PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489280}

X-Men: Pierwsza klasa

X-Men: First Class
2011
7,3 180 tys. ocen
7,3 10 1 179507
7,4 62 krytyków
X-Men: Pierwsza klasa
powrót do forum filmu X-Men: Pierwsza klasa

Scena gdy rozpoczęto ostrzał w stronę X-menów na plaży jest lekko naciągana. W stronę bohaterów poleciały rakiety jak i pociski artyleryjskie. Jakoś dziwnym trafem leciały one praktycznie z taka samą prędkością, a do tego zbyt długo. Odległość miedzy pierwszym statkiem a plażą wynosiła ~2600m (mierzyłem linijką sugerując że najdłuższy ze statków amerykańskich [czwarty od lewej] ma 170m). Czas trwania lotu w filmie to 24sek.
Sugerując się tym filmikiem:
http://www.youtube.com/watch?v=UTdy1Yp1h5A
Można wywnioskować że pocisk 280mm przebył odległość 11,3km w ciągu 8sek. (czyli średnio pokonywał 1km na 1,41sek).
Zakładam że gdyby pociski (nie rakiety) z okrętów leciały z taką samą prędkością (wiadomo w okrętach stosuje się cięższy kaliber ale relatywnie stosuje się większy ładunek oraz odległość jest mniejsza co skutkuje niższą średnią prędkością) co na teście to doleciałyby na plażę w ciągu niecałych 2 sek. (dla dobra bohaterów oraz marginesu błędu niech to będzie 3sek.).
Wiem za dużo "zakładałem" więc wynik może się różnic znacząco w realnych warunkach,
ale pewny jestem tego że Magneto na pewno by nie miał tych 24 sekund na uratowanie siebie i innych na plaży.
PS.Mile widziane poprawki.

krzykoszgalazka

Nie można edytować :(
Wystąpił błąd, ostateczny wynik to ~3,66sek (dla dobra bohaterów 4sek).

krzykoszgalazka

Ja się zaraz zastrzelę !!! Czemu nie można edytować ?!
Błąd
pierwszy wynik był dobry, niecałe 2 sek ( 1,84sek )
Pomieszałem założenia bo miło być że w ciągu 1sek będzie pokonywał 1,41km.

krzykoszgalazka

człowieku, znajdź sobie dziewczynę

psycho_angel

skubany xD ... ciekawa propozycja, ale nawet nie licząc wiadomo jest że mam małe szanse

użytkownik usunięty
krzykoszgalazka

HAHAH :D

BTW - witam w klubie.

ocenił(a) film na 7
krzykoszgalazka

Film o mutantach a Pan mnie tu dupe rakieta zawracasz?

ocenił(a) film na 10
krzykoszgalazka

Nie wiem ile masz lat ale mat-FIZ to dobry kierunek dla Ciebie xD

ocenił(a) film na 8
Lisbeth666

moze i trafna uwaga z tymi pociskami ale przecietny odbiorca nie bedzie sie zastanawial czy akurat tyle naprawde by te pociski lecialy, wiadomo ze musieli troche to przeciagnac zeby wywolac napiecie u widza

ocenił(a) film na 10
haliboy

Zgadzam się.

ocenił(a) film na 9
krzykoszgalazka

Mierzyłeś linijką rakiety na filmie Sci-Fi? Pewnie zrobisz karierę w NASA :)

ocenił(a) film na 10
mareczekp2

Lubie to :D

ocenił(a) film na 8
krzykoszgalazka

A co za roznica,ma byc widowiskowo a nie realistycznie