PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616141}

Zakochani w Rzymie

To Rome with Love
2012
6,3 84 tys. ocen
6,3 10 1 84207
5,1 38 krytyków
Zakochani w Rzymie
powrót do forum filmu Zakochani w Rzymie

rutyna w końcu zabije tego reżysera.

ocenił(a) film na 4
maciekb80

Potwierdzam - Allen już od kilku ładnych lat "odcina kupony", ale niestety snobizm wśród kinomanów jest duży, więc i ocena tego obrazu dużo wyższa. Wszystko w tym filmie widzieliśmy już u Allena wiele razy - te same postacie, wydarzenia, motywy, miejsca, a do tego, jak zwykle u niego, skrajne uproszczenie ludzkich zachowań oraz psychiki, dużo banałów i naiwności, płytkie analizy psychologiczne oraz infantylne morały.
Widziałem już wiele produkcji tego twórcy i większość z nich była przeciętna, dlatego zupełnie nie wiem skąd ta fascynacja, zwłaszcza, że te ostatnie pozycje są już po prostu słabe...
Tylko dla zaślepionych fanów Allena - słabe 4/10

ocenił(a) film na 1
PWMarshal

Jakie to przedziwne uczucie znaleźć wypowiedź, która odzwierciedla Twój własny stan ducha na dany temat. To jest właśnie ta sytuacja. Pięknie ujęty temat - krótko, treściwie, dosadnie hehe :> Dodam tylko, że cenię Allena jedynie za jeden film. Jest nim "Match Point".

ocenił(a) film na 4
STAMiNA

Muszę przyznać, że ze wszystkich filmów Allena mnie również najbardziej podobał się obraz "Wszystko gra" :-). Podejrzewam, że to przez to, że jest najmniej "Allenowski" (na szczęście)...

ocenił(a) film na 5
PWMarshal

zgadzam sie jak dla mnie również jeden z lepszych obraz jakie zrobił.

ocenił(a) film na 3
PWMarshal

Mnie film by się się tak nie "podobał" gdyby nie to, że w zeszłym roku byłem w Rzymie (wrzesień) i po prostu chwyciły mnie wspomnienia. ;) Film zupełnie podobny do wcześniejszych jego filmów.

Juna_3

Najwyraźniej nikt z Was nie widział jego wcześniejszych filmów, w tym genialnego Annie Hall, skoro klepiecie klawiaturą takie herezje.

"jak zwykle u niego, skrajne uproszczenie ludzkich zachowań oraz psychiki, dużo banałów i naiwności, płytkie analizy psychologiczne oraz infantylne morały."

Na tym polega cała sztuka? W tym właśnie tkwi cała ironia? Nie rozumiem, skąd się bierze taka ignorancja. Zgadzam się, że jego współczesne filmy nie trzymają tej samej klasy, ale odnosić się w takich słowach do całej jego twórczości to już najzwyklejszy brak dobrego smaku.

ocenił(a) film na 3
grawphy

Ok może źle się wyraziłem. Powiedzmy, że filmy z ostatnich 10 lat są bardzo podobne. Ten skojarzył mi się z Anything Else, który w sumie wpadł mi w oko i ucho. Wcześniejsze filmy też widziałem (nie wszystkie) jednak to było sporo czasu temu więc nie pamiętam ich już. Dlatego nie będę się wypowiadać. Te z ostatnich 10-12 lat zachowały się po części (mniejszej) w mojej pamięci stąd taki komentarz z mojej strony.

ocenił(a) film na 5
grawphy

Ja widziałem.Nic szczególnego.

ocenił(a) film na 4
grawphy

Jeśli chodzi o mnie to widziałem dokładnie 27 filmów Allena i mogę z całą stanowczością stwierdzić, że to jeden z najbardziej przereklamowanych twórców, w historii kina. Nie żeby był zły, ale w 10 - stopniowej skali, jego filmy prawie zawsze oscylują w granicach od 4 do 6. Jak dla mnie jest to typowy przeciętniak, który bardzo sili się na intelektualne kino, ale nie bardzo mu wychodzi. Być może cały problem polega na tym, że Allen uważa widzów za idiotów, którzy zachwycają się takim banałami, albo być może jeśli dotychczas był doceniany, to po co miałby coś zmieniać...

ocenił(a) film na 1
PWMarshal

Live Long and Prosper. :> Aż miło wiedzieć, że jest ktoś drugi, który uważa tak samo jak ja hehe bo myślałem, że jestem sam debilem, który nie docenia inteligencji Allena ;)))) Snobizm na tego Pana jest ogromny(!) Według mnie jarają się nim zwykłe bezguścia, filmowe chorągiewki, które nie wiedzą do jakiego portu przypłynąć i dryfują non stop nie mogąc znaleźć swojego filmowego ja... :>

ocenił(a) film na 8
maciekb80

W jednym z wywiadów z Allenem czytałem, że to właśnie ta rutyna utrzymuje go przy życiu.

ocenił(a) film na 5
Artur_Raven

bo jak się okazuje , masy lubią rutynę.

ocenił(a) film na 8
maciekb80

On robi filmy głównie dla siebie.

ocenił(a) film na 1
Artur_Raven

i nigdy ich nie ogląda -_- (Tak mówił w jednym z wywiadów)

ocenił(a) film na 8
STAMiNA

Być może, ale one napędzają go do działania, do życia i, jak widać, nieźle się trzyma mimo prawie 80 lat na karku.