Złoty kompas

The Golden Compass
2007
6,3 75 tys. ocen
6,3 10 1 74770
4,9 16 krytyków
Złoty kompas
powrót do forum filmu Złoty kompas

Oglądając ten film odniosłem wrażenie, że to odmiana Harrego Pottera z dziewczynką w roli głównej. Fabuła to zlepek jakichś baśni, a głównym wątkiem jest założenie istnienia światów równoległych. Film zaczyna się od niczego i na niczym kończy. Po 30 minutach oglądania nie mogłem doczekać się końca. Wytrwałem tylko dlatego iż liczyłem, że w końcu zacznie dziać się coś ciekawego. Niestety od początku do końca wieje nudą. Akcja toczy się w stałym tempie i nie ma żadnych nieoczekiwanych zwrotów. Nie pojmują za co ten film otrzymał nagrody!?

ocenił(a) film na 8
Cybernator

Film jest beznadziejny. Ogolnie gdybym nie czytala ksiazki to bym polowy nie zrozumiala co dlaczego i po co.. poza tym nie wiem dlaczego nakrecili ten film.. ksiazka jest jedna z najnajnajlepszych jakie w zyciu czytalam, pierwsza czesc jest wprowadzeniem, druga rozkreca akcje a trzecia rozklada czytelnika na lopatki. jezeli nie mieli zamiaru krecic nastepnych czesci to poprostu beznadzieja.. ksiazki nie polecalabym dzieciom ponizej 12 roku zycia a z filmu zrobili bajke na dobranoc. bohaterowie nie sa jacy powinni, najwazniejsze watki powycinane, klimat kompletnie zniszczony. nie wiem jak takie arcydzielo mozna bylo skopac.

użytkownik usunięty
Cybernator

tyle, że trylogia Mroczne Materie powstała wcześniej niż Potter. Radzę sięgnąć po książki, są cudowne! Moje ulubione!

ocenił(a) film na 4

Chyba nie zauważyłeś, że my tutaj omawiamy film, nie książkę. Film "Złoty Kompas" powstał po Harrym Potterze i najwyraźniej kręcąc ten film wzorowano się na Harrym.

użytkownik usunięty
Cybernator

ale jest to ekranizacja książki, a co mieli zrobić? Inne efekty specjalne jak to też fantasy!?

ocenił(a) film na 4

Do czego Ty właściwie zmierzasz. Uważasz, że skoro książka jest dobra, to niezależnie od tego jak kiepski jest film trzeba jednak głosić pochwały dla twórców bo się starali, ale im nie wyszło?! Dobry film to nie efekty specjalne, ale coś nieuchwytnego, co czyni go wyjątkowym. W historii kina produkcje niskobudżetowe częściej zyskiwały uznanie widzów niż filmy drogie naszprycowane efektami specjalnymi. Film "Złoty Kompas" pokazuje, że nie wystarczy dobry pomysł (książka) ani gwiazdorska obsada, trzeba jeszcze dobrego scenariusza i dobrego reżysera. Ten film został totalnie zrąbany w efekcie czego wyszedł zwykły gniot.