Mozna powiedziec ze to typowa amerykanska komedia, ale jest pare swiezych elementow. Na przyklad to ze Elisabeth jest absolutnie negatywna postacia - zlo wcielone, ktora jest jednak bohaterka filmu i cala historia skupia sie wlasnie na tym aby to ona zwyciezyla. Widz mimowolnie utozsamia sie z nia i zyczy jej powodzenia pomimo metod jakie stosuje bohaterka, a nawet zaczyna podziwiac jej dokonania. Na przyklad scena z jablkiem dla Amy byla wrecz okrutna, ale i jakze pomyslowa i smieszna :D Zastanawiam sie jakiej roslinki uzyla, moze to sumak. 

Filmu nie powinny ogladac dzieci ze wzgledu na sukces jaki glowna postac osiaga poprzez oszukiwanie, klamstwa i przekrety - do tego ze takie metody bywaja skuteczne nalezy dojsc samemu w doroslym zyciu, a nie w dziecinstwie poprzez filmy :))) 

SPOILERY 

Pomimo calej masy zlych przykladow jakie serwuje nam film - zakonczenie jest pozytywne. Elisabeth olewa wiekszy biust i bogatego lizusia z dziwnymi odchylami i wybiera tego wlasciwego faceta. Polecam :) 

zgadazm sie. mimo ze Elizabeth jest denerwujaca i podła, w pewnym momencie zaczyna sie jej kibicowac. 

SPOILER 
i podoba mi sie jeszcze jedno:to ze Elizabeth sie nie zmieniła pod koniec filmu. podaba mi sie tez ,ze nie było akcji w stylu: "miala nieszczesliwe dziecinstwo, mama jej nie kochala i dlatego jest wredna. poza tym jest nieszczesliwa i o tym nie wie".takich filmow bylo juz mnostwooooo
ja również się zgodzę z przedmówcami. Cameron jak zwykle w klimacie komediowym wypadła super. 
może dialogi nie były najwyższych polotów ale gra aktorska była ciekawa. pare świeżych momentów 
np to że pali trawkę, olewa uczniów żeby poxniej i tak pokazać że potrafi pomóc. 
a końcówka trafił swój na swego na pewno nie będą się razem nudzić : D
"Filmu nie powinny ogladac dzieci ze wzgledu na sukces jaki glowna postac osiaga poprzez oszukiwanie, klamstwa i przekrety - do tego ze takie metody bywaja skuteczne nalezy dojsc samemu w doroslym zyciu, a nie w dziecinstwie poprzez filmy :)))" 

Dobrze powiedziane:D 

Dzieci predzej czy pozniej i tak sie tego naucza.Powinny ogladac z doroslymi jako edukacje.Starsi zawsze wytlumacza im co zle a co dobre. 
Chomik Mietushek