PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=586583}

Zjawa

The Revenant
2015
7,2 284 tys. ocen
7,2 10 1 283873
6,7 83 krytyków
Zjawa
powrót do forum filmu Zjawa

Kiedy latem ubiegłego roku pojawiały się pierwsze zapowiedzi "Zjawy" w ogólnych informacjach na temat fabuły podawano, iż Glass (DiCaprio) został zdradzony i porzucony przez swojego "najbliższego przyjaciela" (Hardy). Wówczas ten motyw przyjaźni-zdrady-zemsty wydał mi się dość interesujący, mogący być niezłym polem do popisu dla obu aktorów. Niestety w filmie niczego takiego nie uświadczymy. John Fitzgerald od samego początku jest tu chłodno lub wręcz wrogo nastawiony do Glassa i o żadnej "przyjaźni" (nawet szorstkiej) nie ma tu mowy. W ogóle postać Johna Fitzgeralda wydała mi się rozczarowująca - ot. jednowymiarowy łotrzyk, chciwy, tchórzliwy, bez zasad i skrupułów. Jako fan talentu aktorskiego Hardy'ego (Lock, Bronson, etc.) - liczyłem w tej materii na więcej. Co sądzicie?

krycha101

Hardy wyciągnął tyle ile mógł z tej roli, postać Fitzgeralda jest sztampowa i jednowymiarowa właśnie ale Tom robił co mógł. Ja to nazywam okrojoną rolą ale i Leo i Hardy spisali się świetnie.

ocenił(a) film na 8
krycha101

aktorsko mi się podobał. a postać też dla mnie nie była jednowymiarowa, tylko dwuznaczna moralnie i nawet było mi go żal.