradl hleb to z glodu jesli ukrdl dvd to z hcivosci pazernosci zahlannosci czy czego tam jeszcze.. dzis kradnie sie glovnie z heci posiadania.. by miec.. bo jak on ma to ja tez hce miec.. to tylko pokazuje co dzis dla czlovieka ma vartosc.. jesli kradnie bo niema na hleb to jest to patologia -moze system szfankuje ale jestem sklonny go zrozumiec ale jesli v 21 vieku ludzie tratuja sie v kolejce po dvd to jest to patologia ktorej nierozumie.. j''

Nie w takim kontekście podałem przykład. Chleb kradnie tak samo dziś jak kiedyś. Co prawda kiedyś nie było DVD ale kiedyś kradł z chciwości co innego np. naszyjnik, obraz, zdobiony kapelusz itp. Nic sie nie zmieniło. Chciwość była zawsze, tak długo jak są ludzie. Już w samych mitologich pełno jest przykładów złodzieji kosztownych przedmiotów.

ocenił(a) film na 10

..a takie pytanie mam jesli ukradl juz ten naszyjnik to dla siebie.. by go miec.. bo jak on ma to ja tez hce miec.. mysle ze ukradl by spszedac.. dla kogos.. komus kogo stac by taki nosic.. no hyba ze to byl zlodziej kleptoman z klasy sredniej/vyzszej ktory kradl dla zabavy adrenaliny czy czego tam.. bo zakladam ze naszyjnik niebyl tania podrubka z hin :P ..niemozna porovnyvac hcivosci dzisiejszej a tamtejszej bo to zupelnie inne czasy.. inna metalnosc.. ovszem hcivosc i pazernosc to cehy ludzkie i sa od zavsze.. ale dzisiejsze czasy nieporuvnyvalnie bardziej spszyjaja a vrecz vymagaja posiadania tyh ceh.. dzis ta hec posiadania jest tak vielka ze ludzie zrobia vszystko by miec.. to uroki cyvilizacyjne.. polak za komuny zostal nauczony ze vszystko co zagraniczne to lepsze i tak juz mu zostalo.. trza bylo go vyglodzic.. by zgodzil sie na otfarcie zahodu.. by te vszystkie cuda zza granicy pszyjol z otfartymi recami i pszyjmoval.. pszyjmuje do tej pory.. nove buty zegarek telefon mamo mamo bo on to ma to ja tez bym hcial miec.. a najlepiej lepszy.. szpan.. hec pokazania sie.. zastav sie a postav sie.. nigdy vczesniej te cehy niebyly tak uvidocznione/nabzmiale/dosadne.. 21 viek to viek konsumpcji masovej.. duzo szybko a jesli duzo i szybko to na ilosc a nie jakosc.. i tu mahaja do nas vlasciciele fabryk z hin.. bo oni to daja.. dzis juz niemalze kazdy moze miec od nih televizor konsole radio komputer i caly inny hlam.. co tylko sobie zazyczysz.. ty masz zarabiac i vydavac.. oto pszeznaczenie-zadanie dla kazdego z nas.. z punktu vidzenia rynku to bardzo dobze.. jest popyt jest podaz i vszystko sie kreci.. tylko ze nie kazdego to kreci.. i tu usmieha sie do nas alex -ktos kto mial gdzies to vszystko.. ktos kto jesli kupil buty to vytrzymale/vygodne a nie najki za 399 ktore ze sprovadzeniem z hin kosztovaly odbiorce detalicznego 19,99 i ktore suzyly do pokazania statusu materialnego.. szpanu czy czego tam.. a ty jakie masz buty ;> ;) :P

ocenił(a) film na 10

np. reowulcja francuska, poewsania chłopskie. ..tak.. kiedys ludzie potrafili valczyc o svoje.. a dzis navet nieviedza do kogo maja isc z "pretensjami" viec ida pod zad

ocenił(a) film na 10

..plemiona afrykanskie sa spevnoscia vdzieczne za aids hiv i co tam jeszcze i bardzo dziekuja za darmove prezervatyvy jak i za pomoc innyh panstv ktore zamiast pomuc doraznie stosuja praktyke profilaktyczna taka sama jak ty vzycajac zlotovke do pudeleczka bezdomnemu dla "czystego sumienia" dla lepszego samopoczucia.. albo poczucia zrobienia dobrego uczynku.. a tak napravde govno zrobiles.. pszybiles kolejny gvozdz do trumny.. uzalezniles go od siebie.. stal sie zalezny od ciebie.. pszez ta krutka hvile ty stales sie jego vybavca jego panem i jak ci z tym dobze ;> pefnie ze dobze.. tak samo kraje 3 sviata zostaly uzaleznione od sfoih "vybavcov" pic polega na tym ze teraz mozlivosci sa ale heci brak.. jesli tego nierozumiesz to nic nierozumiesz

ocenił(a) film na 8
iguanaon

Ehh nie macie pojęcia o tym chłopaku co naprawde myslał co czuł napewno film wiekszosci prawdy nie pokazał za to wy kłucicie sie na [podstawie domyslow tworcy filmu ] Chlopak nie zostawil tasm video tylko swojego rodzaju pamietnik ....

