PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=490717}
6,2 345  ocen
6,2 10 1 345
Zabić Papałę
powrót do forum filmu Zabić Papałę

Zwyczajna logika mówi, że za tym zabójstwem stoją ludzie pozostający zawsze w cieniu ale mający bardzo długie ręce. Dlatego sprawa morderstwa generała policji i byłego komendanta głównego - Marka Papały do dziś tak naprawdę pozostaje niewyjaśniona. Tak jak kilkanaście najgrubszych afer finansowych RP oraz cała seria tajemniczych zgonów i ofiar "seryjnego samobójcy".

Brak dekomunizacji i lustracji a także układ z Magdalenki sprawiły, że mafia z byłej SB a potem UOP-u oraz - a może przede wszystkim - mafia wywodząca się z byłych komunistycznych służb wojskowych, późniejsze WSI to jedyne w III RP realne mafie. A nie jacyś tam chłopcy z Pruszkowa czy Wołomina, którzy dawniej byli agentami prawdziwych gangsterów ze służb. Rozwikłanie zagadki śmierci Papały wywołało by efekt domina, które rozsypało by całą mityczną konstrukcję założycielską III RP. A na to nikt nigdy nie pozwoli.

Ile trzeba mieć pogardy do społeczeństwa aby próbować wmawiać ludziom, że generała policji zabił jakiś popapraniec kradnący samochody!

Ktoś powie: okey ale nie ma żadnych dowodów na udział oficerów służb w zleceniu na Marka Papałę. Bo jakby nie było to bandyta Edward Mazur zwany "biznesmenem" był przez całe lata współpracownikiem bezpieki oraz UOP-u po 1990 roku. Tym, którzy argumentują o "braku dowodów" można odpowiedzieć - wskażcie jakąkolwiek sprawę czy aferę, gdzie służby pozostawiły po sobie jakiekolwiek ślady czy dowody na tyle mocne by można było kogoś prawomocnie skazać. Nie po to wielu z tych ludzi było szkolonych w latach 80 - tych przez GRU i KGB by paprali robotę.

Prawdy o śmierci Marka Papały nie dowiemy się nigdy. Tak jak nigdy nie dowiemy się kto Lepperowi zrobił "samobójstwo". Tak jak nigdy nie dowiemy się prawdy o rzeczywistych kulisach największych matactw , kradzieży i głośnych "samobójstw". Mamy tylko poszlaki i rozumowanie oparte na logice. Ale to za mało by rozsadzić PRL-owski układ mafijny.

Co to za kraj, w którym domniemanego zleceniodawcę zabójstwa czyli Mazura prokuratura wypuszcza z aresztu na telefon (!) a ten przez nikogo nie niepokojony jedzie sobie na imprezę do restauracji Belvedere gdzie bawi cię cała rządząca ówczesną Polską czerwona SLD-owska wierchuszka? Podejrzany bandzior bawi się w towarzystwie ministrów i innych osób z najwyższych w państwie stanowisk! To jest właśnie III RP czyli bananowa republika w centrum Europy.

Rozmaitym tropicielom "prawicowego oszołomstwa" i "manii spiskowej" polećmy na koniec słowa byłego wysoko postawionego dygnitarza PRL - Jana Bisztygi, który rzekł do reżysera filmu Sylwestra Latkowskiego: "Trop za Mazurem to trop donikąd. W końcu dojdzie pan do ściany. A wie pan co to za ściana? Ściana operacyjna. Służby... Nie pozwolą panu. Tutaj nie ma żartów".

Refleksja no koniec:

1. Kto ma tyle władzy aby przez lata kierować śledztwa w ślepe zaułki?

2. Kto ma takie wpływy by sterować ludźmi sprawującymi władzę polityczną?

3. Kto ma tyle władzy by sterować prokuraturą, dziennikarzami, zabijać bez śladów, kraść bez dowodów?

W świetle wszystkiego co napisałem powyżej - to pytania czysto retoryczne.

Everyman1980

Dlaczego nie zeznaje.bo albo procesu bym nie doczekała.albo mają ludzi w Sądach skorumpowanych .albo takich na których mają haki....

Everyman1980

Mam pisać dalej?....

