Złoty kompas

The Golden Compass
2007
6,3 75 tys. ocen
6,3 10 1 74767
4,9 16 krytyków
Złoty kompas
powrót do forum filmu Złoty kompas

Plusy:
1. Ciekawy konsekwentny scenariusz
2. Gra aktorska w zasadzie świetna wszystkich głównych bohaterów za wyjątkiem młodej Dakoty Richards (która zagrała interesującą postać ale sama była dość drętwa)
3. Niezły wachlarzyk ciekawych postaci mających wpływ na zręcznie poprowadzoną fabułę.
4. Przyzwoite efekty (może poza tymi wilkami z jednej z finałowych scen)

Minusy:
1. Dakota Richards. Akurat w to miejsce mogli zatrudnić kogoś innego.
2. (SPOILER-ON) Scena w której w zupełnie niezrozumiale dla mnie łatwy sposób dostała się do jadalni z dzieciakami i jakoś nikogo z personelu jej obecność nie zdziwiła, przynajmniej do czasu. W sumie jedyny niezbyt udany motyw (SPOILER-OFF)

Polecam i chętnie obejrzę kontynuację albo (jestem w szoku że to piszę!) chętnie przeczytam książkę jesli nie nakręcą II części :-)

ocenił(a) film na 7
_MAX_

Z grubsza zgadzam się poza jednym małym wyjątkiem. Gra Dakoty Richards mnie wprawiła mnie co prawda w zachwyt ale nie wydawała mi się drętwa. Biorąc pod uwagę średnią ocen, nie spodziewałem się tak dobrego filmu. Podobnie jak Opowieści z Narnii czy ekranizacje pierwszych tomów Harrego Pottera, Złoty Kompas to fantasy adresowane głównie dla dzieci. Z powodzeniem może jednak przypaść do gustu starszym widzom. Bardzo ładnie nakręcone (Oscar za efekty), z ciekawą fabułą i jak zwykle świetną Nicole Kidman. Całość oceniam na solidną siódemkę.