Mam zamiar oglądnąć X-Men'a tylko nie wiem czy te części są ze sobą powiązane i w jakiej kolejności oglądać. Gdyby ktoś napisał lub wytłumaczył byłabym wdzięczna. :D
powiązane to nie jest z wcześniejszymi X-men'ami. W tym filmie jest opisane życie zanim dołączył do nich. Ja polecam obejrzeć X-men 1 klasa potem X-men 1,2,3 i w tedy ten tutaj :)
Chronologicznie to chyba wygląda tak:
X-Men: Pierwsza klasa
Wolverine (może nie jest tak mocno powiązany z pozostałymi częściami ale pokazuje pewne wątki o których mowa w dalszych częściach)
X-Men 1, 2 i 3
A ja się zastanawiam czy na pewno ta kolejność. Czy w First Class nie ma przypadkiem sceny kiedy chcą zwerbować Wolverina?
Tak, jest scena gdzie chcą go zwerbować i myślę, że akcja ma miejsce przed "Genezą". W "Genezie" Wolverine traci pamięć a w X-Men 1 nie kojarzy Xaviera i Magneto.
No racja, tak faktycznie mogło być. Chociaż jakoś mam wrażenie że to są zupełnie inne linie czasowe. Tak jakby trylogia należała do świata 616, a geneza i first class do ultimate. Albo dwóch osobnych.
Otóż biorąc pod uwagę że Geneza dzieje się na przestrzeni 100 lat, to ona powinna być pierwsza, ale kończy się znów później od Pierwszej klasy. Tak więc:
1. X-Men - Pierwsza Klasa
2. X-Men Geneza - Wolverine
3. X-Men
4. X-Men 2
5. X-Men 3 - Ostatni Bastion
6. Wolverine.
(7. X-Men - Days of Future Past (2014))
A najlepiej oglądać mimo wszystko w kolejności powstania. I tak, wszystkie są ze sobą powiazene, choć Pierwszą klasę i geneze można obejrzeć bez oglądnięcia wcześniejszych X-filmów, są to samodzielne tytuły. Oczywiście milej na sercu jak widzi się odniesienia do wcześniejszych filmów i znanych bohaterów.