PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214307}

X-Men Geneza: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine
2009
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 176759
4,4 43 krytyków
X-Men Geneza: Wolverine
powrót do forum filmu X-Men Geneza: Wolverine

Kolejny przyklad na to zeby nie sugerowac sie opiniami innych i samemu obejrzec film.
Zniechecony krytycznymi opiniami dlugo powstrzymywalem sie od obejrzenia tej czesci
lubianej przeze mnie serii X-men. Ku zaskoczeniu film okazal sie bardzo dobry, a niektore
sceny przypominaly te z Matriksa. Swietny klimat, ciekawe dialogi, wyjatkowo dobra obsada i
swietna jak zawsze rola Jackmana plasuje ten film tuz za X-Men First Class.

Wielki plus za znakomity poczatek. W trakcie napisow poczatkowych ogladamy zlepek scen
bitewnych z Wojny o niepodleglosc USA, I i II Wojny Swiatowej a nastepnie wietnamskiej.
Znakomicie to zrealizowano. Jedynym mankamentem jest to, ze Wolverine trzyma karabinek
M4 w tracie scen w Wietnamie. To niescislosc historyczna - Amerykanie uzywali wtedy M16,
a M4 zostal wprowadzony w latach 90

ocenił(a) film na 7

To nie wojna o niepodległość Stanów Zjednoczonych tylko wojna secesyjna.

użytkownik usunięty

Film jako tępy akcyjniak radzi sobie nieźle, ale niestety cierpi z powodu masy postaci, które nic nie robią dla fabuły a przewijają się przez cały czas trwania filmu. Pierwszy seans był dla mnie dużym rozczarowaniem, gdyż liczyłem na coś, co będzie w mniejszym lub większym stopniu przypominać Weapon X. Niestety projekt broni X to tylko krótka scena, w której Wolverine dobrowolnie (?!!!!) poddaje się ulepszeniu a potem pryska. Reszta filmu to ucieczka i tempa rozwałka. Podchodząc więc do tego filmu jako prostego akcyjniaka za drugim razem się nie zawiodłem. Tak więc z 4/10 naciągnąłem ocenę na 6/10 i pewnie kiedyś do tej pozycji wrócę gdy będę chciałsię w miły sposób odmóżdżyć.