Bardzo zaniżona lcena. Wg mnie zasługuje na o wiele więcej. Za same efekty, za historie opowiedziana, za kawał roboty, jaka robi w kwestii naszej wiedzy o poruszanym problemie... Dla mnie świetny, jak na nasze, polskie realia - szacun!
Pewnie zaniżona przez tych, którzy czytali książkę i zobaczyli jak bardzo została w wersji obrazowej zubożona.
Pełna zgoda! Świetny film! Co ważne udowadnia, że dzieci jako widza w kinie można traktować z należytym szacunkiem czyli poważnie a nie jak idiotę. Szacun za to, że jest o czym z dzieckiem po tym filmie porozmawiać! I książka i film bardzo dobre. Film i książka są swoim wzajemnym odbiciem. Film wręcz pogłębia wiele wątków poruszonych w filmie. Co ważne uwypukla zawarte w niej emocje. Czytałam książkę przed filmem i wróciłam do książki po filmie. Kocham Szczygielskiego i absolutnie jest to wspaniała ekranizacja.
Doceniony na świecie. Na film Polski lista ponad 20 nagród. Polskie filmy dla dzieci są ostrzej oceniane, lub innymi słowy ostrożnie. Recenzenci boją się dobrze ocenić, bo utożsamiać się z kinem dla dzieci to obciach. Ich interesuje tylko blask z kina dla dorosłych. A tutaj nie ma rodzin i dzieci, które kochają ten film z mądrym przekazem. Klikacze tutaj nie są grupą docelową tego filmu. Rodziny i dzieci to widzowie tego filmu a dzieci są za małe na konto tutaj, a rodzice się nie mają czasu na pierdoły jakimi jest internet.