PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=135961}

Zamek z piasku

Suna no utsuwa
1974
7,2 59  ocen
7,2 10 1 59
7,0 2 krytyków
Zamek z piasku
powrót do forum filmu Zamek z piasku

choc patrzac na plakat, dawno temu trafil do polskich kin (a na duzym ekranie biorac pod uwage fantastyczne zdjecia musial prezentowac sie znakomicie). Troche mystery, troche dramat. Dwoch detektywow prowadzi sledztwo w sprawie zabojstwa niezidentyfikowanego mezczyzny. Na poczatku nie maja zadnych poszlak, z czasem dowiedza sie wiecej o przeszlosci ofiary jezdzac w rozne odlegle miejsca po calej Japonii. Ostatnie pol godziny, niemal pozbawiona dialogow dluga retrospekcja w rytm fortepianowej muzyki (z akompaniamentem orkiestry symfonicznej) chwyta za serce. A w pamieci na dlugo zostaja przepieknie fotografowane plenery japonskiej prowincji!

ocenił(a) film na 9
-Grail-

Dokładnie, finałowy koncert to po prostu poezja. Wcześniejsze śledztwo odpowiednio trzyma w napięciu, szkoda tylko trochę, że tak szybko można się bez problemu domyślić "whodunnit" ;-)

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

Gdzie mozna obejrzec ten film? Bardzo dawno temu ogladalam ten film w kinie-pozostal mi w pamieci i chcialabym ponownie go obejrzec . W internecie oprocz recenzji,plakatu i opisu nigdzie nie moge znalesc wersji do obejrzenia.

ocenił(a) film na 9
alicja1234_1500

Niestety nie mam pojęcia. Sam widziałem w ramach "Akademii kina japońskiego" w krakowskim muzeum Manggha. Powtórki raczej się nie spodziewam...

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

Znalazłam ten film na filmowej stacji japońskiej i niestety bez tłumaczenia na język polski.Dobrze,że wiedziałam o co chodzi w treści filmu i zyskałam tylko tyle,ze miło mi było zobaczyć film jeszcze raz bo jakoś dziwnie mi się oglądało ....