PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489280}

X-Men: Pierwsza klasa

X-Men: First Class
2011
7,3 180 tys. ocen
7,3 10 1 179507
7,4 62 krytyków
X-Men: Pierwsza klasa
powrót do forum filmu X-Men: Pierwsza klasa

Jesteśmy świeżo po ogłoszeniu nominacji do Oscarów i tak się zastanawiałem nad wszystkimi kategoriami i przypomniałem sobie o Pierwszej Klasie. Jak dla mnie jeden z lepszych filmów tego roku. Nie wydaje wam się, że akademicy trochę pominęli tę produkcje? Jak dla mnie znów potraktowali niektóre kategorie zbyt wybiórczo.
Dałbym na pewno nominację za charakteryzację i zastanowiłbym się nad efektami specjalnymi.
Ogólnie brakuje nominacji dla Marvel Studio, choć w przypadku reszty tegorocznych produkcji mnie to nie dziwi, tak First Class zasłużyło na "coś".

ocenił(a) film na 9
michal9403

Też mi się tak wydaje. Ta część wyróżnia się spośród wszystkich innych części. W tym roku jeden z lepszych filmów.

ocenił(a) film na 9
michal9403

Ja osobiście jestem naprawdę mocno zdziwiony, że "First class" nie dostał nominacji za charakteryzację.No sorry,ale za Mystique,Azazela i Bestię to się po prostu należało.
Hmm..Z 5 nominowanych filmów do efektów specjalnych oglądałem tylko dwa-"Genezę" I "Transformers" i tam były one na wysokim poziomie."First class" oczywiście miał bardzo dobre i dopracowane efekty i jakby dostał nominację to nikt nie powinien się za to obrazić ;)

ocenił(a) film na 9
kibic

Ja bym przyznala oscara temu filmowi za cokolwiek :] hmm np. dla James'a McAvoy'a

ocenił(a) film na 9
kheira

No z przyznaniem oscarów za cokolwiek by było trudne, ale nominacje spokojnie powinien dostać.

kheira

O taaak :D Ogólnie uważam że coś,cokolwiek się należy temu filmowi. A scena z Jackman'em - rewelacyjna

ocenił(a) film na 8
michal9403

Powinien być oskar za tę scenę http://vimeo.com/26406532 no i dla Jackman'a http://www.youtube.com/watch?v=D8Cimh_cfGU&feature=related :D
Ciężko tu wybrać kategorię. To dobry film, ale na oskary nie ta liga. Z resztą po nominacjach widać, że to był ubogi rok, choć było sporo ciekawych tutułów, ale zabrakło tego czegoś. Nie widziałem wszystkich nominowanych do tego naj, ale już wiem, że nie będzie emocji...

ocenił(a) film na 9
drrezed

Heh. Świetnie zagrał Jackman :) Ja bym na pewno dał nominacje za efekty specjane, najlepszy film, najlepszy reżyser.

ocenił(a) film na 8
drrezed

ja bym jeszcze dodal koncowa scene z moneta. dobre ujecia kamery, montaz i muzyka dobrana

ocenił(a) film na 8
michal9403

bestia wg mnie nic specjalnego, podobnie z reszta jak mistyq czy jak sie to tam pisze, która w porzepdnichczesciach była lepsza ^^ jedynie co to azazel moj faworyt a no i Frost mimo ze troche sztucznie wygladała :D

użytkownik usunięty
loozack

Każdy z Pierwszej Klasy był o klasę lepszy od swojego filmowego poprzednika, a zwłaszcza Mystique.

ocenił(a) film na 9
michal9403

Michael Fassbender zdecydowanie na nominacje zasłużył :|

ocenił(a) film na 8
Dreadion

Fassbender zasłuzył na Oscara jak dla mnie, znakomicie zagrał. Wszystkie emocje, wątpliwości... Wspaniała rola, wspanialy film.

ocenił(a) film na 8
johnmalkovich4

Oskar dla Jamesa McAvoy'a. Ogólnie szkoda, że nie dostał ten film żadnej nominacji. To by było już olbrzymie wyróżnienie dla filmu, szkoda.

ocenił(a) film na 8
Ruby_Angel

Odpowiem tak: naprawdę swietne filmy nie otrzymują nominację do oscarów. Są za dobre i niezrozumiałe dla akademików. Patrz: Gran Torino

ocenił(a) film na 10
Ruby_Angel

Też tak sądzę. Mało ludzi docenia Jamesa a on jest naprawdę bardzo wszechstronnym aktorem i udowodnił to właśnie grając w x-men.

ocenił(a) film na 3
michal9403

Nie pojmuję dlaczego ten chłam miałby dostać oscara. Przecież jest na poziomie szybkich i wściekłych. Te krótkie nadęte dialogi, co chwilę zmiana miejsca akcji, masa eksplozji i efektownych ujęć, a do tego Xavier który niesamowicie mnie wkurzał tą swoją nieomylnością i genialnością. Nawet gdy podejść do tego jak do kina dla typowego pochłaniacza popcornu to patrzenie bolało, a co dopiero mówić tu o oscarach.

użytkownik usunięty
hkmp57

Bo to nie jest żaden chłam :]

To nie jest wcale popcorn, to bardzo solidny film mówiący o samoakceptacji ale też i o zemście czy przyjaźni. Dodatkowy plus za wmieszanie mutantów w Zimną Wojnę :)