Bardzo zgrabne połączenie niepokojącego klimatu kina katastroficznego, elementów horroru i SF. Dawno czegoś podobnego nie widziałem. Moim zdaniem 'Knowing' ZJADA tą całą 'Wojne Światów' i 'Raport Mniejszości' razem wzięte. Podobne wrażenie zrobiły na mnie 'Znaki' z Melem Gibsonem.
Film zagadka, ktory nie nudzi ani na chwilę przez cale 2 h projekcji. Swietna gra Cage'a, nie zawiódł i pokazał niezłą gamę emocji, nie był taki bez wyrazu jak w remaku '60 Sekund'. Pozostałe postacie również na plus, jedynie mała Abby mogłaby mieć więcej kwestii mówionych bo jakby troche nieobecna, no i jej matka, która w scenie zabrania dzieci i na stacji benzynowej lekko irytowała swoją paniką... Coż, widocznie taką miała role. Efekty specjalne nie powalają ale stoją na wystrczająco wysokim poziomie, szczególnie końcówka i motyw z samolotem. Super!
Poniżej SPOJLER ALERT ! ;)
Jedyne czego żałuje, to że wniknąłęm zabardzo w fabułe przed seansem, przez co dowiedziałem się o istnieniu w niej motywu, ekhm, 'przybyszy z innego wymiaru' (w sumie nie wiadomo jak ich określić). W związku z tym od pewniego momentu film stał się nieco przewidywalny... Ale bardzo dobrze, że nic prawie o owych obcych niewiadomo, przez co mozna snuć teorie i domysły kim tak naprawde byli i co oznaczał ich cel wobec ludzkości... :)
Film nie jest dennie pusty ani plastikowy i jakieś przesłania niesie. Jedno z nich to to, że jeśli chodzi o Ziemię i Wszechświat to jedno wiemy napewno - to, że tak naprawdę gówno wiemy :D
Na plus można zaliczyć to, że fabuła nie jest całkowicie wyssana z palca. Generalnie zaliczyłbym ją do kategorii 'prawdopodobne'. Rozbłyski słoneczne są faktem, wystarczy pośledzić poczynania NASA w tej dziedzinie...
Nie przedłużając, podsumowując...
'Knowing' pomijając, że świetnie trafia w paranoje związaną z rokiem 2012, jest naprawdę bardzo dobrym filmem. Ktoś kto lubi lekki dreszczyk, tajemnice, przepowiednie itd powinien być usatysfakcjonowany!
Dla mnie reżyser Alex Proyas pokazał klase. Oprócz średniaka 'Ja, Robot' nie widziałem reszty jego filmów, no to teraz będzie co oglądać :D
Naprawdę POLECAM
10/10