Złoty kompas

The Golden Compass
2007
6,3 75 tys. ocen
6,3 10 1 74770
4,9 16 krytyków
Złoty kompas
powrót do forum filmu Złoty kompas

Słuchajcie, nie chcę się czepia, ale czy która z osób opiekujących się stroną chociaż zajrzała w dział Ciekawostki i spróbowała go przeczytać? Kilka informacji pojawia się 3-4 krotnie, w niektórych są błędy (tytuł wzięto z amerykańskiej wersji, nie z angielskiej).

Przepraszam, jeśli się czepiam, ale jak dotąd filmweb nie miał aż takich błędów.

Pozdrawiam i gratuluję strony, bo zawiera naprawdę duuużo ciekawych informacji.

Anka

ocenił(a) film na 7
ankawabik

Tylko, że ciekawostka jest związana z ksiązką, na pdst której jest kręcony film (a książką w UK jest znana jako Zorza Północna i taki sam tytuł ma w Polsce (choć ma również wyjsć skrócona wersja książki ze zdjęciami pt. Złoty Kompas. Opowieść Filmowa) (pamiętaj również, że ciekawostki są często tłumaczone, a nie wymyślane:) A co do niektórych powtarzających się ciekawostek to mozliwe, że są zdublowane (mi czasami zaakceptowano plakat 2x i były 2 takie same:)

Sparkling1986

Nie wiem, po co wydawać skróconą wersję, skoro można dostać i przeczytać pełną, ale okej... ^^"

ocenił(a) film na 7
Ase

To wszystko, żeby wypromować film :) Ksiązka została wydana u nas jako Zorza Północna, ale nie każdy połaczy od razu te 2 tytuły (szczególnie Ci, którzy obejrzą najpierw film). Dlatego wydane zostaną książki:
1. Złoty Kompas. Opowieść filmowa- ale nie autorstwa Philipa Pullmana, książka bedzie opowiadać skrócone losy Lyry + zdjęcia
2. Przewodnik po filmie
3. Świat Złotego Kompasu

Wszystkie ksiazki wyjdą 3.12.2007

Pozdrawiam :)

Sparkling1986

czyli chodzi o książkę a nie film? Tytuły książki i filmu są u nas zupełnie różne? :D
Poezja :D:D:D

ankawabik

Tytuły są różne, ano... Angielska nazwa to Northen lights (tł. na polski Zorza północna) a amerykańskie wydanie książki to Golden compass (Złoty kompas dla tych, którzy nie wiedzą ^^"). A film zostanie ukazany właśnie pod nazwą amerykańską, bo ponoć Zorza to zły tytuł. xP