Wielu ludzi porównuje Zodiaca z Siedem. Zrozumiałe dlaczego. Wiele z tych osób jest zawiedzionych Zodiaciem, piszą że nudny, za długi itp. Jestem w stanie to zrozumieć, ponieważ jeżeli ktoś nastawia się na film, thriller w wykonaniu Davida Finchera ma prawo oczekiwać zaskakującej fabuły, mrocznego klimatu tajemnicy itd.
Ja interesuję się seryjnymi mordercami w ogóle, w tym sprawa Zodiaca jest jedą z najciekawszych ponieważ jest sprawą do dzisiaj nierozwiązaną.
Zanim obejrzałam film Finchera przeczytałam książkę Roberta Graysmitha na której jest on oparty.Kiedy dowiedziałam się że Fincher ją zekranizuje, bardzo się ucieszyłam ponieważ uważałam że jest on odpowiednim reżyserem do tego typu materiału. I nie zawiodłam się. Powstał film rzetelnie oparty na książce, z dobrymi aktorami. Przedstawił tą historię, tak jak powinien to zrobić klasowy reżyser.
Dlatego też wydaje mi się, że negatywne opinie o filmie biorą się głównie ze złego podejścia do niego,z założenia że Ficher zrobi drugie Siedem, ale historii Zodiaca nie można tak przedstawić, ponieważ jest historią prawdziwą,tu opowiedzianą z punktu widzenia Roberta Graysmitha a Fincher pokazał ją najlepiej jak się dało. Tyle ode mnie.
Witam tez interesuje się historia Zodiaka, masz jakiegoś swojego podejrzanego, kto mógłby być owym tajemniczym Zodiakiem? Czy kiedy kol wiek poznamy jego prawdziwa tożsamość, ciekawe czy jeszcze żyje jak myślisz?
Witam również!
Wydaje mi się, że jednak już nie żyje, ciężko tak naprawdę spekulować który z podejrzanych to prawdziwy Zodiak nie mając dostępu do akt policji, wydaje się że najbardziej prawdopodobny jest Allen,wiele na niego wskazuje ale nie DNA, dziwne. Co jakiś czas pojawiają się nowe wątki w tej sprawie...myślę, że kiedyś, kiedyś dowiemy się kim był Zodiak, tak jak dowiedzieliśmy się kim był BTK czy Morderca z Green River, do niedawna te sprawy tez były nierozwiązane, dopiero po latach udało się namierzyć sprawców. Z Zodiakiem sprawa jest o tyle trudniejsza ,że minęło więcej czasu ale pomimo to myślę że kiedyś sprawa zostanie wyjaśniona, pozdrawiam:)
Czytałem o Green River killer morderce złapali dopiero po 20 latach dzięki DNA. No właśnie Allena wykluczyło badanie DNA, skoro do niego nie należy to w takim razie do kogo? Czyżby policja wiedziała ale nie che ujawnić, moim 2 podejrzanym jest Lawrence Kane podobno jeszcze żyje, ale nikt nie wie gdzie jest, może gdyby udało się go znaleźć i porównać DNA to kto wie mieli byśmy w końcu Zodiaka. Pozdro