Chciała bym sie coś niecoś o tym dowiedzieć...Widzę, że wy jesteście w temacie, wiele z was czytało te książki. czuję się zacofana bo nie dość, że nie wiem kim są te kolejne, boskie wampiry to jeszcze w mojej bibliotece nie ma tych książek...A i jeszcze coś. Podobno Lestat( dobrze napisałam?) jest cudowny, a w wywiadzie z wampirem gra go Tom ,, Ostatni samuraj" Cruz a on jest ble...
muszę ci powiedzić, że zaskoczył mnie mile Cruise:) bardzo dobrze zagał Lestata:D choć oczywiście nie ma takiego ideału jak Lestat:D
pytaj o co chcesz związanego z Kronikami:D chętnie pomogę:D
Tyle pytań...Na początek kim jest ta dziewczyna którą gra Dunst? wampir czy człowiek? kim jest ona dla lesteta i louisa?
To jest Claudia. Wampir-dziecko, które zdradzi Lestata, próbując go perfidnie zabić, a następnie zostanie zabite w paryskim Theatres des Vampyres, założonym przez Lestata, a prowadzonym przez Armanda. Za to, że nie powinna istnieć i chciała zabić Lestata. Louis de Point du Lac kochał ją bez pamięci. w odwecie spalił teatr. Później, za pomocą Merrick Mayfair, wampirze-czarownicy, przywołał ducha Claudii, który zaczął mówić o nienawiści, jaką do niego czuła... Louis się załamie i spróbuje sie zabić...
Aaaa nie zdradzaj mi całej książki! błagam cię oszczędź mnie! ja to chce przeczytać...nie wiem jak zdobędę książki, ale zdobędę
jest 10 tomów. Nie, nie wszystkie ksiązki ciągną ten sam wątek. Wręz przeciwnie - właściwie to tylko "Królowa Potępionych" jest kontynuacją "Wampira Lestata", a reszta to już inne historie i przygody. Kilka ksiązek jest napisanych przez Lestata, parę spisanych przez Davida Talbota, jedna przez Armanda, kolejna przez Mariusa, no i oczywiście pierwszy tom jest napisany przez Louisa.
chodzi ci o Claudie? Cóż, nie można się urodzić wampirem. Ona została nim przypadkiem, przez Louisa.
Którą część lubisz najbardziej ? Ja nie wiem czy potrafiłabym się zdecydować, która jest moją ulubioną ...
Uwielbiam 'Krew i złoto', bo lubię Mariusa, ale 'Lestat' też jest genialna...
eh, kocham całą serię !
ah, ja tak samo:P tak trudno mi wybrać:P ale bez wątpliwości najbardziej kocham te książki, napisane przez Lestata:D
Ja dopiero zaczynam Wampira Armanda. Chciałam najpierw przeczytać Wywiad z wampirem, ale nie mogłam nigdzie znaleźć, więc chwyciłam pierwszą książkę na której widniało nazwisko Anne Rice ;P
A Tom Cruise nie podobał mi się w roli Lestata. Gdzieś czytałam (chyba tutaj - na filmwebie), że brano pod uwagę Johnnego Deppa. I wydaje mi się, że zagrałby o wiele lepiej. Ale co ja tam wiem? xD
Szczerze mówiąc, to jakoś dziwnie dla mnie wyglądają ci popularni aktorzy w takich rolach... po prostu mają przyczepione przeze mnie łatki już pewnych dla nich ról! Depp jako najcudowniejszy wampir? Wyśmiałabym to:P
Wtedy Depp nie był jeszcze tak znany. Teraz faktycznie by nie pasował, ale w 1994 roku (czy w którym tam kręcili ten film) wyglądał zupełnie inaczej. Był młody, cudowny i trzeba przyznać, że jest aktorem-kameleonem. Myślę, że wprowadziłby do tej postaci coś cudownego, nowego.
