Zona

La zona
2007
6,9 6,4 tys. ocen
6,9 10 1 6354
7,0 4 krytyków
Zona
powrót do forum filmu Zona

RECENZJA

ocenił(a) film na 7

7/10,dobry,hiszpański film,bardzo ciekawa produkcja filmu sensacyjnego i akcji,rozgrywająca się na pograniczu biedy i luksusu,pokazana jest przepaść finansowa,która dzieli miszkanców miasta również metalową siatką,co jest naprawdę bardzo przykre i upokarzające dla biednego społeczeństwa,zamkniętego w swoistym getcie bez szans na lepsze jutro,bez żadnych perspektyw na przyszłość,przygnębiona swoim losem i wiedziona perspektywą zakazanego owocu-PIENIĘDZY I BOGACTWA młodzież postanawia udać się do luksusowej części dzielnicy,aby kraść,jednak ich plan lega w gruzach,gdy zostają przyłapani na gorącym uczynku przez ofiarę napaści,co kończy się zabójstwem...,a następnie to wydarzenie pociąga za sobą pasmo ciegłej ucieczki,dzielnica staje sie dla złodzieji swego rodzaju pułapką,gdy mieszkańcy urządzają na nich swoistą zasadzkę,krucjatę,która kończy się bardzo dramatycznie...człowiek jest zdolny do wszystkiego,aby bronić swojego azylu,domu,bezpieczeństwa...Polecam film,jest naprawdę bardzo oryginalny,biorąc pod uwagę typowe filmy amerykańskie akcji i sensacji,widz uważam,że będzie zadowolony po obejrzeniu filmu.

er82

Chyba nie do końca mogę się zgodzić z Twoja recenzja- nazwanie krucjatą tego co się wydarzyło nie jest najlepszym pomysłem. Film pokazuje tragedie ludzi którzy zamieszkali w tym ogrodzonym luksusowym osiedlu oni w obawie przed złem stali się sprawcami jeszcze większego zła wyzbyli się zupełnie zasad moralnych! Ich dzieci na koniec filmu a także część z nich to zrozumiała niestety tylko część. Dodatkowym problemem jest funkcjonowanie prawa - policja którą można po prostu kupić. Końcowy efekt jest przygnebiający gdy jedyny funkcjonariusz który walczy o prawdę później już konkretnie o życie chłopca poddaje się mogąc mu pomóc poddaje się zupełnie bez walki można tylko przypuszczać że w tym momencie dołącza do większości "stróżów prawa".