Everyman1980

Nasz ,,bohater,,powiedział.ze oni mogą wszystko .

Everyman1980

Co mogłam to zrobiłam.zeby to był facet że Służb Specjalnych tylko.dla mnie to jest klient.taki sam jak murarz.ale taki ktoś.......bo jego nawet człowiekiem nie można nazwać.

Everyman1980

Z tym numerem to zaczęłam pisać nawet w 2014.cos mi tak się wydaje.jak to przeanalizowałam

Everyman1980

Jak nasz ,,bohater,,takimi ,,schematami,, kroczy....to zastanawiam się kto z tej trójki jeszcze żyje.On jest bezwzględny...

Everyman1980

Dlatego pytałam o EMI.bo nie wiem z kim ten ślub brała...sens.czego dotykała.

Everyman1980

Ludzie ,którzy pracują z naszym ,,bohaterem,,muszą być równie bezwzględni jak i on.wiec też od pewnego czasu zawezilam grono klientów....poprostu....

Everyman1980

Zabójca Papały żył,żyje ,nie wiem na dzień dzisiejszy- bo robił co mu kazali....

Everyman1980

Zabójca Papały pewnie chciał pokazać co potrafi....później już pracował dla SS.to jest moje zdanie.bo nie pytałam.

Everyman1980

Z tym zabójstwem Papały to mogło być różnie...bez jakiejś tam wiedzy konkretnej to nie wiem...mógł chcieć pokazać co potrafi,wyjazd do Belgii,itp itd.powtarzam.nie pytałam.

Everyman1980

Nawet ktoś kto ma dożywotni zakaz pracy na komputerach ,laptopach,z zagranicy do mnie przyjeżdża...może klient.....tylko.pisalam.tu jest tyle ludzi wymieszanych w to....faceta zwerbowali....mówił...ale ja ciężko takie rzeczy łapę....

Everyman1980

Każdy zdaje sobie sprawę po tym co pisze,że zabójca Papały pracuje,pracował dla Służb.nikt z tak miasta nie zabiłby generała policji....tak samo próba zabicia mojego faceta.i ten esemes....musiał z kimś z miasta pracować.skad to zezowate szczęście by wiedziało .....

Everyman1980

Tak samo ten numer.w jeden dzień widziałam u ,, bohater,,.na drugi dzień u tego chłopaka co mu numer dawałam ....

Everyman1980

Z tym telefonem.nasz bohater mial go w szufladzie.na drugi dzień pojawił się ten chłopak z takim samym telefonem.co mu numer dawałam.odrazu na drugi dzien

Everyman1980

Niech ktoś to wszystko przeczyta i powie,że nie mam racji....

Everyman1980

Jak ja to wszystko analizuje.to mi tak wychodzi.no niech ktoś mnie oświeci.proba zamordowania mojego faceta też grupa kiboli....

Everyman1980

Nasz,, bohater,,to nie jest ktoś ,kto o 12 planuje o 13 robi.....to jest majstersztyk.....

Everyman1980

DoMacka jeździłam klienta.z miasta chłopak byl.byl bo nie zyje.kibole moje faceta zaatakowali....o tym pisze.ten sens.

Everyman1980

I zaznaczam,u naszego,,bohatera,,nie ma przypadków......

Everyman1980

A jeśli chodzi o tego chłopaka co ma zakaz dożywotni pracowania na komputerach.mowil że pracował dla nieodpowiednich ludzi...nauczyciel mu mówił ,żeby talentu nie zmarnował.za granicą pracuje bo musi.na chleb.ale chciałby popracować dla policji.bo kocha prace przy komputerach.to jego życie.a jest mistrzem .

Everyman1980

Mówił,że mógłby pracować też dla policji.bo kocha komputer

Everyman1980

Nasz,, bohater ,,pracuje,, z ludźmi na których ma haki....też.

Everyman1980

Służby Specjalne podszkolily trochę ludzi z miasta.i robią z nimi interesy.naszemu ,,bohaterowi,,towar nie spadał z nieba.nie oszukujemy się.wzamian za bezkarność albo mniejsze wyroki

Everyman1980

Mam pisać dalej.....,,.kończę pisanie...Zegnam.ja pisałam.ze jestem piekielnie inteligentna .

