moim zdaniem dobra bajka ale brakuje czegos a mianowicie przeslania ktory moglby nauczac dzieci i nas jak np walle w tej bajce pokazuje co w przyszloci sie stanie z ludzmi a z niektorymi juz nawet sie tak staje pokazuje rowniez milosc dwoch robotow pieknego i brzydkiego taka milosc mozna rowniez zauwazyc w bajce piorun czlowieka z psem jak pies proboje ratowac swoja pania poniewaz mysli ze cos jej grozi pokazuje rowniez ze aby byc super bohaterem nie potrzeba super mocy nawet jest wzroszajacy i murzna uronic lzy tak samo walle. tego wlasnie brakuje przeslania bo humor to z czasem nie wszystko i dlatego w wiekszoci bajek a nawet wszystkich powinno byc przeslanie
ŻE CO? ZAPLĄTANI NIE BYLI WZRUSZAJĄCYM FILMEM I BEZ PRZESŁANIA? Przecież tu było tyle wzruszających scen i przekazów, nie jeden ale wiele. Np. Każdy może spełnic swoje marzenie. Trzeba wierzyc w każdego, nie można wykorzystywac innych ludzi w celach samolubnych. Każdy jest wyjątkowy i każdy zasługuje na szacunek. Każdy MUSI umrzec. Trzeba znaleźc w życiu to, co najważniejsze. Coś się jeszcze napewno znajdzie.
A wzruszające to np. scena włodzi i końcowa w wierzy. Mnie ta pierwsza przyprawiła o łzy.
A, i przesłaniem Wall-ego nie jest jak będziemy wyglądac za 700 lat. Co, niby będziemy podróżowac statkiem w kosmosie?
moze masz racje ale w walle chodzilo mi o to jak bedziemy wygladac ze nie bedziemy sie spotykac z przyjaciolmi tylko z nimi pisac i gadac przez kompoter i siedziec i zrec tak jak juz niektorzy tak robia
Nie zgadzam się z tobą zupełnie z tym przesłaniem QURIER. 1 komentarz pod twoim wyjaśnia kwestie a ja się pod nim podpisuję. To że jedna osoba nie widzi przesłania nie oznacza że dla innej osoby nie znajdzie się tam 5 różnych przesłań. To jest kwestia indywidualna. A patrząc ogólnie i obiektywnie są tam przesłania.
Zgadzam się z tobą masz słuszność Zaplątani mieli wiele przesłań .... bardzo ciekawa śmieszna a zarazem wzruszająca bajka ... nareszcie Disney kręci bajki które zaciekawiły by młodzież i dorosłych...
A ja uważam, że to świetna bajka, niesie ze sobą wiele przesłań, a przede wszystkim jedno, które w każdej bajce musi być: dobro zawsze zwycięża nad złem... Przykład: Flynn przechodzi na dobrą stronę mocy, ze zwykłego złodzieja przeobraża się w dobrego człowieka, który potrafi kochać, dbać o innych i walczyć ze złem. Tych przykładów oczywiście jest dużo więcej, tak jak wspomniał juz ktoś wyżej. Czasami trzeba popatrzeć głębiej...;-)
ta, odkrycie przesłania, że dobro wygrywa ze złem jest faktycznie patrzeniem baaaardzo głeboko... pomijając już jakość takiego przesłania:P
a z przesłań serio: coś, co wydawało się największym skarbem, może być jednocześnie największym brzemieniem. I wybór nie jest taki znów łatwy!
Czytaj ze zrozumieniem... wiadomo, że żadnej Ameryki nie odkryłam (zaznaczyłam przecież, że w każdej bajce dobro zwycięża nad złem i to nie ulega dyskusji - małe dziecko to wie), chodziło mi tylko o to, że wokół tego przesłania krąży milion innych dużo bardziej ukrytych morałów i dlatego trzeba patrzeć głębiej...
A ja jednak uważam, że głównym przesłaniem tej bajki jest dążenie za własnymi marzeniami i robienie wszystkiego, aby je urzeczywistnić : ) I nie mówcie mi, że ta bajka jest bez przesłania bo według mnie jest to jedna z najlepszych bajek, które wyszły w ostatnich latach. Jest tu wszystko: od wzruszających i dających do myślenia scen, po zabawne momenty, walkę dobra ze złem, a kończąc na happy endzie (jakżeby inaczej ;] ) Polecam 9/10 (trochę dużo scen śpiewanych), a polski dubbing świetny!
"czytaj ze zrozumieniem" tp chyba ulubiona ostatnio odpowiedź wszystkich. Zapewniam Cię, że czytam ze zrozumieniem - to w Twojej wypowiedzi nie było jednoznacznie zaznaczone, do której części odnosi się owo "patrzenie głebiej". Może zamiast odsyłać innych do nauki pouczmy się precyzyjnie wyrażać swoje myśli ;)
Masz rację, nie każdy umie czytać między wierszami. Przepraszam nie wzięłam tego pod uwagę w Twoim przypadku. Gdybyś czytał/a ze zrozumieniem, to mój przekaz na pewno by do Ciebie trafił;-) A z wyrażaniem myśli akurat nie mam żadnego problemu... Nie wiem, czy "'czytaj ze zrozumieniem' to ostatnio ulubiona odpowiedź wszystkich" - myślę, że to odpowiednia odpowiedź na Twój wcześniejszy post. Sorry...
czytać między wierszami na forum? to jednak chyba trochę przesady;)
nie wątpię, że potrafisz precyzyjnie wyrażać myśli, zwracam tylko uwagę na fakt, że przez brak tonu głosu o wieloznaczności łatwiej na forum, przyjmuje się pierwszą interpretacje, a potem jest, że sie nie rozumie/nie czyta ze zrozumieniem/pisze bez sensu... także podajmy sobie wirtualne rączki, wypijmy wirtualną wódkę i nie myślmy, która, czy i kiedy popełniła błąd:)