PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628786}
7,0 11 tys. ocen
7,0 10 1 10807
6,7 10 krytyków
Zupełnie inny weekend
powrót do forum filmu Zupełnie inny weekend

Zakochani w iluzji...

użytkownik usunięty

Ja "xxxyyy" deklaruje swoją słodką naiwność i anty-cynizm w pełnej krasie. I po co to deklaracje? Filmy branżowe, gejowskie są wręcz naznaczone infantylnością, tanim seksem, wypełzającym zewsząd schematem. Ten film też nie ucieka w pełni od błędów. Ale ma to coś co lubię, lekkość, bez bólu zaprasza nas do tego zamkniętego w ramach czasu świata, dwóch facetów którzy zakochują się w iluzji, którą nazywamy zauroczeniem, ba! nawet miłością. No dalej! Cynicy! Do ataku! Być może dlatego, że wiem, czym jest ta iluzja. Być może dlatego, że jestem gotowe na nowe. Film mnie zauroczył!

a jakie to błędy wychaczyłeś ? bo rozumiem ze mowa o błędach z życia społecznego w sensie, że prezentuję coś innego niz jest w rzeczywistości

użytkownik usunięty
wwiktor

taka próba kondensacji życia geja w pigułce, ale z drugiej strony film ma być uniwersalny, tak?

to raczej historia o miłości i bliskości, a problemy społeczne homoseksualistów nie są tam głównym problemem. Zresztą akcja filmu z założenia trwa weekend, więc pewne aspekty zostały skompresowane, i ukazane zostało tylko to co potrzebne do zrozumienia więzi było potrzebne według mnie.

użytkownik usunięty
wwiktor

zgadzam się, dodałbym jednak, że to film "jak zwykle" o ciągle niezrealizowanej potrzebie bliskości, to chyba wyznacznik tego filmu, tak czy siak - bardzo dobry film!

ocenił(a) film na 8
wwiktor

wyhaczyłem błąd w "wychaczyłeś" (pisz jak hak, haczyk, haker)

ocenił(a) film na 10

Pokazanie tak ciągle jeszcze zamkniętego świata w tak śmiały i lekki sposób z pewnością zasługuje na uwagę. W zupełności muszę się zgodzić, że film nie powiela schematu "kina gejowskiego". Jakkolwiek to nie zabrzmi idzie pod prąd. Zestawia ze sobą dwa odmienne charaktery potrzebujące bliskości. Mówi w prost to czego większość z was nie chciałaby usłyszeć. Gra aktorska jest autentyczna i szczera. Szkoda tylko, że film nie znalazł lepszego dystrybutora może wtedy to Arcydzieło dotarłoby do szerszej widowni i pokazało zupełnie inny świat w ciągu zupełnie innego weekendu.