Zmiotło mnie z powierzchni ziemi. Film historyczny dokładnie taki jak lubię! Myślałam, że będzie trochę nudne ale było świetne, nie mogłam się oderwać. W skrócie - chodzi o osądzenie i ścięcie Karola I oraz późniejsze rządy Cromwella. Film ten jest zaliczany do gatunku zwanego dramat historyczny i ten dramat i dylematy są bardzo dobrze ukazane przede wszystkim przez jedną postać - generała Thomasa Fairfaxa. Darzy Cromwella przyjaźnią, ale potem nie popiera tego co Cromwell robi. Nie no, trudno opowiadać, trzeba to zobaczyć. Postacie ograniczone do minimum - wszystko właściwie rozgrywa się pomiędzy 4 osobami, jak to ukazano na plakacie kinowym. Świetny film i żałuję, że nie mogę znaleźć go na dvd.
Bardzo dobry film. Jeżeli ktoś się nudził, to chyba po prostu nie wiedział, co się dzieje, ewentualnie nastawił się na gołe baby z niewydepilowanymi pachami wymieszane z krwawą jatką, jak to często w przypadku tzw. "ambitnych" filmów historycznych bywa. Historia o przyjaźni, która została wystawiona naprawdę na ciężką próbę. Bez egzaltacji, bez sztuczności. Znakomici aktorzy, zero kichy. W dodatku cały czas nachodziły mnie refleksje co do współczesnych sytuacji podobnego rodzaju. Polecam.