PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525578}

Wypadek

Yi ngoi
2009
6,2 629  ocen
6,2 10 1 629
Wypadek
powrót do forum filmu Wypadek

Historia płatnego mordercy, który nie wierzy w przypadki, bowiem sam, wespół ze swymi ziomkami, aranżuje sytuacje tak, aby na wypadek wyglądały. Oczywiście w tak skrupulatnie przygotowanym "zbiegu okoliczności" ginie ktoś, za kogo śmierć zapłacono.
Pomysł naprawdę świetny i równie świetnie zrealizowany. Fabuła jest momentami dość zagadkowa, dzięki czemu ulega się atmosferze mistyfikacji i zdezorientowania - wrażenia, które odnosi bohater w stanach obsesyjnej podejrzliwości. Razić może ta odrobina melancholii, jednak okresowe rozrzewnienie mordercy (po stracie żony) odgrywa dość istotną rolę w opowieści, a także rysuje przed nami wizerunek "mordercy z ludzka twarzą", samotnika wracającego późną nocą do domu. I choć całość to raczej typowy materiał na film akcji, jest tu także sporo miejsca na przemyślenia, i to niebanalne bo zahaczające o problematykę, którą podejmowali m.in. F.F.Coppola w "Rozmowie", czy Antonioni w "Powiększeniu". To jednak tylko część zagadnienia o sile autosugestii, o wyrzutach sumienia popychających nas w obłęd i zatracenie, o roli przypadku w naszym życiu i naszej śmierci, wreszcie - o panicznym poszukiwaniu prawdy, tudzież powiązań przyczynowo-skutkowych, które na ta prawdę składać by się miały. Ale cóż począć, gdy okazuje się, że się myliliśmy, a jednak jest już za późno, aby wpłynąć na bieg sprowokowanych przez nas wydarzeń? Polecam obejrzeć.... Być może odpowiedź znajdziecie w filmie ;)
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=s4KESuiToUg

ocenił(a) film na 7
parura

... i fragment z początku http://www.youtube.com/watch?v=PaHb-waDOTM

ocenił(a) film na 3
parura

Nuda nudą poganiana. Ciekawsza od filmu jest Twoja recenzja jednak radziłbym się nią nie sugerować, żeby nie narobić sobie nadziei na dobre kino.

ocenił(a) film na 7
_MAX_

Wg mnie całkiem dobry, dlatego postanowiłem skrobnąć parę słów. Ciesze się, że mini-recka się podoba.. :)
Pozdrawiam
P.S. Jak pisałem, film skłonił mnie do pewnych refleksji, a to akurat w kinie cenię. Jeśli zaś spojrzeć pod kątem akcji, faktycznie może się wydawać nudnawy, ale mimo to ciekawy.

_MAX_

to nie jest film dla wielbicieli flaków i kopniaków, jeśli więc tego po nim oczekiwałeś to faktycznie źle trafiłeś.

Natomiast punkt widzenia założyciela tematu uważam za trafny i dobrze oddający klimat tej produkcji.