PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 338 tys. ocen
5,6 10 1 337634
3,5 54 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

Chciała bym sie coś niecoś o tym dowiedzieć...Widzę, że wy jesteście w temacie, wiele z was czytało te książki. czuję się zacofana bo nie dość, że nie wiem kim są te kolejne, boskie wampiry to jeszcze w mojej bibliotece nie ma tych książek...A i jeszcze coś. Podobno Lestat( dobrze napisałam?) jest cudowny, a w wywiadzie z wampirem gra go Tom ,, Ostatni samuraj" Cruz a on jest ble...

butterfly_13

muszę ci powiedzić, że zaskoczył mnie mile Cruise:) bardzo dobrze zagał Lestata:D choć oczywiście nie ma takiego ideału jak Lestat:D

pytaj o co chcesz związanego z Kronikami:D chętnie pomogę:D

ocenił(a) film na 1
Luelle

Tyle pytań...Na początek kim jest ta dziewczyna którą gra Dunst? wampir czy człowiek? kim jest ona dla lesteta i louisa?

butterfly_13

To jest Claudia. Wampir-dziecko, które zdradzi Lestata, próbując go perfidnie zabić, a następnie zostanie zabite w paryskim Theatres des Vampyres, założonym przez Lestata, a prowadzonym przez Armanda. Za to, że nie powinna istnieć i chciała zabić Lestata. Louis de Point du Lac kochał ją bez pamięci. w odwecie spalił teatr. Później, za pomocą Merrick Mayfair, wampirze-czarownicy, przywołał ducha Claudii, który zaczął mówić o nienawiści, jaką do niego czuła... Louis się załamie i spróbuje sie zabić...

ocenił(a) film na 1
Luelle

Aaaa nie zdradzaj mi całej książki! błagam cię oszczędź mnie! ja to chce przeczytać...nie wiem jak zdobędę książki, ale zdobędę

ocenił(a) film na 1
Luelle

Czyli jest 10 części tak? i wszystkie ciągną tam sam wątek?

butterfly_13

jest 10 tomów. Nie, nie wszystkie ksiązki ciągną ten sam wątek. Wręz przeciwnie - właściwie to tylko "Królowa Potępionych" jest kontynuacją "Wampira Lestata", a reszta to już inne historie i przygody. Kilka ksiązek jest napisanych przez Lestata, parę spisanych przez Davida Talbota, jedna przez Armanda, kolejna przez Mariusa, no i oczywiście pierwszy tom jest napisany przez Louisa.

ocenił(a) film na 1
Luelle

czy ta dziewczyna została przemieniona, czy no nie wiem...urodziła sie?

butterfly_13

chodzi ci o Claudie? Cóż, nie można się urodzić wampirem. Ona została nim przypadkiem, przez Louisa.

Luelle

Którą część lubisz najbardziej ? Ja nie wiem czy potrafiłabym się zdecydować, która jest moją ulubioną ...
Uwielbiam 'Krew i złoto', bo lubię Mariusa, ale 'Lestat' też jest genialna...
eh, kocham całą serię !

Crepusculo

ah, ja tak samo:P tak trudno mi wybrać:P ale bez wątpliwości najbardziej kocham te książki, napisane przez Lestata:D

ocenił(a) film na 3
Luelle

Ja dopiero zaczynam Wampira Armanda. Chciałam najpierw przeczytać Wywiad z wampirem, ale nie mogłam nigdzie znaleźć, więc chwyciłam pierwszą książkę na której widniało nazwisko Anne Rice ;P

ocenił(a) film na 3
Klema

A Tom Cruise nie podobał mi się w roli Lestata. Gdzieś czytałam (chyba tutaj - na filmwebie), że brano pod uwagę Johnnego Deppa. I wydaje mi się, że zagrałby o wiele lepiej. Ale co ja tam wiem? xD

Klema

Szczerze mówiąc, to jakoś dziwnie dla mnie wyglądają ci popularni aktorzy w takich rolach... po prostu mają przyczepione przeze mnie łatki już pewnych dla nich ról! Depp jako najcudowniejszy wampir? Wyśmiałabym to:P

ocenił(a) film na 3
Luelle

Wtedy Depp nie był jeszcze tak znany. Teraz faktycznie by nie pasował, ale w 1994 roku (czy w którym tam kręcili ten film) wyglądał zupełnie inaczej. Był młody, cudowny i trzeba przyznać, że jest aktorem-kameleonem. Myślę, że wprowadziłby do tej postaci coś cudownego, nowego.