ocenił(a) film na 10
GloveR

ja svoje vyvody opieram na vlasnym -dosc podobnym podejsciu/nastavieniu do zycia jak i podobnyh planah na jego przezycie.. co przyznasz albo i nie ;] pozvala lepiej vczuc sie v bohatera filmu.. ;) ..v moim przypadku to nie tylko odczucia/vrazenia z filmu/ksiazki a podobny sposob na zycie i jego przezycie..

ocenił(a) film na 10

no jesli to niebylo dla ciebie odniesieniem.. "moze jeszcze raz povtuze.. to vbrev vszelkim pozorom niejest zaden bunt.. vbrev temu co myslisz i ci sie vydaje niebylo to mym celem -co bylo.. juz pisalem svoboda dzialania stukania v klavisze na klaviatuze bo tylko za posrednictvem klaviatury tak pisze ..niebede tvozyl nic na vzor esperanto ani pszestavial klavisze na klaviatuze bo mym celem niejest utrudnianie a ulatvianie sobie "zycia" ..czysto egoistyczne ulatvianie sobie zycia z pelna sviadomoscia ze niekazdemu moze to odpoviadac i niekazdy bedzie hcial to akceptovac do czego ma pelne pravo.. " ..a moze nieczytasz co pisze..

ocenił(a) film na 10

to jak pisze jak juz ci pisalem pisze sviadomie.. v takiej formie od jakihs 5 lat ..ta v tvym mniemaniu drobiazgova uvaga miala na celu pokazanie ci ze niemialbym zbytniego problemu pisac v povszehnej formie mimo vieloletniego pszyzvyczajenia do tej :P problem spravia ci tvoj umysl ktory niejest tak elastyczny i nieradzi sobie z tym co odbiega od shematu :P

ocenił(a) film na 10

"..jest zawarte aby pisać polską, zrozumiałą, powszechnie uznaną formą" -jesli moja niejest polska to jaka jest.. ruska ;> ..v sloveni naduzyvaja litery v viec moze to slovenska zeby niepoviedziec slovianska forma ;) ..jesli nierozumiesz co czytasz to pelen podziv ze jestes vstanie na to odpoviedziec :P ..moze i jest zavarta v regulaminie taka vytyczna.. a moze i tam jej niema.. co niezmienia faktu ze to nie uzad co v mym mniemaniu oznacza svobode vypoviedzi zarovno v tresci jak i formie :P internet to ostatnie medium ktore jeszcze daje svobode vypoviedzi.. jeszcze..

ocenił(a) film na 10

ucieczki niebezpovodu v cudzysloviu.. juz pisalem czemu tak pisze czemu nievstaviam c przd h navet zasugerovalem i upomnialem sie racjonalne povody dlaczego mialbym tego nierobic jak vidac bezovocnie.. navet viem dla czego.. a to tylko sviadczy o tym ze pszyjoles to za pefnik i nigdy niezadales sobie pytania dlaczego tak.. poco tak.. nigdy niekvestionovales.. tak jak niekvestionovales ze dzieci pszynosi bocian czy ze sviety mikolaj pszynosi prezenty pszez komin.. niekvestionovales bo tvoj rozum niebuntovalas sie pszecivko czemus co bylo malo viarygodne/podejzane ..poddane na tacy pszez doroslyh-vzorce/priorytety pszyjmovales za pravde pravdziva -pevnik ..i niebiez tego az tak do siebie :P ;)

ocenił(a) film na 10
iguanaon

dziecinnym to jest myslec ze ja v ten sposob gdzies uciekne.. to co spravia ci trudnosc dla mnie jest vygoda a nie dziecinada.. niejest to zadna novomoda dyktovana potrzeba bycia trendy na topie czy cos v ten desen ;) niejest to zatem zaden pszejav pszynaleznoci do emo pokemonov dzieci neo czy czego tam jeszcze.. a co za tym idzie kierovane jest to innymi pobudkami o ktoryh pisalem na poczatku ktore vciaz povtazam i povtazac pefnie beda gdyz jak vidac niedocieraja do ciebie :P ..jak malemu dziecku :P ;)

ocenił(a) film na 10

"Tylko ze twoje uzasadnienie nie jest dla mnie racjonalne. :)" masz pelne pravo z nim sie niezgadzac ;) mozesz navet poviedziec dlaczego uzasadnienia ktore oferuje niestanovia dla ciebie vyjasnienia dlaczego tak.. no hyba ze poprostu volisz svoja versje z dziecinada.. na to to ja juz ci nic nieporadze :P ..mozesz tez zalozyc ze lubie "vkuzac" ludzi.. ja svoja pravde podalem jesli masz lepsza prosze cie bardzo ;)

ocenił(a) film na 10
iguanaon

"Chcesz ucieczki od schematu to zrób coś więcej" ..a czy ucieczka z kraju to dla ciebie zamalo ;> o_0

ocenił(a) film na 10

"Gdy się przyzwyczaisz do takiej formy a potem szybko napiszesz CV, zapomnisz się to nikt cię nie przyjmie do pracy jak to przeczyta. " taka forma ma miejsce jedynie za posrednictvem klaviatury.. jesli kogos to vkuza irytuje to jego problem nie moj ;) jesli tobie to spravia problem to tobie a nie mi ;) ale to juz pisalem.. bez obav nienapisze cv pszez w ;)