Złoty kompas

The Golden Compass
2007
6,3 75 tys. ocen
6,3 10 1 74768
4,9 16 krytyków
Złoty kompas
powrót do forum filmu Złoty kompas

No to jedziem. Syf, kiła, mogiła. Po pierwsze: jak takie coś mogło odebrać Oscara za efekty specjalne "Transformersom"??? Tam mieliśmy mistrzostwo świata - tutaj komputer widać jak na dłoni! Dalej: Cała historia nie prowadzi do niczego oprócz wrestlingu dwóch komputerowych miśków. Hehe, śmieszne, ale od kiedy w ogóle usłyszałem o tym filmie, od pierwszego plakatu poprzez pierwszy zwiastun i tą nieszczęsną oscarową galę myślałem sobie: co oni mają z tymi miśkami? Czy to ma być główna atrakcja tego filmu? No i wykrakałem, ta myśl okazała się żenującą prawdą. Szkoda tylko, że w "Opowieściach z Narni" Biała Wiedźma jeżdziła już na podobnych, które do tego lepiej wyglądały...i teraz biję się w piersi przypominając sobie jak źle oceniłem "Narnię", która przy filmie Weitza okazuje się być wzorem w kategorii współczesnych filmów fantazy dla małoletnich. "Złoty kompas" to film bez żadnego pomysłu, sceny po prostu po sobie następują powiązane prostackimi rozwiązaniami fabularnymi, w których nie brak niedorzecznych wręcz uproszczeń. Reżyser ograniczył się chyba jedynie do krzyczenia "akcja" i "cięcie", a potem: "następna scena". Z tego wszystkiego wyszło wielkie niewiadomoco - dla starszych nudna bajka podszyta jakąś żenującą filozofią, dla młodszych- bełkotliwa, ponura historia, w której sztywni bohaterowie gadają o jakimś pyle, kompasie i pancernych miśkach. Plamy nie dał chyba tylko Desplat, którego muzyka jest po prostu na jakimś poziomie, chociaż i tu bez zachwytów. Szkoda, że film widziałem już jakiś czas temu i nie pamiętam na tyle dobrze, żeby sypać konkretnymi przykładami. A! Jeszcze to wnerwiające efekciarstwo - pieniądze wykompane w cyfrowym błocie. No, przyznam się z bezczelną wręcz szczerością, że mi ulżyło jak nieco obsmarowałem tego marnego produkcyjniaka. Ocena 2 czyni to "dzieło" jednym z niewielu w zaszczytnym gronie najgorszych widzianych przeze mnie filmów. Pogratulować twórcom.

Slowik

film kiepskii szkoda że jak na teoretycznie główną rolę mało było w nim Nicole bo właściwie dla niej obejrzałam ten film:)

ocenił(a) film na 7
Slowik

Naszczęście gusta są różne :) ja tam lubie fantasy i licze na więcej tego typu filmów :P

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
laysu

Zdecydowanie popieram kolege wyzej. Coz widac jednak ze czarnobyl przyniosl skutki uboczne naszej cywilizacji. Film byl dobry (jak dla mnie nawet lepszy od narnii), a jakosc (a nie efekciarstwo!) efektow specjalnych byla nacznie lepsza niz w transformerach.

ocenił(a) film na 7
laysu

A mnie żal Ciebie i tego drugiego pana nad moim postem! KAŻDY MA SWOJE WŁASNE ZDANIE I MA DO NIEGO PRAWO Słowik je wyraził bo mógł i ZROBIŁ TO W SPOSÓB KULTURALNY, wyraził swoją opinie i recenzje, a Ty myślisz że jak nawrzucasz wulgaryzmów to od razu mu się ten film spodoba? Też nie przepadam jak ktoś krytykuje filmy które mi odpowiadają, ale nikomu z teog powodu nie ublizam! Twój poziom sięgnął rynsztoka.

ocenił(a) film na 3
laysu

Ja sie zastanawiam czy na filmweb sa jacys moderatorowie? BANA MU! Czy coś. Widziałem wiele dennych postów, ale ten zajał własnie pierwsze miejsce.
A co do filmu, to rzeczywiscie trzeba albo bezkrytycznie uwielbiac fantasy albo być jeszcze dzieckiem. Ale 4 dalem i tak bo podobał mi się pomysł i projekty maszyn i budynków. Gorzej ze reżyserią.

ocenił(a) film na 7
erni_8

Nie trzeba być dzieckiem, ani oceniać bezkrytycznie... wystarczy mieć własne zdanie. Uważasz że twoja opinia jest jedyna, prawdziwa i stanowi rację absolutną ?? Hitler też tak twierdził...

PerfectStranger

Ten film jest naprawdę bardzo dobry, nieco ugrzeczniony, to prawda, ale wyróżniający się spod różnych innych potterowo podobnych produkcji naszych czasów.Obraz wciąga i jest orginalny, dobrze zagrany i wyreżysrowany, stanowi nie tylko znakomitą rozrywkę lecz i także bezpretensjonalne fantasy, nie wiem po co tyle szumu o nic. Dla mnie jedną z niewielu jego wad i to niezleżną od samego filmu jest to że polacy wprowadzili kiepski dubbing który męczy, za to sam Złoty Kompas w orginale oglądałem 4 razy.