PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124381}

Zawód zabójca

Shadowboxer
2005
6,0 3,9 tys. ocen
6,0 10 1 3942
Zawód zabójca
powrót do forum filmu Zawód zabójca

Film niestety nie jest najlepszy, ale polskie tłumaczenie tytułu jeszcze pogarsza jego odbiór... "Shadowboxer" = "Zawód zabójca" moim zdaniem jest zupełnie nietrafione i do tego filmu "za płytkie". Można by pomyśleć, że ot po prostu ktoś zobaczył, że tematyka filmu jest o zabójcach i tak też film nazwał. Ja po tytule nastawiałem się na lekką strzelankę, może stojącą na półce w wypożyczalni gdzieś obok Hitmana. No i się przeliczyłem... Film wcale taki nie jest... ale i tytuł angielski nie jest przecież taki "prosty" i "oczywisty". Wydaje mi się, że lepiej było by przetłumaczyć go jako np. "Walcząc z cieniami". Ten tytuł przyszedł mi do głowy, zaraz po obejrzeniu filmu. To moja interpretacja tytułu w oparciu o straszne sceny, których Mikey był świadkiem, jako dziecko i to jak położyły się później "cieniem" na jego dalsze życie, jak było ono od nich uwarunkowane. Te "cienie przeszłości" były tak mocne, że dopadły go nawet wtedy, gdy wydawało się, że jego życie jest jakoś ułożone i wszystko zmierza w dobrym kierunku. W rzeczywistości jednak w pewnym sensie historia z dzieciństwa zatoczyła koło. Poza tym, uważam też, że "walką z cieniami" Mikey'a można nazwać jego życie w czasie, kiedy był zabójcą. Kiedy każde zabójstwo przychodziło mu łatwo, poniekąd jak z automatu i wszystko wydawało się proste, jak trening boxera z "cieniem". Prawdziwą walkę, z wielkim brzemieniem odpowiedzialności za siebie i innych, z możliwością straszliwej w skutkach przegranej, Mikey musiał stoczyć dopiero, kiedy w jego życiu pojawiła się Angela i jej dziecko, kiedy dokonywał wyboru, jak chce, żeby wyglądało dalej jego życie...
Może moja propozycja tytułu nie jest najlepsza i pewnie da się wymyślić mnóstwo innych lepszych, jeszcze bardziej oddających sens filmu, ale oryginalne polskie tłumaczenie, moim zdaniem, jest w tym przypadku po prostu fatalne.

ocenił(a) film na 9
LEERY

Tak, to prawda, że tytuł filmu jest nietrafiony. I sądząc po komentarzach i ocenach (tak zasadniczo różnych - od 1,5 do 10), musiał zdezorientować wielu odbiorców.
8,5