6,5 15 tys. ocen
6,5 10 1 14969
5,3 3 krytyków
Zmartwychwstały
powrót do forum filmu Zmartwychwstały

Ujdzie !

ocenił(a) film na 3

Znowu te bzdury ! Najlepszy film jaki został nakręcony na ten temat to :Żywot Briana / Life of Brian (1979) ! Reszta nie warta zachodu ! ;) Ten chyba sponsorował kościół katolicki ;)

con_desiros

"Zmartwychwstały" jest filmem dla inteligentnych ludzi, niepotrzebnie go w ogóle oglądałeś.

ocenił(a) film na 5
szarosen

Tak tak... prawda jest taka, że film jest po prostu średni, a pod niebiosa zachwalają go jedynie osoby turboreligijne. Do "Pasji" mu sporo brakuje.

rolnik

Kocham Pana Boga (nie wiem, czy to zalicza się do turboreligijności?), a mimo to "Pasję" uważam za bardzo słaby film. Jest bezmyślnie i niepotrzebnie brutalny. Poza tym zupełnie nie trafiają do mnie filmy wysokobudżetowe, komercyjne, przeładowane efektami specjalnym, miejscami wręcz banalnym kiczem. "Zmartwychwstały" jest bardziej spokojny, prawdziwy, realistyczny. Bohaterowie są z krwi i kości, nawet Jezus w tym filmie jest bardzo zwyczajny i ludzki, jak w żadnym innym filmie. "Pasja" jest zbyt odrealniona, a oglądając "Zmartwychwstałego" łatwiej jest poczuć tamte miejsca i utożsamić się z głównym bohaterem. Dlatego mówię, że "Zmartwychwstały" jest skierowany bardziej do wąskiego grona odbiorców, do których nie trafia już typowo hollywoodzka papka.

szarosen

Ateiści są znacznie bardziej inteligentni/mądrzejsi niż wierzący :) jest to potwierdzone naukowo.

Eskim0s

...moje gratulacje.

ocenił(a) film na 3
szarosen

...i ja tez je przyjme...smutne to, ze XXI wiek ciagnie w dalszym ciagu ciemnota.

con_desiros

Jesteś takim kretynem, że czytanie Ciebie przyprawia normalnego człowieka o palpitacje serca, nawet nie chce się komentować tych Twoich wypocin...:-(

HeadHoper4Warsaw

Aaaaaa nie chcesz a komentujesz. Ja nie wiem Ty chyba masz coś z głową!!! Dalej to samo no dalej. Ogarnij się ludziuuu!

Boxer250

Ogarną Cię chłopaki do Szkatuły albo od Starucha, już niedługo dzieciaku...:-(

HeadHoper4Warsaw

To niech wezmą duuuużo pestek bo mój ochroniarz dawno do nikogo nie strzelał :* a potem Ciebie z kwiatami oczywiście odwiedzę na Woli

Boxer250

Będzie do nich strzelać z pestek, to może mu pokażą chłopaki z ONR z bliska jak wygląda nowy Sig Sauer P223 albo Glock 17?...:-)

użytkownik usunięty
HeadHoper4Warsaw

te, katol z onr-u, ale was ostatnio klechy upokorzyły i tego jak mu tam - Międlar? - ale siara, jaja klechom liżecie a oni mają was za nacjonalistów, faszystów i gonią was buhaha

Jestem chrześcijaninem, ale o tym, że jestem z ONR nic nie pisałem, też jestem z trzyliterowej organizacji, tyle że WSI nazywa się...:-)

ocenił(a) film na 3
HeadHoper4Warsaw

Bycie chrzescijaninem to nie jest powod do dumy, a wrecz swiadectwo ciemnoty. Gratuluje.

mekwion

Świadectwem ciemnoty jest niewiedza, a ja Tobie nie gratuluje, tylko współczuje...:-(

ocenił(a) film na 3
HeadHoper4Warsaw

Niewiedza, a i owszem. Natomiast wiara - kazda, to ucieczka od tego co racjonalne i naukowe w swiat uludy, hipokryzji i ukojania od strachu przed smiercia.
Nie chcialbym sie tutaj z nikim klocic dlatego tez na tym poprzestane.

mekwion

W coś trzeba wierzyć w życiu i mieć jakieś wartości, to cechuje człowieka inteligentnego. Tak bylibyśmy jak te rośliny, co do życia potrzebują jedynie słońca i wody...:-)

con_desiros

Zgadzam się. Tylko "Żywot Briana" pokazuje absurd religii w tak znakomity sposób i z takim humorem. Zabawne są pytania pod niektórymi postami o historyczność postaci Claviusa, jesli nie ma pewności co do historyczności samego Jezusa.

deodat

Można dyskutować, czy lepszym filmem jest Żywot Briana, czy Zmartwychwstały. Ale argument "Żywot Briana lepszy, bo więcej humoru i absurdu" jest bez sensu, bo przecież Zmartwychwstały nie miał być w ogóle humorystycznym filmem, więc po co porównujesz te filmy pod kątem humoru?

szarosen

Ponieważ mają tą samą dawkę absurdu, czyli to co najlepsze w brytyjskim poczuciu humoru. :)

deodat

Nie zrozumiałeś mojego pytania.

szarosen

Zrozumiałem. Obydwa filmy są dla mnie humorystyczne pod kątem absurdalności.