Ale to tylko moje zdanie. Może to przez niechęć do Cruisa uważam, że Depp byłby lepszy. No cóż, nigdy się nie dowiemy ;P
cóz, tak, tyle ze 1994 roku nie wiedziałam nawet co to jest wampir, nie mówiąc już o obejrzeniu filmu:P film obejrzałam pare lat temu, a wtedy Depp był sławny i za cholerę by mi nie pasował na Lestata. Cruise zresztą też... wolałabym jakiegoś młodego chłopaka, który po raz pierwszy by grał w filmie.... taka świeża krew:)
Jak na początku tą informacje przeczytałam to też uznałam, że zupełnie nie pasowałby do tej roli, ale po zobaczeniu filmu Ed Wood, który jest z tego samego roku doszłam do wniosku, że byłby cudowny jako Lestat. (tak, wiem że już to pisałam). Poza tym ekipa filmowa miałaby z nim o wiele mniej kłopotu, bo nie musiałby stawać na podwyższeniu, aby nie było różnicy wzrostu ;P
tak, cóż 170cm wzrostu Cruise'a było wielkim problemem:D musieli niezle się namęczyć z tymi platformami:) ale muszę przyznać, że i tak mnie pozytywnie zaskoczył swoją grą:) film jest rewelacyjny:)
Zgadzam się. Film, pomijając Cruisa, był absolutnie cudowny, rewelacyjny, świetny itd. Podobała mi się Kirsten Dunst w roli Claudii. Brad Pitt mnie zaskoczył. Zwykle nie podoba mi się jego gra, ale jako Louis się sprawdził ;D
czy trzeba czytać książki po kolei??? No wiecie czy coś w drugiej części wynika z pierwszej... itd?
No właśnie też się nad tym zastanawiałam, ale wydaje mi się, że nie. Ja zaczęłam od Wampira Armanda. A nawet jeśli trzeba je czytać po kolei to i tak jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. Harrego Pottera zaczęłam od 5 części i potem wracałam się do poprzednich ;P
od 5!? Matko ja bym się tam nie połapała:) lubię czytać książki po kolei, wiedzieć co wynika z czego, znać postacie:) więc pierwszy jest wywiad z wampirem...poszukam tego, może mi sie uda :)
Mniej więcej wiedziałam o co chodzi, bo oglądałam 3 pierwsze części filmu ;P
Też chciałam pierwszy Wywiad przeczytać, tylko kurcze mam jakiś wstręt do zamawiania książek, bo kiedyś coś tam zamówiłam i przyszło zupełnie co innego, a czekałam na to 3 miesiące. I w każdym razie zawsze się zaszywam w Empiku i szukam, ale nie znalazłam żadnej z książek pani Rice po polsku. Dopiero kiedy poszłam do Notabene w Klifie po ołówek czy coś takiego wychodząc postanowiłam sobie obejrzeć książki i co widzę? Cała półka poświęcona jej twórczości. Były tam wszystkie książki oprócz Wywiadu, więc wybrałam Armanda ;D
proponuję zacząć od "Wampira Lestata":D Nie ma znaczenia w jakiej kolejności czytasz, właściwie tylko 2 i 3 tom są ze sobą połączone, a reszta książek ma inne wątki:D
No widzisz lue? wiec jednak moja tez jest zacofana skoro nie ma tam takich starych hitów...i cóż mi po Zmierzchu skoro mam swój w domu???
Buszowałam w Empiku w galerii krakowskiej....stosy Zmierzchów i Zacimieniów, przepraszam Zaćmień, a nic starszego nie było...nawet w literaturze obcojęzycznej...Stawiam na bibliotekę miejską...mam nadzieję że dostane to czego chcę:)
Crepusculo - właściwie to z Sopotu, ale chodzę do szkoły w Gdyni ;D W mojej bibliotece są tylko lektury ;P Nigdy nie znalazłam tam książki, którą chciałabym przeczytać.
Rebis wydało ostatnio nowe wersje Kronik:)
http://merlin.pl/anne-rice/browse/search.html?phrase=anne+rice§ion=&place=0+ simple&offer=O&sort=rank&page=1 - > sama zobacz:)
Właśnie mam tą nową okładkę, ale ostatnio w Empiku zobaczyłam Wampira Armanda po angielsku i tamta znacznie bardziej mi się podobała. ;D
w szczególności właśnie Armand jest pełen erotyzmu:D rany, jak na XV-więczną Florencję, to się tam nieźle rozbestwiali:D
Ja mam całe Kroniki w oryginale, bo nie dość że łatwiej było dostać to jeszcze okładki bardziej mi się podobały.
