PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=777024}

Zakonnica

The Nun
2018
5,2 73 tys. ocen
5,2 10 1 73107
4,1 14 krytyków
Zakonnica
powrót do forum filmu Zakonnica

Byłem na maratonie w multikinie gdzie licznie przybyła wyrośnięta gimbaza.
Film był wyśmiewany i przedrzeźniany - muszę go obejrzeć jeszcze raz w spokoju nim wystawie ocenę.
Myślę że będzie to w okolicy słabego 6/10. Po Zakonnicy była "Obecność" i jednak była różnica w jakości
filmów ze wskazaniem na Obecność na +++. A skoro jestem już przy obecności to niestety i w niej twórcy
poszli na skróty - piszę tu o drugiej części. Z racji że tyczy się to Valaka to napiszę iż przesłuchiwanie
taśm w pociągu, który nie ruszył i zawrócenie sąsiada kierowcy w czasach gdzie nie było telefonów
komórkowych oraz messengera było słabe.... Pociąg dziwnie stał i nie ruszał a kierowca szybko obrócił :)))
W finałowej scenie Valak zostaje pokonany przez wypowiedzenie jego imienia.. Twórcy poszli bardzo
na skróty i z tego co mi wiadomo egzorcyzm tak nie działa zwłaszcza na tak silnego demona.A teraz wracamy
do Zakonnicy. Jak na horror to sporo wątków humorystycznych - francuzik podrywający młodą zakonnice, która
w dodatku leci na niego oraz bieganie po lesie z krzyżem z cmentarza... cała sala ryła ze śmiechu. Jak
mówiłem muszę obejrzeć to jeszcze raz na spokojnie bo mi sie tam wiele spraw nie dodaje. Historia z
wrotami piekieł - słabe. Dlaczego tylko Valak wylazł ? i dlaczego tylko on ?Następnie wrota zostały
zamknięte krwią Chrystusa a znów naruszone przez bombardownie. SERIO ? kilka skał powstrzymuje demony?
Mówimy tutaj o metafizycznej bramie i otwarcie wrót po bombardowaniu jest słabe ze bym nie powiedział iż
nielogiczne. Być może coś pomieszałem ale były drzwi - tu kończy się Bóg. Za nimi były te wrota ale też i
relikwia z krwią Chrystusa. Ja tam zbytnio praktykujący nie jestem ale coś mi się wydaje że ta relikwia
była swego rodzaju bronią atomową. Dlaczego była zamknięta w skale zamiast adorowona w ołtarzu? nonsens
Idzmy dalej w miejscu gdzie składowana jest krew Chrystusa, która to zamknęła te wrota moim skromnym zdaniem
Bóg jest a jego obecność jest wszechobecna. Idzmy dalej Zakonnica biega po lochu z tą relikwią na sercu
i co ? I Valak ją opętał.... No wiec wydaje mi się że to jest tego typu relikwia że sama jej obecność
juz by przepędzało zło. Przez chwilę wręcz odniosłem wrażenie ze Valak chciał zdobyć tę relikwię....
Scena końcowa przepędzenie demona po skąpaniu go we krwi Chrystusa. Po takim sierpowym 20 lat później
dręczy ludzi w Anglii?. A wcześniej jak sie dowiadujemy opętuje francuzika ... no raczej został strącony
do piekła.Na plus zasługują zdjęcia, sceneria oraz muzyka. A właśnie scena w której ksiądz zostaje
strącony do grobu i zakopany :) a nasza dzielna zakonnica odnajduje go słysząc wołanie i dzwoneczek :)
Bardzo dobry słuch miała. Nie ma wyjaśnienia dlaczego demon wybrał zakonnicę jako swoję manifestację
ujawniania się. Jak obejrzę film jeszcze raz zastanowię się nad oceną - może coś się rozjaśni ale sądzę
ze to jednak braki w scenariuszu.... Czytałem wpis gdzie było poddawane wątplwość zacofanie ukazane w filmie
bo to lata 50 te XX wieku. No wiec jeszcze nie tak dawno w Łodzi nie mieli kanalizacji :)