PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=214307}

X-Men Geneza: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine
2009
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 176663
4,3 38 krytyków
X-Men Geneza: Wolverine
powrót do forum filmu X-Men Geneza: Wolverine

Witam. Postanowiłem zamieścić streszczenie filmu dla tych co go jeszcze nie widzieli.

Film zaczyna się kilkaset lat temu. Młody Logan odkrywa swoją moc przez przypadek, zabijając człowieka, który okazuje się być jego ojcem. Po tym wydarzeniu ucieka ze swym bratem z domu. Następnie jest pokazana scena, gdzie już dorosły Logan ze swoim bratem walczą na jakiejś wojnie dziejącej się też kilkaset lat temu. Nasępnie jest pokazane, że walczy chyba na wojnie światowej (nie wiem której). Póżniej jest pokazana już prawie teraźniejszość gdy Logan i Victor (jego brat) są w wojsku i biją się z jakimś gościem. Za to zostają skazani na rozstrzelanie. Okazuje się, że mimo wykonania wyroku nie odnoszą żadnych obrażeń. Widząc to jakiś generał proponuje im przyłączenie się do służb specjalnych z innymi mutantami. Są tam jakiś czas lecz Loganowi nie podoba się, że muszą zabijać wielu ludzi a więc postanawia odejść. Następnie pokazana jest scena 5 lat później gdy Logan żyje w Kanadzie z jakąś laską. Jakiś czas później ta laska zostaje zabita przez Victora. Logan postanawia się zemścić. Odszukuje tego gościa, co był dowudcą tego oddziału mautantów, a ten proponuje mu, że może mu pomóc zemścić się na bracie. Robi mu operację, dzięki której jego kości zamieniają się w super twardy metal. Logan przybiera sobię imie Wolverine (ang. rosomak), które sobie przypomniał z opowiadań tej laski co została zabita. Dowiaduje się jednak, że ten koleś co mu zrobił operację chce skasować mu pamięć. Słysząc to ucieka z miejsca. Spotyka parę staruszków, którszy dają mu wyżywienie i ubranie. Nagle dom tych staruszków zostaje wysadzony jednak Wolverinowi udało się uciec. Za tym wybuchem stoi człowiek ścigający Wolverina, który pracuje dla tego gościa co zrobił operację. Wolverine zabija go. Ucieka i odnajduje starego przyjaciela, z którym był w tej grupie mutantów. Dowiatuje się, że Victor i ten koleś od operacji i dowudztwa grupą mutantów współpracują ze sobą. Wściekły Wolverine postanawia ich odnaleźć w czym pomaga mu mutant Gambit. Wolverine dostaje się na wyspę i dowiaduje się, że ta jego laska tak naprawdę, żyje i była z nimi w zmowię. Jest zdenerwowany i odchodzi nie zabijając nikogo. Po chwili słysząc jes krzyk powraca i widzi, że chce ją zabić Victor. Walczą więc ze sobą. Wolverine pokonuje Victora lecz nie zabija go całkowicie. Dowiaduje się, że na tej wyspie jest więzionych wiele mutantów. Laska mówi mu że naprawdę go kocha i prosi o pomoc mutantom. Wolverine się zgadza i mutanty uciekają. W tym czasie ten zły koleś od operacji wypuszcza na Wolverina super potężnegho mutanta. Jest on bardzo trudnym przeciwnikiem, lecz w walce Wolverinowi pomaga Victor. Razem z wielkim wysiłkiem zabijają mutanta. Później ten zły koleś strzela do Wolverina z super twardego pocisku w muzg kasując mu pamięć. Laska dopada gościa i swoją mocą każe mu iść przed siebie do końca życia. Po uratowane mutanty przylatuje profesor Xavier i zabiera je. Gambit mówi coś do Wolverina, a ten mówi mu że go nie zna i pyta kim jest.

Ale się rozpisałem. Mam nadzieję, że to docenicie. :)

DarkHunter

Może jakieś podziękowania, co? Napisanie tego trochę mi zajęło.

DarkHunter

"Następnie jest pokazana scena, gdzie już dorosły Logan ze swoim bratem walczą na jakiejś wojnie dziejącej się też kilkaset lat temu"

Jakaś wojna :D Zacznij chodzić do szkoły, a potem pisz streszczenia :|

DarkHunter

Streszczenie na poziomie podstawówki, lepiej byś zrobił jakbyś go nie pisał, a zaoszczędzony czas mógłbyś przeznaczyć na np. przeczytanie instrukcji obsługi miny samobieżnej:)

socom10

Najpierw naucz się pisać, potem bierz za właściwe pisanie. Zresztą po cholerę to streszczenie komukolwiek? Żeby wiedzieć jak się film skończy? Rofl.

ocenił(a) film na 10
DarkHunter

Mam nadzieję że to jest prowokacja bo jeśli na serio takie coś napisałeś... to niezły z ciebie mutant :P

prokamil

Czemu prowokacja? Przecież nic nie zmyśliłem, wszystko prawda.