PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214307}

X-Men Geneza: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine
2009
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 176903
4,3 45 krytyków
X-Men Geneza: Wolverine
powrót do forum filmu X-Men Geneza: Wolverine

Mam zamiar oglądnąć X-Men'a tylko nie wiem czy te części są ze sobą powiązane i w jakiej kolejności oglądać. Gdyby ktoś napisał lub wytłumaczył byłabym wdzięczna. :D

ocenił(a) film na 10
vampire_fascination_

powiązane to nie jest z wcześniejszymi X-men'ami. W tym filmie jest opisane życie zanim dołączył do nich. Ja polecam obejrzeć X-men 1 klasa potem X-men 1,2,3 i w tedy ten tutaj :)

Ratched

Dziękuje za odpowiedź. :D

ocenił(a) film na 7
vampire_fascination_

Chronologicznie to chyba wygląda tak:
X-Men: Pierwsza klasa
Wolverine (może nie jest tak mocno powiązany z pozostałymi częściami ale pokazuje pewne wątki o których mowa w dalszych częściach)
X-Men 1, 2 i 3

kotek-era

aha ok. No to będę wiedzieć. Dzięki. ;)

kotek-era

Zajebistego avatara masz.

ocenił(a) film na 7
kotek-era

A ja się zastanawiam czy na pewno ta kolejność. Czy w First Class nie ma przypadkiem sceny kiedy chcą zwerbować Wolverina?

ocenił(a) film na 7
Maladie

Tak, jest scena gdzie chcą go zwerbować i myślę, że akcja ma miejsce przed "Genezą". W "Genezie" Wolverine traci pamięć a w X-Men 1 nie kojarzy Xaviera i Magneto.

ocenił(a) film na 7
kotek-era

No racja, tak faktycznie mogło być. Chociaż jakoś mam wrażenie że to są zupełnie inne linie czasowe. Tak jakby trylogia należała do świata 616, a geneza i first class do ultimate. Albo dwóch osobnych.

vampire_fascination_

Otóż biorąc pod uwagę że Geneza dzieje się na przestrzeni 100 lat, to ona powinna być pierwsza, ale kończy się znów później od Pierwszej klasy. Tak więc:
1. X-Men - Pierwsza Klasa
2. X-Men Geneza - Wolverine
3. X-Men
4. X-Men 2
5. X-Men 3 - Ostatni Bastion
6. Wolverine.
(7. X-Men - Days of Future Past (2014))

A najlepiej oglądać mimo wszystko w kolejności powstania. I tak, wszystkie są ze sobą powiazene, choć Pierwszą klasę i geneze można obejrzeć bez oglądnięcia wcześniejszych X-filmów, są to samodzielne tytuły. Oczywiście milej na sercu jak widzi się odniesienia do wcześniejszych filmów i znanych bohaterów.

howlet

Dzięki. ;)

vampire_fascination_

to tak jak ze saga Star Wars ;) teoretycznie od nowej trylogii pozniej stara :D kolega howlet napisal kolejnosc :)