PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32226}

Znaki

Signs
2002
6,3 182 tys. ocen
6,3 10 1 181845
5,5 47 krytyków
Znaki
powrót do forum filmu Znaki

...ocena "Znaków" na Filmweb to żal (w sensie, że zbyt niska). Znakomity film, pełen charakterystycznego dla reżysera emocjonalnego pierwiastka, wspaniale sfilmowany i świetnie zagrany, a co najbardziej charakterystyczne niezwykle nastrojowy i tajemniczy. Nauczcie się wreszcie, że to nie jest "Wojna światów", tylko dzieło, które usiłuje - i to z dobrym skutkiem - zmierzyć się z sensem życia, determinizmem i wiarą. Ponadto jest to intrygujący w swej formie film. Scena w której po raz pierwszy ukazany jest obcy może zmrozić krew w żyłach, a scena spowiedzi "zabójcy" żony pastora to niezwykle wzruszające i emocjonalne wyznanie, które można porównać, w sensie formalnym, do sceny z "Szóstego zmysłu", w którym mały Cole wyznał swojej mamie, że nawiązuje kontakt ze zmarłą babcią. Nastrój, emocje i uczucia to esencja filmów Shyamalana. Drugi, zaraz po "Szóstym zmyśle", najlepszy film tego reżysera.

Oczywiście nie ma wojny z obcymi, nic nikomu nie wychodzi z bebechów, nie ma statków kosmicznych i efektów specjalnych, a znaki w zbożu "niestety" nie okazały się tylko znakami w zbożu od ufoludków. W związku z tym ocena nie dziwi...

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

bardzo dobrze powiedziane. ja wczoraj pierwszy raz obejrzałem ten film, dziś wchodzę na filmweb żeby ocenić, a tu 6 z groszami (!!!)...film cholernie wciągający, a scena kolacji rozwaliła mnie na łopatki...

ocenił(a) film na 9
_Pablos_

Zgadzam się ze zdaniem autora. Znaki oglądałem już piaty raz i nadal jestem pod wrażeniem talentu reżyserskiego Shyamalana. Film od początku do końca trzyma w napięciu. Świetny klimat i ujęcie kwestii wiary. Osobiście: świetna scena dialogu pomiędzy Merrilem i Grahamem o podziale ludzi na dwa rodzaje, tych co wieżą w przypadki i tych co widzą cuda...

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Również jestem zdania, że to świetny film.
Według mnie zasługuje na 8.

Bardzo mi się podobał, trzymał mnie w napięciu.
Główne postacie miały cechy, które lubię oglądać w filmach.

Ciężko mi znaleźć słabe punkty filmu.
Można się czepiać, że kosmici nieco naiwni i nieporadni.
Sytuacja sztuczna.

No ale come on!
Gwiezdne wojny są kultowe, a tam dopiero roi się od kosmitów.

A "Znaki" to film z elementami fantastyki...

ocenił(a) film na 9
southmilpitas

Filmowi daję 9/10 Najbardziej podobalo misie przedstawienie kosmitów

użytkownik usunięty
_Pablos_

Zgadzam się z tym.

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

wg mnie to właśnie film ten czerpie całymi garściami z Wojny Światów - jest mniej obcych pokazanych, ale ogólny zamysł, czyli akcja tocząca wokół jednej rodziny i najbliższego otoczenia (tzn kamera idzie tam gdzie oni, nie ma pokazanych dodatkowych scen ze świata) jest taki sam..

poza tym ta noga kosmity w zbożu normalnie mnie przestraszyła oO

ocenił(a) film na 7
diana6echo

Film bardzo dobry ale nie jakiś rewelacyjny ,ma klimat i gre aktorską na wysokim poziomie ,mało efektów specjalnych co za pewne jest dla wielu wadą i dlatego ma tak niskie oceny po filmie s.f. ludzie spodziewają się czegoś więcej coś w stylu dnia niepodległości lub wojny światów a tu niespodzianka, najmniej kosmitów było w tym filmie,jaki widziałem o kosmitach :)dla mnie na 7,5 zasługuje

ocenił(a) film na 5
wojce

Kurdę, ten reżyser potrafi więcej...
Spójrzcie na "6 zmysł"...Tam mamy budowanie napięcia, ten właśnie "pierwiasteczek"...Tutaj, wielki zawód.
Ja dałem 5/10 bo wiem, że z tego filmu można było wyciągnąć coś więcej niż opowieść o zielonych ludzikach...

