PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=586583}

Zjawa

The Revenant
2015
7,2 286 tys. ocen
7,2 10 1 285590
6,9 96 krytyków
Zjawa
powrót do forum filmu Zjawa

Dawno nie wypowiadałem się na żadnym forum, ale na temat tego filmu i ogólnie tegorocznych Oscarów już muszę. Bardzo skrajne opinię już o "Zjawie" słyszałem, i wydaje mi się, że jestem gdzieś po środku. Zdaję sobie sprawę, że największą uwagę przyciąga bardziej Leo a nie sam film, ale niestety tutaj akurat on mnie nie powalił. Zagrał poprawnie, jest świetnym i wszechstronnym aktorem, nie ma wątpliwości, ale uważam, że mial lepsze role w karierze. Do dzisiaj niedoścignionym wzorem będzie dla mnie jego pokaz w "Przetrwać w Nowym Jorku". Mimo to ten rok może być dla Leo szansą, nie uważam żeby na tegorocznej gali poprzeczka była ustawiona jakoś niesamowicie. Jeśli nie w tym roku, to myślę że rola w "The Crowded Room" będzie dla niego ogromną szansą na pokazanie co na prawde potrafi.

Wracając do filmu. Ze strony czysto wizualnej niesamowity, 10/10, przepiękne krajobrazy, dawno nie widziałem filmu który wyglądałby tam dobrze. Lubezki na prawdę odwalił w mojej ocenie kawał dobrej roboty. O statuetkę walka będzie się toczyć według mnie między "Zjawą" właśnie a "Mad Maxem". Aktorzy również super dobrani, duet Leo i Tom świetnie ze sobą współgra, i jak dla mnie najlepiej zagraną postacią jest mimo wszystko John Fitzgerald. Zawiódł mnie trochę scenariusz. Film momentami dłużył mi się niemiłosiernie, spokojnie można go było po dobrych parę scen skrócić. Oglądało się przyjemnie, ale jednak oczekiwania były troszkę większe. Dla mnie 7/10

W wyścigu po Oscary nie jest on moim faworytem, nie widziałem jeszcze wszystkich nominowanych, ale jak na razie w moim osobistym rankingu prowadzi "Spotlight". Przynajmniej jeśli chodzi o najlepszy film i aktora drugoplanowego. Ruffalo kupił mnie tą rolą całego i kibicuje mu z całego serca. A jeśli chodzi o zjawę, obawiam się, że powtórzy się sytuacja ostatnio popularna, film, który zgarnia najwięcej nominacji wychodzi z niczym, lub z jedną, dwoma statuetkami (przykłady "Prawdziwego męstwa czy też "Lincolna" nasuwają się same).

Mam nadzieję, że wybaczycie mi ewentualne braki składniowe i zapraszam do dyskusji :)

ocenił(a) film na 7
Erni_97_21

Sceneria w jakiej rozgrywa się film to jego największy plus, bo scenariusz jest delikatnie mówiąc cienki, a momentami wręcz bzdurny (zwłaszcza nadludzka wytrzymałość głównego bohatera i dziwne przeskoki w czasie niczym w przygodach Franka Dolasa).

ocenił(a) film na 7
Erni_97_21

Zgadzam się z Tobą w 100%. Zdjęcia mistrzostwo, ale o te 30 minut mógł być krótszy. Mam nadzieję, że nagrodę za najlepszego aktora dostanie Michael Fassbender za Jobsa...