Wyrwani ze snu

Sleeper's Wake
2012
4,6 463  oceny
4,6 10 1 463
Wyrwani ze snu
powrót do forum filmu Wyrwani ze snu

Przepraszam za tak ostry wstęp, ale ja nie ogarnęłam filmu... Dla mnie to totalne nieporozumienie...
jednak jeśli ktoś ma ochotę mi wytłumaczyć zakończenie to poproszę ;)

użytkownik usunięty
karymnata

Przeprosił, że znów ktoś przez niego zginął. Nie myślał logicznie i poddał się emocjom, co w konsekwencji doprowadziło do takiego finału. Każdy nasz czyn, powoduje, że mamy wpływ na losy innych. Co by się stało gdyby...

Przepraszał, że zabił małpę ... ciekawe

ocenił(a) film na 9
karymnata

Ludzie w żałobie po stracie nie myślą rozsądnie, szukają sposobu na uśmierzenie bólu. Nieważne czy jest to alkohol, inne używki lub seks z nieodpowiednią osobą. Wszyscy bohaterowie przeżywali żałobę , co z resztą było w filmie świetnie uchwycone. Nie kontrowanie impulsów i odruchów, przemoc, chęć ucieczki i zaczęcia życia od nowa, wiele irracjonalnych zachowań. Na koniec wszystkie te emocje skumulowały się w każdym z bohaterów, wszystko wybuchło. Scena z małpą, bardzo dwuznaczna i dająca pole do swobodnych interpretacji. Można to analizować jako pokonanie przez głównego bohatera swego lęku przed przyszłością i częściowe pogodzenie się z przeszłością. Przepraszając małpę, mógł zwracać się zarówno do swojej zabitej rodziny, a także do trójki nowo poznanych ludzi, których życie tak bardzo zbiegło się z jego własnym, co spowodowało tylko jeszcze więcej bólu. Jak dla mnie genialny film psychologiczny opowiadający o tym, jak ludzie "budzą się ze snu" po przeżytym koszmarze i próbują ruszyć na przód.

carmen00

Dziękuję za interpretację. Dała mi wiele do myślenia.

carmen00

carmen00; wreszcie jakiś inteligentny komentarz

ocenił(a) film na 6
karymnata

Małpa wydaje się, że byla wątkiem pobocznym. I raczej nad jej śmiercią główny bohater nie ubolewał ;)