Zlinczujcie mnie za to, ale niestety taka jest prawda*

*w moim mniemaniu .

ocenił(a) film na 5
PFMH

Zabieram się zaraz za 6 zmysł, i zgadzam się z przedmówcą - Również daję 5/10 bo można było wyciągnąc więcej. Zamiast tego co mi się podobało, dla odmiany napiszę co mnie odrzuciło:

1. Pomysł "trucizny" którą kosmici otruwali ludzi
2. Kosmita zbyt podobny do człowieka... Mało straszny, nawet trochę śmieszny...

Chyba jedna wypiszę poprostu co zauważyłem:

3. Szklanki z wodą nie przewróciły się za pierwszym razem, a dopiero za drugim gdy obcy wpadł na regał
4. Pomysł z przeznaczeniem z lekka przegięty, wszystko dibrze się kończy a tego w filmach nie lubię... Tak, moralizatorski ;P
5. Nawiązanie do Hitchkoka - podobnie jak w "Ptakach", cały dom zamknięty od wewnątrz, tylko czekałem, aż stado wleci :) bardzo podobna psychodela, również nie znamy przyczyny pojawienia się i odejscia kosmitów, tak jak nie wiadomo było dlaczego ptaki atakowały ludzi.
Tylko że zamiast na zagadce, na koncu skupiono się na morale, a to filmowi na dobre niestety nie wyszło.

6. Poza tym - Nie wolno oglądać STRASZNEGO FILMU przed obejrzeniem Znaków czy czegokolwiek. Przez to ciągle widziałem nawiązania do SF i za kazdym razem jak dzialo sie cos powaznego ja zaczynalem rechotać :)
7. No i scena przygniecionej ciężarówką kobiety - masakryczny pomysł... "Bedzie zyc jak dlugo bedzie przygnieciona"... Jakby zdychala na srodku drogi bardziej by mi sie podobalo. No i pastor niby powinien wiedziec, ze Bog wystawi go na probe a nie od razu z miejsca mowic do Boga "nienawidze cie".

Film mnie troche rozczarowal i spodziewalem sie wiecej. Jako ze klasyk daje 5/10 a nie 4. Pomysł na fabułę o obcych wykorzystany bardzo dobrze.

ocenił(a) film na 9
PFMH

To właśnie było coś więcej niż opowieść o zielonych ludzikach.

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Dokładnie.Jeden z najbardziej niedocenionych filmów na tym forum.W top 100 znaleść sie powinien napewno. Miejsce prawie 2000...no koment...nie wiem kto to ocenia...

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

ja też się z tym zgadzam , nie ma takiego drugiego filmu i jest wyjątkowy i ja daje 10

ocenił(a) film na 9
tsubasa182

Oglądałem Znaki po raz trzeci dziś rano i też uważam, że 6 z groszami na Filmweb, to stanowczo za mało. Z czystym sumieniem daje 9, za napięcie i klimat, oraz genialnie zrealizowane sceny. Chodzi mi mianowicie o przerażenie, szczególnie kiedy pierwszy raz się to ogląda...:), np:
- scena kiedy Graham wybiera się w nocy na pole kukurydzy, gaśnie mu latarka, zapala się i widzi nogę...;);
- scena kiedy Merrill ogląda wiadomości przedstawiające pojawienie się kosmity na przyjęciu urodzinowym...;
- scena w piwnicy pod koniec filmu;
- no i pojawienie się kosmity na końcu.
Ogólnie w filmie panuje taki ciekawy humor...nie wiem jak to nazwać, pomóżcie;)

ocenił(a) film na 10
cody_3

A do tego dochodzi niebłahe przesłanie.

