Złoty kompas

The Golden Compass
2007
6,3 75 tys. ocen
6,3 10 1 74768
4,9 16 krytyków
Złoty kompas
powrót do forum filmu Złoty kompas

Filmu nie widziałem ale słyszałem że tam wgl nie ma sceny śmierci rogera z rąk lorda Asriela przecież tak kluczowej dla całej fabuły ??? Oni to zamierzali pominąć czy pokazać dopiero w kontynuacji ??? Jak to dobrze że powstał serial i mogłem zobaczyć tą wspaniała , nietuzinkową Sagę, Przez ten film zawsze uważałem że to bajka dla dzieci o jakiś misiach i dziewczynka z kompasem. O jakże mylne to było podejście. To jest jedna z poważniejszych młodzieżowych serii. Dużo tu polityki , symbolizmu i takich rzeczy. A to w jak w to wszystko całkiem na poważnie jest wkomponowana rozumna rasa pancernych niedzwiedzi polarnych jest po prostu zajebistym pomysłem - co mieli znowu z Elfami wyskoczyć ?? =D ( w sensie miał, chłop co to napisał ;) )

mordarg

Producenci wycieli, bo chcieli mieć drugiego władcę pierścieni, i widownia była "zszokowana" zakończeniem. Producenci, bodajże bez wiedzy Reżysera, zatrudnili montażystę, który wyciął tak koło 40 minut materiału, w tym zakończenie zgodne z książką.

bart13

Zszokowana chyba w sensie negatywnym skoro śmierć chłopaka wgl nie ma miejsca w filmie . Swoją drogą teraz już wiem czemu ten film nie odniósł sukcesu ;) dzięki