Hmm nie jestem super-koks znawcą komiksów Marvela. Ale wydawało mi się ,że kobieta Logana ma na imię Yuriko (w komiksie jest córką złego profesorka zajmującego się Adamantium) ,która w bardzo późnych częściach komiksu powraca jako zła trzepnięta Dolores (posiadająca wielgachne szponiaste łapska) pragnąca przejąć technologię obcych.
Inny motyw jest taki. Czy Wolverine jako dziecko miał już szpony, tyle że kościane? Jesli mnie pamięć nie myli to jako mutant miał zdolność do monstrualnej, natychmiastowej regeneracji i dlatego mógł przetrwać zabieg pokrywania kości adamantium, a same w sobie szpony były "przypadkiem" niespodzianką (Sabertooth/Victor miał być następnym w kolejności i bardzo żałował ,że Wolverine (w komiksie) zniszczył laboratorium i powybijał w furii specjalistów łącznie z chamskim doktorkiem, którego potem Yuriko chciała pomścić(?)).
Po przeczytaniu kilkunastu kilogramów Marvela ,obejrzeniu (imho) bardzo dobrych wydań animacji (stara i evolution) i zetknięciu się z filmami X-men mam mętlik w głowie.
Yuriko była na niego zła bo uważała ,że ukradł projekt jej ojca.
Jeszcze jedna pomyłka ,w komiksie bł uważany za najstarszego mutanta na ziemi (oprócz Apokalipsa ), a w filmie ma starszego brata Szablozębnego. No to jak wreszcie jest z tym jego wiekiem????
Pewnie chodziło ci o Silverfox, Yuriko była już w X-Men 2. Na filmwebie nie pisze kto jest kim?
Przez wiele lat twórcy pisali, że Logan ma szpony wczepione przez przypadek, ale żeby podrasować jego postać i wywołać wielkie "WOW" (przynajmniej ja tak to rozumiem) sprawili, że Wolverine stracił swój metalowy szkielet (bodajże Magneto mu go wyrwał) i okazało się, że jego pazury to efekt mutacji - te wrodzone (kościste) same w sobie są wstanie przerwać kość człowieka (czyli Logan nadal mógł pozbawiać głowy kogokolwiek chciał). Jakoś się nie spotkałam teorią, że Logan ma parę tysięcy lat. Raczej, że ma ponad setkę. Można to przeczytać w biosie Wolvie'ego na x-men.pl