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

"Pewnie się powtórzę, ale ocena "Znaków" na Filmweb to żal (w sensie, że zbyt niska)."

A pamiętasz "Mgłę" Darabonta?
Moim zdaniem tutaj sytuacja jest podobna. Historia sama w sobie przedstawiona w sposób dosyć podobny, podobny klimat i całkiem zgrabne przesłanie. Jednym "Znaki" się spodobają, a inni uznają je za zbyt moralizatorskie i niezbyt przy tym intrygujące, z nieciekawymi bohaterami.

Zgadzam się, ze to najlepsza pozycja Shyamalana po "Szóstym zmyśle" i osobiście również polecam. Nie przepadam tylko za twierdzeniami takimi jak tytuł Twojego tematu i własnie dlatego się tutaj dopisuję.

Pozdrawiam. :)

użytkownik usunięty
_Pablos_

Dla mnie ten film jest również bardzo dobry, zarówno pod względem aktorskim, jak i klimatu; ten film jest owiany tak niesamowitą aurą tajemniczości, która chwilami przeraża mocniej niż dobry azjatycki horror. Wspaniały film.

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Szczerze jest to jeden z tych filmów które mnie porządnie wystraszyły w sensie emocjonalnym/psychologicznym a nie poprzez slynny efekt zaskoczenia :P (Za dorosłego życia , wiadomo za gówniarza to nawet Scooby-Doo straszył :P)
Klimat jest tak gęsty że można go kroić nożem no i ta pamiętna scena kiedy pojawia się ufol MASAKRA.
Ogólnie nie należę do ludzi strachliwych ale "Znaki" oglądałem jak bym siedział na szpilkach. Daje max i polecam.

_Pablos_

Ocena Znaków na filmwebie jest zdecydowanie za niska. Dużo gorsze filmy mają wyższe oceny. To niesprawiedliwe że stawia się Znaki w tej samej lidze co 2012 i tego typu gówna.

ocenił(a) film na 9
_Pablos_

W pełni popieram założyciela tematu, niewiele jest filmów z gatunku S-F i thriller, które mają przede wszystkim zmusić do myslenia. Sama fabuła jest komercyjna(zarobi na siebie), ale jednocześnie zawiera wiele nawiązań i metafor do ogólnych rozważań na ważne tematy związane z wiarą, miłością czy poczuciem człowieczeństwa. Jak dla mnie mocne 9/10

ocenił(a) film na 1
_Pablos_

Proszę jak w jednym zdaniu stawiasz koło siebie szmirę jakim jest film "znaki" obok "Wojny światów" to zaznacz tu, że chodzi tylko i wyłącznie o film Spielberga bo gdyby ktoś nakręcił wojnę światów tak jak to przedstawiała książka to byłoby to arcydzieło Sci-fi. Ja nie mogę tego filmu oglądać, jest za głupi:
Począwszy od obcych bojących się wody przylatujących na ziemię która głównie składa się z wody a kończąc na tym, że super zaawansowana technologicznie rasa umie przebyć miliony kilometrów i przebić się przez atmosferę żeby na końcu zostać powstrzymanym przez drzwi w piwnicy... ludzie głupota do potęgi.

ocenił(a) film na 1
jerzunio

Aha i z czystym sumieniem dałem temu filmowi ocenę "1". Nie uważam, że przesadziłem.

ocenił(a) film na 5
_Pablos_

Co Ty ćpasz? :)

ocenił(a) film na 5
rki

Ludzie, którzy dali ocenę 1 lub 10 są chyba chorzy na głowę...

ocenił(a) film na 9
rki

co tu dużo mówić, film to niedocenione ARCYDZIEŁO! 10/10 P.S nie wiem jak wy ale ja oglądałem to jak bylem mały i te zielone ludziki bardzo mnie przestraszyły :P

_Pablos_

No pewnie żal. Jakim cudem ma on prawie 7/10 ? Ledwo by zasłużył na 6.0