PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=222613}
5,6 38  ocen
5,6 10 1 38
Z.P.G.
powrót do forum filmu Z.P.G.

opis filmu

ocenił(a) film na 5

Odległa przyszłość. Katastrofalne zanieczyszczenie środowiska spowodowało, że całą Ziemię pokrywa stale smog uniemożliwiający oddychanie i ograniczający widoczność niemal do zera. Tlen i nadające się do oddychania powietrze są jednymi z najcenniejszych dóbr i są starannie racjonowane. W związku z tym rząd Wielkiej Brytanii stara się utrzymywać ściśle określoną, stałą liczbę ludności. Karą za posiadanie "nadprogramowego" dziecka jest zamknięcie pod dzwonem z pancernego szkła, który malowany jest z zewnątrz czarną farbą. Skazani powoli umierają, dusząc się. Parze głównych bohaterów omówiono prawa do posiadania dziecka. Mimo to decydują się zaryzykować...

użytkownik usunięty
marek_misiak

Przyszłość nie jest odległa, lecz całkiem bliska. Nie rząd Wielkiej Brytanii, tylko wszystkie państwa świata wchodzące w ramy Rady Federacji Światowej. Nikt nie planuje utrzymywania stałej liczby ludności, tylko zakazuje rodzenia dzieci na okres trzydziestu lat. Tym samym dzieci nie są "nadprogramowe", bowiem program utrzymania stałej liczby ludności nie istnieje. Co za tym idzie, parze głównych bohaterów nie odmówiono prawa do posiadania dziecka - prawo takie nie było w ogóle przyznawane. A komorę eksterminacyjną malowano farbą nie czarną, lecz czerwoną.

Jaki jest sens dodawania opisów do filmów, których się nie widziało?

ocenił(a) film na 5

Widziałem ten film. Ja wiem, może jestem niewidomy?:-)

marek_misiak

Ewidentnie jesteś, bo czarny baran rzecze prawdę.

ocenił(a) film na 5
Moondog

A nie czarny kozioł?