PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107855}

Zakochany bez pamięci

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
2004
7,4 164 tys. ocen
7,4 10 1 164476
7,8 84 krytyków
Zakochany bez pamięci
powrót do forum filmu Zakochany bez pamięci

Ten film jest znakomity, a zupełnie sie tego nie spodziewałem. Wszystko wskazywało na nudna opwoieśc io miłości, jednak Zakochany bez pamięci to jeden z najlepszych i najbardzeij głwbokich filmów o ostatnich lat. Wreszcie ktoś podjał problem, którego dotad unikano. Kiedy czujemy się zawiedzeni czesto pragneimy wymazać z pamięci to, co nas boli.. Gdybysmy tak mieli mzoliwośc wyskasowania tego z pamieci.. Film Gondryego pokazuje co dzieje się z ludźmi chcą zapomnieć.. Bo czyz wykasowując nasze wspomnienia, nie wykasowujemy samych siebie? Co stanowi istotę człowieczenstwa? Takie pytanie zadaje rezyser filmu. warto przypomniec tu innego film sf. Łowca androidów Scotta pokazał dobitnie, że wspomnienia sącześcia nas...Wspomnienia to my. W filmie dajesię odczuć atmosfere prozy Dicka.
Gondry okazał się niezwykle intersujacym rezyserem. Rzadko powstaje taki film, który mówi o powaznych problemach . Zakochany bez pamięci jest dramatem uczuć, wykorzystujacym mozliwości gatunku s-f. Niezwykła rola Jima Carreya( chyba najlepsza w karierze obok Truman show) oraz wielki powrót Kate Winslet do formy z Titanica. to niewatpliwe zalety tego filmu. Zakochany bez pamięci to zdecydowanie jeden z najlepsztych obrazów filmowych tego roku. ten film, który udowadnia ze fantastyka naukowa moze byc gatunkiem szlachetnym i powaznym, a opowieśc o miłości nie musi być banalna jak w łzawych melodrantach. Ocena: 9/10

użytkownik usunięty
fidelio

Niech bedzie pochwalony. Wlaściwie nie mam nic do zarzucenia Twojej wypowiedzi, ale troche sie dziwie Twojemu zdziwieniu. Charlie Kauffman przeciez nie od dzis kreci świetne, oryginalne filmy, ktore pozwalaja na wydawaloby sie 'oklepane' tematy spojrzec z jeszcze innej strony nadając im swiezosc, atrakcyjny koloryt, umiejętnie łącząc rozrywkę z dużą dawką pozaseansowych szans na refleksje. Troche tez mnie zdziwilo porownanie do Łowcy androidów, ktory jest przeciez bardzo mrocznym filmem. Po filmach Charliego Kauffmana zawsze jestem optymistycznie nastawiony do życia mimo iż jak wspomniales 'zakochany bez pamieci' to rowniez dramat uczuc. Jednak ten fenomenalny scenarzysta wszystko dozuje z takim umiarem i wywazeniem, ze nie jest to napewno zadne przesadne dumanie ale wlasnie taki worek z refleksjami. Mi kauffman bardziej sie kojarzy z surrealistami, ale nie skrajnymi tylko takimi, ktorzy potrafią znaleźć elementy fantastyczne w codziennym zyciu i sprawic, ze taki wyeksploattowany temat o tozsamosci (byc jak john malkovich), o orchideach (adaptacja), intelektualistach (human nature), 'niebezpiecznych umyslach' (no comment :) czy miłości poprzez niesamowite podejscie (wykorzystując mininimalizm środków) zapadają gleboko w pamiec (z ktorej nie da sie ich usunac w zaden sposób). W jego filmach aktorzy mają ogromne pole do popisu z czego zazwczyczaj bardzo dobrze na tym wychodzą, a co za tym idzie - my również. Postać Charliego Kauffmana poprostu obala mit (przynajmniej na jakis czas) ze kino juz sie tylko powtarza, kopiujac stare pomysly i jezeli to nie smierc to stan bliski zgonu napewno.

Z Bogiem.
Samarytanin.

P.S. Co do Kate Winslet to zagrala wiele ról rownie dobrze jak ta w Titanicu - wspomne chocby tylko o jej debiucie w 'niebianskich istotach'. 'Problem' w tym, że wybiera raczej ambitne produkcje i szans na stanie sie gwiazdą z prawdziwego zdarzenia ma raczej nie wiele. Ale mysle, ze nie ma sie czym przejmowac. Chwała jej za to co robi!