Chociaż to wydanie Rebis też nie jest złe :)
Ooo ! Ja jestem z Gdyni :)
Fajnie,że w końcu ktoś z północy Pl
Tak, empik jest słabo zaopatrzony w Anne Rice ...
Jestem otwarta na propozycje :D
Możemy nie skończyć na jednym, jeżeli film nam sie spodoba..
Isild super, coraz więcej nas :D
Ja też mieszkam w Gdyni,więc jest nas więcej :) I fajnie jest wiedzieć,że ktoś również lubi i poleca Kroniki pani Rice.Wywiad z wampirem jest pierwsza książką z tej serii i chyba oficjalnie najbardziej udaną,choć pozostałe wyszły jej dość dobrze.Styl pisania Rice jest charakterystyczny, przepełniony poetyckim,bogatym językiem i jedyny w swoim rodzaju,nie można pomylić jej dzięki temu z żadną inna pisarką.Autentycznie ukazuje uczucia bohaterów - wampirów,pięknych i nadludzkich stworzeń,podobnych do młodych bogów,a przy tym posiadających wiele cech ludzkich,że nie wspomnę o najsławniejszym z nich,wampirze Lestacie - to jest postać już kultowa :)
cóż, osobiście Wywiadu aż tak bardzo nie uwielbiam. Dlaczego? Ponieważ nie podoba mi się sposób, w jaki Louis opisał Lestata. Jak wiemy, były to kłamstwa, ponieważ sam Louis nie mógł żyć bez cudownego panicza de Lioncourt...:P a kto mógłby bez niego żyć...?
Książka jak widzę bardzo chm...jak to ująć - zagmatwana :) czyli coś co lubię. Kurczę gdzie ja to złapię? Jak nic robię sobie spacer jutro po bibliotekach:)
oj, radzę, radzę:D ja osobiście zaczęłam czytać od "Wampira Lestata" i.... wpadłam po uszy!!! przeczytałam cała ksiązkę 23 grudnia (książka była prezentem dla mojego brata ciotecznego. przypadkowo ją wybrałam^^) i prosto po świętach poleciałam do empiku po własny, prywatny tom:D
nawet nie wyobrażasz sobie jak Lestat jest wewnętrznie sprzeczny:D tylko on może siebie kochać i przy okazji nawyć potworem^^
Fakt,myślę jednak że fałszywy portret Leststa stworzony przez Louisa był zamierzony,by czytelnik otwierając Wampira Lestata ze zdziwieneim odkrył że ten egoistyczny i na swój sposób okrutny blondwłosy wampir jest wewnętrznie zupełnie inny!A w ogóle to zabawne,jak Lestat nieudolnie wybierał sobie partnerów,z którymi dzielił się Mrocznym Darem,że wspomnę o kilku:
Nicolas - zbyt rozchwiany emocjonalnie niespełniony artysta
Gabriela - zbyt samowolna i twarda,typ samotnika
Lous - zbyt wrażliwy i ludzki,do tego niezdecydowany
Klaudia - mała,krwiożercza i mściwa egoistka
Zawsze mnie ciekawiło,czym on się kierował gdy wybierał takich kandydatów?
znasz jego odpowiedź - ciekawość i miłość:) Lestat zamienił Claudię tak z ciekawości, chciał wiedzieć co się stanie, no ale pokochał ją na tyle mocno, że nie widział jej niecnych celów...
cóz, Louis... Oni na zawsze będą się kochać...... na odległość:P nie wytrzymają ze sobą długo:D
Nicolas.... on się na wampira nie nadawał... nie rozumiem czemu Lestat go zamienił, on już po jego zniknięciu zaczynał wariować... cóż, a był takim przyjacielem...
Gabriella - nie mógł zostawić matki na pewną śmierć, prawda? Ona przez całe życie siedziała w jednym tylko miejscu, właściwie więziona przez swego męża. tylko rodziła mu dzieci, któych nawety nie kochała. Oprócz Lestata. Po przemianie chciała być po protu wolna i Lestat to zrozumiał..... niemniej, chłopak nie miał szczescia do swych piskląt:)
a u mnie w bibliotece jest tylko 5 części i to nie po kolei.. nie wiem co oni robili gdy kupowali cała serie, ale będę musiała kombinować, szczególnie nad Królową...