PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608593}

Yuma

2012
6,3 77 tys. ocen
6,3 10 1 76883
5,2 28 krytyków
Yuma
powrót do forum filmu Yuma

Również oglądałam film na festiwalu "Dwa Brzegi"
i jestem bardzo pozytywnie nim zaskoczona, idąc na film spodziewałam się kolejnego
polskiego gniota, lecz po obejrzeniu twierdzę, że Polskie filmy są coraz bardziej ambitne.
W mojej ocenie film warty obejrzenia, chociażby ze wzdlędu na znakomitą grę Jakuba
Gierszała :)

grafzero

Kolego widzę po dyskusji że jest dla Ciebie dość ciężka. Co do filmów ambitnych to polecam film "PI" kolego jeżeli oficjalnie lekceważysz film "autostopem przez galaktykę" będę zmuszony zakończyć tą dyskusję. Niemnie jednak zauważyłem zresztą nie tylko ja że wymieniasz tylko tytuły filmów uważanych za ambitne które o mało co !!! a jak myślisz dla czego ?

Piszesz że filmy polskie są nie dofinansowane a nie wspominasz o ogromnych kwotach dla aktorów 1 i 2-go planowych i gigantycznych budżetach jak na Polskie warunki. To trochę tak jak z Polskim drogami kosztują 5-8x tyle co zrobienie tunelu + autostrada + media w niemczecha/austrii.

Wiesz jeśli USA dla ciebie złe to sorry ale zachęcam do oglądnięcia filmu "Mała wielka miłość" w którym mamy śmietankę polskich aktorów i kilku z USA i prawda jest taka że młody Joshua średniej klasy aktor Amerykański ma taki warsztat że nasi profesorowie mogą się od niego uczyć. W filmie wyraźnie widać jak wybija się na tle naszych aktorów.

Przykro mi ale to ja mam rację (zresztą to żadna nowość) ale Polskie kino to kiepskie komedie, żałosne melodramaty i jeszcze gorsze seriale i filmy sensacyjne.

Pamiętaj dawać wysoką ocenę filmowi pod publikę to trochę tak jak wsadzać do syrenki silnik 200 konny i udawać że to Porche, niby okrągłe, mocne, pali dużo, i ma fajny Cx ale to nie Porche ;( Przykro mi kiepski z ciebie kinomianak

sokoleokoo2

A wiesz co mnie najbardziej boli że dobrze zrobione czyli opowiadające historię od "a do z" mające dobrą obsadę i reżyserię filmy traktujesz jako "amerykańskie lizanko" boli oj boli. To nawet nie jak syrena to bardziej jak twierdzenie że ptaki nie latają lub ryby nie pływają a naturalny korek jest gorszy od sztucznego. Kolego film to sztuka i wymaga dopracowania a amerykanie robią to najlepiej.

ocenił(a) film na 6
sokoleokoo2

"
Przykro mi ale to ja mam rację (zresztą to żadna nowość) ale Polskie kino to kiepskie komedie, żałosne melodramaty i jeszcze gorsze seriale i filmy sensacyjne. "

"Umieraj w spokoju" :]

grafzero

Wiesz chciałem napisać coś mocnego ale myślę sobie po co, dorośniesz zrozumiesz ale na tvp2 było "Oświadczyny po irlandzku" zupełnie zapomniałem o tym filmie.
Typowa komedia romantyczna w eurpiesko-amerykańskim stylu w średniej obsadzie i "mało kosztowna" w dodatku nakręcona tanim kosztem i opowiadając historię jakich tysiąca ale : jest fajna, śmieszna, tania, tylko kilku zwykłych aktorów, wszystko na wsi, niewielki koszt, kapitalne zdjęcia, zwykła historia, dobra reżyseria, przyzwoita gara aktorska, aktorzy bawią się podczas gry - magia kina.

A ty porównujesz ten film do polskich kaszanów ? pokaż mi jeden film ostatnich lat który jest komedią romantyczną który jest tak świetnie wykonany z tak małym budżetem i średnimi aktorami w dodatku mający średnią ocen na filmwebie i IMB na poziomie 7 ?

Znam odpowiedź - przykro mi przegrałeś i merytorycznie Ci to pokazałem - a zawsze mam rację. Twój gust to opinia ogólna publiki = brakowi gustu.

ocenił(a) film na 6
sokoleokoo2

"Rezerwat" dziękuję spadaj :]
Przegrałeś dobranoc :)

grafzero

Trochę za wcześnie na dobranoc, rzeczywiście zapomniałem o tym filmie który jest znośny ale to i tak tylko przebłysk zresztą i tak się nie umywa do filmów powojennych a przy moich propozycjach to tylko światełko w tunelu coś jak polscy piłkarze i lekkoatleci im więcej forsy jest tam pchane tym gorzej.

Czekamy na film Pana Monderka ;)

ocenił(a) film na 6
sokoleokoo2

Pokaż mi zagraniczną komedię o lepszym scenariuszu od "Testosteronu". Bo ja jestem w stanie znaleźć dwie, może trzy...

ocenił(a) film na 6
sokoleokoo2

I jeszcze taka refleksja, wczoraj obejrzałem "Dziewczynkę z hotelu Excelsior" - fakt film ma techniczne braki (np. słaby dubbing) ale patrzac na scenariusz i rok produkcji.... Wybacz ale przerasta ówczesne filmy hamerykańskie o dwie głowy.

grafzero

Kolego ty promujesz filmy Polskie dla zasady a ja ich nie cierpię bo tak naprawdę polskiej kinematografii nie ma ty dasz przykład ja dam drugi - nie da rady oba samce.

ocenił(a) film na 6
sokoleokoo2

Nie dla zasady a dlatego, że je lubię. Zresztą ja Ci lubić nie każę :)

grafzero

Wku**iacie tym krytykowaniem, zróbcie lepszy film skoro tak krytykujecie. najbardziej mnie rozwala jak ktoś pisze że słabą kamerą było nagrane.... Ci co tak piszą chyba pobierają filmy z sieci o rozmiarze 1gb a potem oglądają i myślą że tak był film nagrany...

ocenił(a) film na 6
lolo7134

Bo screenach wnioskuję, ze to nie kamera a filtr. Czyli może być całkiem przyjemny efekt.

Niestety po raz kolejny muszę się z Panem Smokingiem zgodzić. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 2
PIOTREKPK19

Zgadzam sie niemal w 100%.

PIOTREKPK19

dodam "...80 milionów", "Wymyk", "Kret" albo wstrząsający, rewelacyjny "Czarny Czwartek..."

ocenił(a) film na 7
PIOTREKPK19

A filmy Kolskiego?

ocenił(a) film na 1
aleksandr-a

klakier się odezwał

aleksandr-a

Ściągajcie w super jakosći ;) Sprawdzone

chom@ikuj.p@l/bartekmrozik/FILMY+2012+Nowe
usuńcie @ z linku