PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191345}

Zodiak

Zodiac
2007
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 229465
7,5 77 krytyków
Zodiak
powrót do forum filmu Zodiak

Z tym reżyserem od jakiegoś czasu jest "problem". "Seven" to zagadkowe śledztwo i niemal rytualne morderstwa, film, który widz zapamiętuje na bardzo długi czas. Z kolei "Gra" jest pełna tylu niespodziewanych zwrotów akcji, że rozwiązanie przychodzi naprawdę na samym końcu. "Zodiak" odbiega od tego do czego przyzwyczaił nas David Fincher. Film chronologicznie, niemal z dokumentalną dokładnością prowadzi nas przez kolejne wydarzenia - morderstwa i poszukiwania sprawcy. Historię poznajemy równocześnie z rysownikiem "San Francisco Chronicles" Graysmithem, potem główny wątek skupia się wokół śledztwa prowadzonego przez policję - znakomity Mark Ruffalo jako Dave Toschi. Film wciągnął mnie i trzymał do momentu zatrzymania Toschi'ego przez kolegów, po kilku latach poszukiwań. Kiedy Graysmith - rysownik zaczyna prowadzić własne śledztwo, mam wrażenie zjadania starego odgrzewanego kotleta. Pewne szczegóły dopiero teraz zostaną wyjaśnione, ale w tym momencie historia coś traci, przestaje smakować. Coś pan zgubił mr. Ficher...

ocenił(a) film na 7
Marecki

Podpisuję się całkowicie pod tą recenzją. Do pewnego momentu film trzyma świetny poziom, ale potem niestety zaczyna nudzić.

ocenił(a) film na 6
ogooreck

Ja nie moge sie do konca zgodzic. Nie mozna z pewnych przyczyn porownywac w ogole SEVEN i ZODIAC. Siedem to film z historia zupelnie z ksiezyca... z reszta od poczatku do konca film to mroczna historia z gory majaca na celu przestraszenie widza a nie zainteresowanie fabula. Zodiac to film oparty na faktach, opowiadajacy historie i pewne wydarzenia wiec nie mozna bylo dodac w niej wiecej pikanterii, wiecej emocji... byloby to sztuczne. ZODIAC to bardzo realistyczny film... a SIEDEM to straszydlo... choc jedne z najlepszych... zaraz po MILCZENIU OWIEC...thriller nr 2!! ZODIAC to inna bajka, inna dziedzina... i moim zdaniem postac Zodiaka jest duzo bardziej przerazajaca niz koles z SIEDEM... nikt tu (w Zodiacu) nikogo nie zabijal w coraz to bardziej wyszukany sposob... ZODIAK jest bardziej realistyczny... i ja stawiam 10/10 w kategorii dramat/thriller!