Nie polecam. Nie mogłem dostać tego filmu w żadnym znanym mi miejscu, więc "dobrałem" się do niego w "inny sposób". Szczerze się zawiodłem. Nie obejrzałem całego, mówię bez bicia. Bo nie mogłem znieść tego bolszewizmu wylewającego się z ekranu. No ale czego ja się spodziewałem po radzieckiej produkcji?
musze zobaczyc film bo jeszcze go nie widzialem, a moze byc calkiem dobry. zauwaz hassey, ze nam jako polakom, tez w zadnym filmie historycznym nie zdarzylo sie pietnowanie wlasnych postaw, a swoje za uszami mamy, czego wiec chcesz wymagac od sowietow i to w roku 1970.
AK to byli bohaterowie walczący za WOLNĄ Polskę podczas Powstania Warszawskiego i wielu innych walk. Prawdziwi patrioci. Później rozstrzeliwani przez UB jako "wróg systemu i wróg ludu".
O tym zapomniałeś wspomnieć. Tak nas właśnie Ruskie wyzwoliły, że z pod jednego okupanta wpadliśmy na jeszcze jednego. Tym razem na przebierańca, który pod płaszczykiem wyzwoliciela robił w Polsce co chciał... w tym mordował naszych POLSKICH bohaterów walczących o WOLNĄ Polskę.
Lepiej się powieś, bo wstyd przynosisz matce i ojcu, ..Proponuje odkręć kurek albo weź sznurek!...
Nie wiem czego ty od tego filmu oczekiwałeś... Zauważ w którym roku to zostało nakręcone. Nie sposób spodziewać się po nim czego innego jak nie silnie propagandowych treści i przeinaczonych faktów historycznych. Trzeba na to przymknąć oko, natomiast rozmach z jakim przedstawiono sceny batalistyczne jest po prostu niesłychany. Ilość czołgów, dział, statystów i prawdziwego sprzętu wojskowego który został użyty chociażby do rekonstrukcji bitwy na Łuku Kurskim po prostu zwala z nóg. Oglądałem te sceny z otwartymi ustami, nie mogąc uwierzyć, że w tamtych latach byli w stanie nakręcić coś takiego! Z drugiej strony warto także zauważyć, że nie liczono się wówczas kompletnie z budżetem jeśli chodziło o propagandę :) Muzyka w tym filmie jest przeciętna, ale za to praca kamery i realizacja po prostu niesamowita - no może nie licząc paru błędów takich jak czołg IS-3 który przejeżdża w scenie pod koniec bitwy na Łuku Kurskim. Myślałem wtedy że spadnę ze stołka ze śmiechu :P. Poza tym dość groteskowo wyglądały jeszcze sceny walki wręcz i gdy umierali żołnierze. Widać że nie umieli oni za dobrze grać.