PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=730128}
5,6 10 tys. ocen
5,6 10 1 10395
6,0 4 krytyków
Za niebieskimi drzwiami
powrót do forum filmu Za niebieskimi drzwiami

Akcja zbyt powoli się rozwija. Potem nagle przyspiesza jakby twórcy chcieli ze wszystkim zdążyć choć już niewiele filmu zostało. Akcja staje się jednak zbyt uproszczona. Pojawiają się słabo zarysowane i ginące wątki. Sprawę pogarsza jeszcze przesadne epatowanie grozą i tanie chwyty z kiepskich horrorów. Ciekawe zakończenie, ale znów za szybko i zbyt prosto. Rozczarowanie. Nie jest to na pewno film klasy światowej. Furory nie zrobi.

ocenił(a) film na 10
Inner_satyr_Craft

Co za zrzęda z satyra... Mam bardzo odmienne uczucia. Może dlatego, że byłem z dzieckiem, które wyszło oczarowane. Mądry, bardzo fajnie kręcony film, o czymś. To nie jest teledysk i łubudubu. Plus Ewa Błaszczyk jako ciotka.. super.

ocenił(a) film na 2
jatzek

Film śmiało może konkurować z Smoleńskiem. Tak słabego filmu dawno nie widziałem, gra aktorska słaba, efekty beznadziejne, ogólnie klapa.

Inner_satyr_Craft

sam się zbyt powoli rozwijasz, akcja trwa tyle ile trzeba.

Inner_satyr_Craft

Dla mnie film jest totalny. Dech zapiera, że to w Polsce okazało się być możliwe. Dzieci oczarowane, zahipnotyzowane...

ocenił(a) film na 6
Inner_satyr_Craft

Niestety muszę się zgodzić. Mimo wszystko na film pada cień naszego kinematograficznego zboczenia narodowego - ekspresji martyrologii. Wiem, że to było potrzebne, wiem jaki to miało wpływ na fabułę, jednak kurcze to nie jest jakiś kolejny film z serii "kino patriotyczne" tylko film dla dzieci. Czas ten można było przeznaczyć na coś , co mogłoby ciekawiej zabarwić fabułę, np relacje z rówieśnikami, czy samo spotkanie z Krwawcem, który osobiście dla mnie jest największym atutem filmu.

Inner_satyr_Craft

Film fantastyczny!

ocenił(a) film na 5
Inner_satyr_Craft

Dokładnie miałem takie same odczucia.

Inner_satyr_Craft

Kolego, zapomniałeś chyba, że jest to film dla młodzieży, a w szczególności dla tej młodszej grupy.
Percepcja dziecka różni się od tej u dorosłego człowieka i wszystko co opisałeś powinno być właśnie pozytywnie odebrane przez dzieci.

amatory85

sądzę, że z grupą docelową właśnie jest największy problem. Z założenia miał to być film dla dzieci, ale takim nie jest, przynajmniej ja tak uważam a z tego co czytałam faktycznie wiele dzieci się po prostu bało, młodzież? nie wiem, być może, dorośli fani fantastyki, którzy na to pójdą - a wiem, że poszli - nie są do końca zadowoleni z wielu powodów. Znajoma fajnie opisała swoją relację z seansu http://linka-dziennikpokladowy.blog.onet.pl/2016/11/26/klatwa-zebrowskiego/

Inner_satyr_Craft

Jako film dla dzieci może się sprawdza, chociaż chłopaczek siedzący obok mnie zakrywał twarz kurtką przy każdej scenie z Krwawcem, więc to pewnie kwestia indywidualna czy danemu dziecku się spodoba czy nie. Ja, lat 19, wyszłam z kina rozczarowana. Po tylu zachwytach nad tym filmem spodziewałam się czegoś naprawdę ekstra, a dostałam przewidywalną fabułę, za mało Krwawca (czemu ktoś uznał, że dobrym pomysłem będzie komputerowe zmienienie głosu pana Żebrowskiego? toż to mógł być jeden z atutów tego filmu), za długie wprowadzenie z beznadziejnym slow motion i przeciętną grą pani mamy... No długo mogłabym wymieniać co mi się nie podobało. Podobał mi się świat za niebieskimi drzwiami i żałuję, że zostało go ukazane tak mało... No kiepski film. Albo raczej pomysł z dużym potencjałem, który nie został wykorzystany. Przykro trochę.

użytkownik usunięty
adziacmg

Za niebieskimi drzwiami to moim zdaniem polska "Koralina i tajemnicze drzwi". Szkoda, że reżyser tak mocno trzymał się książki, bo moim zdaniem powinno być więcej magicznego świata, więcej spotkań z Krwawcem. Wraz z poznawaniem tego jegomościa powinna ukazywać się jego mroczna natura, a wtedy nastąpiłby finał.

użytkownik usunięty
Inner_satyr_Craft

Mam nadzieję, że wiesz, iż film jest adaptacją książki w której akcja także rozkręca się powoli.

Wiesz ze to niczego nie tłumaczy

Inner_satyr_Craft

Mam identyczne wrażenie. Film naprawdę zapowiadał się nieźle. Szkoda zmarnowanego potencjału no i jak to zwykle w polskich filmach bywa - gra aktorska tak sztywna, że można by na niej układać yengę..