PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11951}
6,2 2,9 tys. ocen
6,2 10 1 2949
6,3 12 krytyków
Zardoz
powrót do forum filmu Zardoz

Jeśli nie zrazimy się nieco 'obciachową' stylistyką tego filmu (z dzisiejszego punktu widzenia) to może nam on dostarczyć sporo tematów do przemyśleń i zaskoczyć niezwykle ciekawymi pomysłami. Dobry materiał na 'kino kultowe', myślę, że warto obejrzeć.

użytkownik usunięty
Kondrat

Ten "obciach" ma swój urok :]

ocenił(a) film na 8
Kondrat

Zgadzam się, ten film jest wyjątkowy. Niby właśnie ocieka kiczem, a podejmuje poważne tematy. Niby nie jest do końca na poważnie, a jednak chwilami dramat kuje w oczy. Niesamowita mieszanka z której powstał klarowny obraz.

ocenił(a) film na 3
Kondrat

strata czasu, a kultowe jest tylko wdzianko Connerego

ocenił(a) film na 8
Kondrat

Tak, czuję jak mi przeorało mózg. :O

ocenił(a) film na 9
Kondrat

Czołem, byłem wczoraj na tym w kinie i film zrobił na mnie spore wrażenie. Na początku nie mogłem przyjąć tej estetyki, ale po kilkunastu minutach te teatralne rozwiązania, makiety i przedziwny klimat zrobiły robote. Film sprawiał wrażenie zupełnie wyzwolonego, niczym nie ograniczonego. Zrozumiałem, że kino może wyglądac jak książka, gdzie skretyniali producenci nastawieni na oglądalność uśredniający wszystkie wątki, motywy i obyczaje nie występują, i można dać się ponieść przy realizacji.
Przed seansem na scenie pojawił się pan, który opowiedział odrobine o historii filmu i reżysera, gdzie wspomniał, że chciał on zrobić autorską wersje władcy pierścieni, ale Tolkien sie nie zgodził. Wyobrazcie to sobie :)