PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 608 tys. ocen
8,2 10 1 607794
7,3 98 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Dobry towar

ocenił(a) film na 8

Ostatnio obejrzałam tyle słabych szczyn, że ten był pozytywnym wybawieniem. Co prawda
szukałam horrorów o psychiatrykach, ale mimo oczywistego faktu, iż gatunek jest inny,
spełniłam swoją zachciankę. Dobry, porządnie nakręcony film bez głupawych momentów i
humoru dla prostych ludzi. Wreszcie nie było to coś z płaską akcją. Polecę go dalej. PS.
Mam rację, że zakończenie można interpretować na różne sposoby?

ocenił(a) film na 9
rusofil

Pewnie można i to jest jeden z wielkich atutów tego filmu :) Na pewno w zakończeniu jest sugestywna i świadoma decyzja głównego bohatera zawarta w pytaniu : " Zastanawiam się czasem co bym wolał ? Żyć jako potwór czy umrzeć jako porządny człowiek ? " I dokonał chyba świadomego wyboru , nieprawdaż ? :)

ocenił(a) film na 8
Walsh75

Niby tak, ale w komentarzach spierają się dwie szkoły: jedna twierdzi, że zakończenie jest jedno, zaś druga na odwrót. I tak naprawdę trudno zgadnąć. Owszem, każdy to może interpretować różnie, niczym wiersze. I to chyba trzeba pozostawić każdemu z osobna...

Walsh75

no ja bym się z tym całkowicie zgodziła. Moim zdaniem nasz bohater był świadomy tego co robi i kantował personel ze swoją chorobą (tzn kantował na schodach). On po prostu nie chciał żyć ze świadomością tego co się stało. Nie chciał żyć jako potwór o czym sam powiedział.