Ale to tylko moje zdanie. Może to przez niechęć do Cruisa uważam, że Depp byłby lepszy. No cóż, nigdy się nie dowiemy ;P

Klema

cóz, tak, tyle ze 1994 roku nie wiedziałam nawet co to jest wampir, nie mówiąc już o obejrzeniu filmu:P film obejrzałam pare lat temu, a wtedy Depp był sławny i za cholerę by mi nie pasował na Lestata. Cruise zresztą też... wolałabym jakiegoś młodego chłopaka, który po raz pierwszy by grał w filmie.... taka świeża krew:)

ocenił(a) film na 3
Luelle

Jak na początku tą informacje przeczytałam to też uznałam, że zupełnie nie pasowałby do tej roli, ale po zobaczeniu filmu Ed Wood, który jest z tego samego roku doszłam do wniosku, że byłby cudowny jako Lestat. (tak, wiem że już to pisałam). Poza tym ekipa filmowa miałaby z nim o wiele mniej kłopotu, bo nie musiałby stawać na podwyższeniu, aby nie było różnicy wzrostu ;P

Klema

tak, cóż 170cm wzrostu Cruise'a było wielkim problemem:D musieli niezle się namęczyć z tymi platformami:) ale muszę przyznać, że i tak mnie pozytywnie zaskoczył swoją grą:) film jest rewelacyjny:)

ocenił(a) film na 3
Luelle

Zgadzam się. Film, pomijając Cruisa, był absolutnie cudowny, rewelacyjny, świetny itd. Podobała mi się Kirsten Dunst w roli Claudii. Brad Pitt mnie zaskoczył. Zwykle nie podoba mi się jego gra, ale jako Louis się sprawdził ;D

ocenił(a) film na 1
Klema

czy trzeba czytać książki po kolei??? No wiecie czy coś w drugiej części wynika z pierwszej... itd?

ocenił(a) film na 3
butterfly_13

No właśnie też się nad tym zastanawiałam, ale wydaje mi się, że nie. Ja zaczęłam od Wampira Armanda. A nawet jeśli trzeba je czytać po kolei to i tak jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. Harrego Pottera zaczęłam od 5 części i potem wracałam się do poprzednich ;P

ocenił(a) film na 1
Klema

od 5!? Matko ja bym się tam nie połapała:) lubię czytać książki po kolei, wiedzieć co wynika z czego, znać postacie:) więc pierwszy jest wywiad z wampirem...poszukam tego, może mi sie uda :)

ocenił(a) film na 3
butterfly_13

Mniej więcej wiedziałam o co chodzi, bo oglądałam 3 pierwsze części filmu ;P

Też chciałam pierwszy Wywiad przeczytać, tylko kurcze mam jakiś wstręt do zamawiania książek, bo kiedyś coś tam zamówiłam i przyszło zupełnie co innego, a czekałam na to 3 miesiące. I w każdym razie zawsze się zaszywam w Empiku i szukam, ale nie znalazłam żadnej z książek pani Rice po polsku. Dopiero kiedy poszłam do Notabene w Klifie po ołówek czy coś takiego wychodząc postanowiłam sobie obejrzeć książki i co widzę? Cała półka poświęcona jej twórczości. Były tam wszystkie książki oprócz Wywiadu, więc wybrałam Armanda ;D

Klema

proponuję zacząć od "Wampira Lestata":D Nie ma znaczenia w jakiej kolejności czytasz, właściwie tylko 2 i 3 tom są ze sobą połączone, a reszta książek ma inne wątki:D

ocenił(a) film na 1
Luelle

Wampir lestat.ok poszukam, wątpię, czy znajdę, ale spróbuje:)

Klema

Klema skąd jesteś jeżeli mogę zapytać ? Bo z Twojej wypowiedzi wnioskuje, że z Gdyni :D

Crepusculo

szukajcie, a znajdziecie:D to ta ksiązka jest w mojej zacofanej bibliotece:D

ocenił(a) film na 1
Luelle

No widzisz lue? wiec jednak moja tez jest zacofana skoro nie ma tam takich starych hitów...i cóż mi po Zmierzchu skoro mam swój w domu???

butterfly_13

nie ma u ciebie??:D matko!! wiesz, zawsze możesz kupić:D

ocenił(a) film na 1
Luelle

Buszowałam w Empiku w galerii krakowskiej....stosy Zmierzchów i Zacimieniów, przepraszam Zaćmień, a nic starszego nie było...nawet w literaturze obcojęzycznej...Stawiam na bibliotekę miejską...mam nadzieję że dostane to czego chcę:)

ocenił(a) film na 3
Luelle

Crepusculo - właściwie to z Sopotu, ale chodzę do szkoły w Gdyni ;D W mojej bibliotece są tylko lektury ;P Nigdy nie znalazłam tam książki, którą chciałabym przeczytać.

Klema

Rebis wydało ostatnio nowe wersje Kronik:)
http://merlin.pl/anne-rice/browse/search.html?phrase=anne+rice&section=&place=0+ simple&offer=O&sort=rank&page=1 - > sama zobacz:)

ocenił(a) film na 3
Luelle

Właśnie mam tą nową okładkę, ale ostatnio w Empiku zobaczyłam Wampira Armanda po angielsku i tamta znacznie bardziej mi się podobała. ;D

Klema

w szczególności właśnie Armand jest pełen erotyzmu:D rany, jak na XV-więczną Florencję, to się tam nieźle rozbestwiali:D

Klema

Ja mam całe Kroniki w oryginale, bo nie dość że łatwiej było dostać to jeszcze okładki bardziej mi się podobały.
Chociaż to wydanie Rebis też nie jest złe :)

Klema

Ooo ! Ja jestem z Gdyni :)
Fajnie,że w końcu ktoś z północy Pl
Tak, empik jest słabo zaopatrzony w Anne Rice ...

ocenił(a) film na 3
Crepusculo

W końcu ktoś z Trójmiasta ;D Już myślałam, że jestem jedyna.

