5,6 10 tys. ocen
5,6 10 1 10440
6,0 4 krytyków
Za niebieskimi drzwiami
powrót do forum filmu Za niebieskimi drzwiami

Polski film fantasy dawno czegoś takiego nie widziałem od magicznego drzewa. Zwiastun zapowiada się ciekawie. Może Polskie kino wejdzie w końcu na coś takiego i nie będziemy słynąć tylko z dobrych filmów wojennych

Toncionator

Niestety zwiastun wygląda tragicznie , już wiem czemu nie oglądam nic z dubbingiem polskim , te dzieciaki naprawdę irytują a głos głównego bohatera wola o pomstę do nieba a w dodatku oprócz znanych polskich aktorów próbują na siłę wepchnąć do obsady kolejnych młodych debiutujacych na polskiej scenie filmowej . To się nie może udać , coś mi się zdaje że próbują stworzyć film oparty na książce i na siłę podrobic klimat Stranger Things jak tam obsada dziecięca była znośna , to tutaj jest tragicznie ten Oskar jest taki irytujący i jeszcze muszą go promować na ekranach kinowych .

Taio

Moim zdaniem zwiastun nie wygląda jakoś strasznie źle, ale co do tego chłopaka masz rację. W tym zwiastunie wkurzają mnie głosy bohaterów, a temu chłopakowi mogliby zrobić bardziej "czasową" fryzurę, ale to tylko moja opinia.

ocenił(a) film na 7
Taio

Też pierwsze co to skomentowałem: "Ale głównego bohatera to mogli by dać bez wady wymowy", jednak w trakcie oglądania gdy w grę wszedł tzw. "Krwawiec" uznałem, że mógł być to zamierzony efekt. Fantazjujące dziecko nie mówiące "R', w którego ustach przed innymi rówieśnikami opowiadana historia mogła dać w pierwszej chwili niedowierzania lekką dawkę humoru czyniąc z bohatera fajtłapę i niedorajdę życiową a następnie podkreślić dramatyzm dodający realizmu tej historii, dzięki czemu dzieciaki postanowiły jednak sprawdzić ile w tym prawdy. Wspaniałe kostiumy, ciekawe efekty specjalne (mogli tylko jakiś wiatrak włączyć przy pajęczynach, fajniej wyglądały by powiewające), fabuła mająca drugi wymiar, drugie dno, bardzo ciekawie oddano główny wątek śpiączki, który ostatecznie tłumaczy wszystkie te nieziemskie wizje. W filmie trochę dramatu, trochę humoru i trochę horroru i baśni, co razem daje dość pozytywne zaskoczenie.

ocenił(a) film na 9
Taio

Z tego co mi wiadomo dubbing dotyczy podkładania głosów pod zagraniczne filmy, a to jest rodzima produkcja. Fajnie, że polskie dzieci mogą utożsamić się z innymi polskimi dziećmi na ekranie i nie rozumiem co jest złego w tym, że postanowiono stworzyć filmową adaptację książki, która zresztą cieszy się sporą popularnością. Poza tym jak niby twórcy mieliby podrabiać klimat Stranger Things, skoro serial miał premierę w tym roku, a materiały do filmu zaczęły powstawać zapewne ze 2 lata temu?

kasialuso

Nie chodzi mi o to że film będzie słaby , bo jak na produkcję polską to całkiem nieźle to wygląda . Ale mogli dać już kogoś innego a nie oba bachory które grają epizodyczne postacie w słabym serialu polskim jakim jest Pierwsza Miłość . Masz rację polskie dubbingi mają to do siebie że głos może podstawić jakiś znany aktor lub mniej znana osoba ale dobrze dubbingujaca . Ciężko się przekonać do polskiego filmu o takiej tematyce w których gra młodzież bo takich filmów jest niewiele jeśli chodzi o nowe produkcje .

Taio

Ale ten okularnik gra tu milion razy lepiej niż w serialu.

Taio

Film naprawdę ok zasłużone 7 na 10, a w polskiej skali nawet 10 na 10.

Toncionator

jakich znowu" dobrych filmów wojennych"?!

Toncionator

DOSKONAŁY !