PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214307}

X-Men Geneza: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine
2009
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 176903
4,3 45 krytyków
X-Men Geneza: Wolverine
powrót do forum filmu X-Men Geneza: Wolverine

Czytalem komentarze pod x-menem, i dowiedzialem sie ze Wolverin, uratował Magneto w Polsce. Czyżby w filmie był ten wątek? moim zdaniem musi byc !
co o tym sadzicie?

ca1z

Byłoby miło gdyby znalazł sie taki wątek. Jednak takiego motywu nie było w komiksie tylko w serialu animowanym X-Men: Evolution. Więc są marne szanse. Podobno ma być na podstawie Weapon-X. A to jeden z najlepszych zeszytów o Wolvim. Kto czytał ten wie.

killer_99

W pierwszym filmowym X-menie, sam początek filmu to Polska, któraś wojna światowa, jakiś obóz koncetracyjny. Magneto pochodzi chyba z Polski, i jest żydem. :P

yorar_jk

Ktoraś wojna???ech....i jak tu wierzyć w potomnych...

yorar_jk

Si, Magneto jest polskim żydem XD
Nasi tam są XD

ocenił(a) film na 3
sylv_2

któraś wojna światowa, jakiś obóz koncetracyjny?? To wojna Polsko -Palestyńska, obóz koncentracyjny dla szwajcarów w Bydgoszczy! Kończ waść, wstydu oszczędź!

Kamecha

Znów ktoś miesza - obejżał bajkę albo gdzieś usłyszał i mamy kolejnego znawce, pochodzenie Magneto nie jest znane, prawdopodobnie pochodzi z Niemczech a to że Wolvi uratował go to już z jakiejś bajeczki.

yorar_jk

I takie osoby zostaja politykami :/ Ktoras wojna, jakis oboz... Do szkoly biegiem marsz, qrwa mac!

Gh0st

qrwa jakiś obóz/wojna. Jestem zdruzgotany, chociaż jak ma 12 lat to ma prawo nie wiedzieć. Magneto był żydkiem i faktycznie w pierwszej części jest ukazana Polska podczas IIwojny. Wyłapałem nawet taki tekst "moje dziecko, moje dziecko" Hehhehhe szacun za taką postać;]

ocenił(a) film na 8
ca1z

dokładnie w 1 części x-menów akcja toczy się w Polsce w obozie koncentracyjnym i słychać tam orginalne słowa po polska a nie lektor(chodzi o tą matke magneto)

ca1z

To prawda i jeszcze jest pokazane jak MAGNETO krzyczy "mamusiu!!"
wiec magneto jest naszym rodakiem ;]

ca1z

Film oparty będzie na "Weapon X" a tam nie ma słowa o Magneto. W ogóle w żadnym z komiksów nie było chyba nic o polskich korzeniach Magneto. Wiadomo jedynie że jest Żydem i że przeżył Holokaust. Coś takiego kojarzę.

strongoku

Musiał być polakiem; inaczej by nie mordowali jego matki. I... tak, Eric krzyczy ''mamusiu'' w oryginalnej, polskiej wersji, a nie lektor!!! A dlaczego był oznaczony? BO BYŁ POLAKIEM!!!

luka_sz

kicia, ale ty nadal nie rozumiesz... to tylko w wersji kinowej... w oryginalnym komiksie na podstawie ktorego byl oparty film nie ma zadnej wzmianki o pochodzeniu magneto... znaczy gdzies na pewno jest.... juz nie pamietam... ale, nie, ze byl polskim zydem... dzizas....

ca1z

Prędzej ten wątek pojawi się w filmie "MAGNETO" a nie w "WOLVERINE"! Wy się tak nie cieszcie, bo jeszcze sie okaże, że przedstawią Polskę tak ja Słowację w "Eurotrip" i już tak wesoło nam nie będzie :]

ocenił(a) film na 8
ca1z

Wypowiem się tutaj jako osoba która od 12 lat czyta komiksy o X-Menach i nie tylko. Pochodzenie Magneto nie jest nigdzie opisane. Wiemy tylko tyle że podczas wojny był więźniem obozu w którym zresztą narobił niezłe zamieszanie :D To wtedy po raz pierwszy użył swoich zdolności(a raczej moce wyzwoliły sie niezaleznie od niego - nie kontrolowal ich). Jednak wszystkie wzmianki o tym, że jest Żydem lub Polakiem są wymyślone na potrzeby filmu. Kiedyś pojawiło się kilka opini, że może pochodzić z Niemiec bądź innych krajów germańskich. Jeszcze odnośnie Wolverin'a - to że uratował on Magneto jest także nieprawdą. Logan spotkał Magneto dopiero podczas wojny w Wietnamie (tak podaje komiks "Wolverin").

Logan_5

Magneto jest Żydem i tyle wiadomo ;] A pan powyżej czytający komiksy X-mena od 12 lat powinien wiedzieć, że żona [o ile moge tak to nazwac] Magneta była polską cyganką [Magda] i córka pana M. nosi polskie imie.
I OCZYWIŚCIE - Magneto przebywał w Auschwitz.

ocenił(a) film na 2
Tavion

ale LOl...:D a jak sie okaze ze Mistique to Ukrainka po Czarnobylu??: :D

Ciekawa sprawa z tym Magneto...:)

ocenił(a) film na 8
ca1z

Wiec może powiesz skad masz informacj o pochodzeniu Magneto?

ocenił(a) film na 8
Logan_5

A tak gwoli ścisłości to jego córka nazywała się Anya ....

ocenił(a) film na 6
Logan_5

Magneto jako dziecko, wtedy znany jeszcze jako Erik Lehnsherr, był więźniem hitlerowskich obozów zagłady w Oświęcimiu. Jako jedyny ze swojej rodziny przeżył Holocaust.
Miejsce narodzin: Nieznane (prawdopodobnie Polska lub Niemcy)
Znani krewni: Magda (żona - nie żyje), Anya (córka - nie żyje), Pietro Maximoff (Quicksilver, syn), Wanda Maximoff (Scarlet Witch, córka), Lorna Dane (Polaris, córka), Crystal (synowa), Luna Maximoff (wnuczka)

Logan_5

Polecam po prostu komiks, a nie bajeczki.
A Magneto mial dwie corki. Wandę i Anyę. ;)

ocenił(a) film na 4
Tavion

A ja polecam serię Handbook Of Marvel (u nas pojawiało się to jako kartoteki w poszczególnych komiksach - kartoteka Magneto też była).
Tam są wszystkie informacje o postaciach stworzonych przez wydawnictwo Marvel.

ocenił(a) film na 6
Tavion

do mnie to było z tymi bajeczkami? bo informacje które ja podałem to są akurat na podstawie komiksów