Klema

Ja też. Zawsze możemy zorganizować wspólny wypad na Zmierzch do kina ! :D

ocenił(a) film na 3
Crepusculo

Do którego kina idziemy, Crepusculo? ;D

<za krótki>

Klema

Jestem otwarta na propozycje :D
Możemy nie skończyć na jednym, jeżeli film nam sie spodoba..
Isild super, coraz więcej nas :D

ocenił(a) film na 3
Crepusculo

Ok, co powiesz na Kinoplex? ;D

<za krótki>

Klema

Pasuje :D
Klema, podaj nr gg (lepiej będzie gadać przez gg niż tak na forum):P

ocenił(a) film na 3
Crepusculo

5069132 ;D Napisz do mnie.

<za krótki>

użytkownik usunięty
Crepusculo

Ja też mieszkam w Gdyni,więc jest nas więcej :) I fajnie jest wiedzieć,że ktoś również lubi i poleca Kroniki pani Rice.Wywiad z wampirem jest pierwsza książką z tej serii i chyba oficjalnie najbardziej udaną,choć pozostałe wyszły jej dość dobrze.Styl pisania Rice jest charakterystyczny, przepełniony poetyckim,bogatym językiem i jedyny w swoim rodzaju,nie można pomylić jej dzięki temu z żadną inna pisarką.Autentycznie ukazuje uczucia bohaterów - wampirów,pięknych i nadludzkich stworzeń,podobnych do młodych bogów,a przy tym posiadających wiele cech ludzkich,że nie wspomnę o najsławniejszym z nich,wampirze Lestacie - to jest postać już kultowa :)

cóż, osobiście Wywiadu aż tak bardzo nie uwielbiam. Dlaczego? Ponieważ nie podoba mi się sposób, w jaki Louis opisał Lestata. Jak wiemy, były to kłamstwa, ponieważ sam Louis nie mógł żyć bez cudownego panicza de Lioncourt...:P a kto mógłby bez niego żyć...?

ocenił(a) film na 1
Luelle

Książka jak widzę bardzo chm...jak to ująć - zagmatwana :) czyli coś co lubię. Kurczę gdzie ja to złapię? Jak nic robię sobie spacer jutro po bibliotekach:)

butterfly_13

oj, radzę, radzę:D ja osobiście zaczęłam czytać od "Wampira Lestata" i.... wpadłam po uszy!!! przeczytałam cała ksiązkę 23 grudnia (książka była prezentem dla mojego brata ciotecznego. przypadkowo ją wybrałam^^) i prosto po świętach poleciałam do empiku po własny, prywatny tom:D

nawet nie wyobrażasz sobie jak Lestat jest wewnętrznie sprzeczny:D tylko on może siebie kochać i przy okazji nawyć potworem^^

użytkownik usunięty
Luelle

Fakt,myślę jednak że fałszywy portret Leststa stworzony przez Louisa był zamierzony,by czytelnik otwierając Wampira Lestata ze zdziwieneim odkrył że ten egoistyczny i na swój sposób okrutny blondwłosy wampir jest wewnętrznie zupełnie inny!A w ogóle to zabawne,jak Lestat nieudolnie wybierał sobie partnerów,z którymi dzielił się Mrocznym Darem,że wspomnę o kilku:
Nicolas - zbyt rozchwiany emocjonalnie niespełniony artysta
Gabriela - zbyt samowolna i twarda,typ samotnika
Lous - zbyt wrażliwy i ludzki,do tego niezdecydowany
Klaudia - mała,krwiożercza i mściwa egoistka
Zawsze mnie ciekawiło,czym on się kierował gdy wybierał takich kandydatów?

znasz jego odpowiedź - ciekawość i miłość:) Lestat zamienił Claudię tak z ciekawości, chciał wiedzieć co się stanie, no ale pokochał ją na tyle mocno, że nie widział jej niecnych celów...
cóz, Louis... Oni na zawsze będą się kochać...... na odległość:P nie wytrzymają ze sobą długo:D
Nicolas.... on się na wampira nie nadawał... nie rozumiem czemu Lestat go zamienił, on już po jego zniknięciu zaczynał wariować... cóż, a był takim przyjacielem...
Gabriella - nie mógł zostawić matki na pewną śmierć, prawda? Ona przez całe życie siedziała w jednym tylko miejscu, właściwie więziona przez swego męża. tylko rodziła mu dzieci, któych nawety nie kochała. Oprócz Lestata. Po przemianie chciała być po protu wolna i Lestat to zrozumiał..... niemniej, chłopak nie miał szczescia do swych piskląt:)

ocenił(a) film na 7
Luelle

a u mnie w bibliotece jest tylko 5 części i to nie po kolei.. nie wiem co oni robili gdy kupowali cała serie, ale będę musiała kombinować, szczególnie nad Królową...

Bella_Lioness

ach, Królowa.......^^