PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 607 tys. ocen
8,2 10 1 607161
7,3 98 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Jeśli się nie myle, to w filmie wystąpił błąs gdyż Teddy był przy wyzwoleniu obozu koncentracyjnego w Dachau widniał napis "Arbeit mach frei" identyczny z tym który się znajduje w obozie koncentracyjnym w Ośięcimiu. W Dachau tez jest taki sam napis ale wygląda inaczej tj. ustawienie liter jest inne. Ale nie daję za to głowy.

ocenił(a) film na 10
siergiej_kalasznikow

Obejrzyj jeszcze raz i porównaj na Wikipedii - będziesz miał pewność;-)

ocenił(a) film na 10
Mariusz_760301

Jest właściwie identyczny, ale zdjęcia bramy na wikipedii nie ma^^' Zatanawiam się czy te sceny nagrywali w prawdziwym obozie czy próbowali sami go odtworzyć.

ocenił(a) film na 10
siergiej_kalasznikow

http://pl.wikipedia.org/wiki/Arbeit_macht_frei

po prawej jest zdjęcie z Oświęcimia i niżej jest zdjęcie z Dachau. w filmie brama jest taka sama jak w Oświęcimiu.

ocenił(a) film na 10
_maalin

czyli jednak napis wygląda inaczej w obydwóch obozach a w filmie był typowo oświęcimski, taki pofalowany.

ocenił(a) film na 8
siergiej_kalasznikow

Zdecydowanie nie byli w Dachau ani w Auschwitz kiedy to kręcili, ta ignorancja razi w oczy, powinni to lepiej odtworzyć. Zresztą egzekucja i reakcje niemców którzy tańczą przy rozstrzeliwaniu trochę śmieszne. ;]
Poza tym film bardzo dobry.

ocenił(a) film na 9
siergiej_kalasznikow

No i właśnie za tą pomyłkę film ma u mnie 9, a nie 10 gwiazdek. Jak oglądałam film właśnie ten szczegół trochę wyprowadził mnie z równowagi- niby są w Dachau a tu napis rodem z Auschwitz... Niby mały błąd, a przeszkadza.