Everyman1980

Z tym telefonem.to chciała zobaczyć ruchy na mieście....

Everyman1980

To się nazywa talent ,jakby ktoś nie wiedział.....

Everyman1980

Nie na próżno nazwa Służby Specjalne.......Prawie Majsterstyk.

Everyman1980

KONIEC TEMATU.SeRIO

Everyman1980

Męczył mnie ten telefon bo coś mi nie pasowało .....

Everyman1980

Ja nie mogę myśleć,bo bez przerwy mam nieścisłości........

Everyman1980

I jeszcze jedno.nikt takiego potwora by nie brał do pracy na roksie.to musiała byc jakaś ,,tęga ,,głowa z miasta.jej wystarczy piwo postawić.......

Everyman1980

A jeszcze jak z nią rozmawiałam,to pytała,czy ona taka ładna że ja wzięli.dyskusje skończyłam.niedorozwoj umysłowy...

Everyman1980

I mechanizm werbowania....

Everyman1980

Od dzisiaj biorę się za czytanie.koniec pisania.

ocenił(a) film na 7
Everyman1980

To mamy seryjnego samobójcę.bez 4 i 5.3 niewyjaśnione sprawy.Papaly,Iwony Wieczorek-szczegol.i lepper.tajne więzienia w Klewkach.mial npapiery.jak bym swoją wiedzę przeanalizowała.to by dużo więcej tych spraw niewyjaśnionych wyszło.ale pisałam.koncze temat.

Everyman1980

Ja poprostu czytam wszystko.ja poprostu to napisałam.bo to ,,coś,,to wyjątkowa k. rwa i zwyro.....lec.

Everyman1980

Pisze o naszym ,,bohaterze,,

Everyman1980

Ja jak myślę to miałam pewne niejasności.bo ja znam szczegóły.ktos kto ich nie znał.dla niego to jest proste.

Everyman1980

Teraz ja kto wszystko przeanalizowałam .wszystko jest okej.wszystko się układa.to wbrew pozora nasz ,,bohater,,trochę ,,pogmatwal......

Everyman1980

1 numer.3 ludzi.jak ja to miałam ogarnąć.jak ktoś czyta to jest proste.....

Everyman1980

Nasz ,,bohater,,miał plan z góry opracowany.tylko do samego końca.nie wiedział czy wiem ,czy nie o tym esie. dlatego wystawił zabiojce Papały.kazal mi dotykać różnych ,,gadżetów,,.nie dotykałam nic.a pewnie wiedział co mnie interesuje.bo miał fachowca z zakazem dożywotnim. obsługi komputerów.

Everyman1980

Wytłumaczyłam wszystko.koniec tematu.juz się nie nakrecam

Everyman1980

Jakim cudem ktoś z takimi ,upodobaniami ,,tam pracował.ja myślałam że tam ludzi weryfikują.toc to szok .jak mówił Kargul.

Everyman1980

Napisałam to co mówił ten ktoś.ale jak to wszystko analizuje.dla kogoś bez wykształcenia wyższego to tak lekki szok .....

Everyman1980

I naprawdę ostatni es.ps.Cygan.on też się wplątał w nieodpowiednich ludzi....to nie było samobójstwo.ktos dostał cynk. w ZK w zamian np za mniejszy wyrok itp.tego już nie wiem.W zakładach karnych tak to działa.ps.Cugan też tam wątek był ,,upodobań,,.ale nie znam tematu.

Everyman1980

Serio.ostatni es.szczegoly.numer się uaktywniał ,jak szłam do pracy trasa w niedzielę.szlam od dworca.na odcinku szczelnicy.i pisał też o zupie meksykańskiej.i że może mnie na nią zaprosić.i pytałam gdzie mówił,że na Bugaju mieszka.jak może to coś pomoc pisze.

Everyman1980

Jak ten es pisał to tam była jak pamiętam ,,ruina,,.ostatni es.slowo .dokładnie pisze.

Everyman1980

I z tymi esami.tez .na tej trasie przy szczelnicy pisał esy.O zupie meksykańskiej też....ale to już nie na trasie.dokladnie pisze.pisal ten numer.