Ktoś w kilku ładnych zdaniach mógłby ująć, o co chodziło? Jak wiele wspólnego ma historia z książki z ,,prawdziwymi" bohaterami? Czy Tony w swojej powieści ostatecznie umarł? O co chodzi z ostatnią sceną? Bo pozostaje ona dla mnie nie tyle wymowna i artystyczna jak dla was, lecz po prostu bezsensowna. Czy główna bohaterka usunęła dziecko?! W retrospekcjach pojawia się scena, w której mówi, że już dokonała aborcji, natomiast na początku filmu dzwoni osobiście do córki, a co więcej - motyw córki pojawia się w książce.
Czy ktoś rozchwieje moje wątpliwości? :')
SPOJLER!!!!
Na większość z Twoich pytań nie ma jednoznacznych odpowiedzi- film w wielu kwestiach zostawia pewną furtkę do własnej interpretacji.
Narracja filmu prowadzona jest na trzech płaszczyznach:
1.Susan właścicielka galerii sztuki, czytająca książkę przesłaną przez byłego męża
2. Powieść a raczej wyobrażenia Susan towarzyszące jej przy czytaniu powieści.
3. Czasy, w których Susan i Tony poznają się, biorą ślub i ostatecznie rozwodzą się.
1.Na pierwsze z Twoich pytań trzeba odpowiedzieć( ile w książce "prawdy") - wiele i nic. Moim zdaniem wydarzenia z książki mają niewiele wspólnego z rzeczywistością- są fikcją literacką. Tony uznawany za jałowego, bezpiecznego twórcę tworzy elektryzujący thriller. Można to rozumieć w ten sposób, że przekuwa on ból po brutalnym odrzuceniu przez Susan i na swój sposób radzi sobie z traumą. Powieść opowiada przecież o jego bezsilności i słabości wobec utraty żony i córki ( tak jak w prawdziwym życiu- zakładając że Susan spodziewała się córeczki), a także o poradzeniu sobie z tym uczuciem, o zemście i ostatecznym odkupieniu. W swojej powieści ten słaby , bezsilny Tony umiera.
2.Główna bohaterka usunęła dziecko i odeszła do innego faceta. Stała się podobna do swojej matki, mimo że wcześniej kompletnie sobie tego nie wyobrażała.
3. Motyw telefonu do córki nie jest do końca jasny. W mojej interpretacji ta córka nie jest córką Tony'go, tylko pochodzi z kolejnego związku. Susan dzwoni do niej, ponieważ obawia się o swoje i jej bezpieczeństwo. Wiedząc do wyrządziła byłemu mężowi obawia się brutalnej zemsty, tym bardziej że czyta tak brutalną powieść jego autorstwa.
4. Moje zdanie na temat niemego zakończenia jest takie: Susan chce spotkać się z Tonym. Zakłada elegancką sukienkę, ściąga obrączkę. Być może jest gotowa by wrócić do męża. Może zauważa, iż jej życie artystyczne i rodzinne przysparza jej tylko cierpienia. Natomiast uznawany przez nią za słabego Tony, przekuł swoje cierpienie w sukces. "Stary" Tony nie pojawia się jednak na spotkaniu, bo związek z Susan ma już za sobą, a książka i wystawienie żony do wiatru to tylko zemsta i pokazanie własnej przemiany. Można sobie dopowiadać, że pewnie Tony gdzieś się czai - ale tego nie możemy wiedzieć.
Mam nadzieję, że pomogłem:)
Oczywiście pisząć Tony chodzi o Edwarda. dwie postaci: Edward z prawdziwego życia i fikcyjny Tony z książki ( co nie zmienia faktu, iż jest on najprawdopodobniej odzwierciedleniem Edwarda w książce).. Mam nadzieję, że nie wprowadziłem zamętu przez imiona- film oglądałem kilkanaście dni temu :)
O jejku, nie spodziewałam się aż tak pięknej i rozbudowanej odpowiedzi. Analizując twój komentarz, uzupełniam sobie luki, które powstały w mojej głowie w wyniku oglądania filmu i teraz całość rzeczywiście ma sens. Dziękuję bardzo! Gdybym zrozumiała wszystko od razu, pewnie postawiłabym filmowi wyższą notę :')