Po ogłoszeniu nominacji wybieramy faworytów
trzeba myśleć do przodu;)

3razyJOT

"Incepcja" miała świetną muzykę - zagłosowałem dlatego, że jest to jedyna ścieżka dźwiękowa z wszystkich nominowanych filmów, na którą w ogóle zwróciłem uwagę i której słucham prawie codziennie (świetna była jeszcze w "Czarnym Łabędziu", ale to już by trzeba pośmiertnie Czajkowskiemu oscara dać). "Incepcja" zachwyciła mnie również pod wieloma innymi względami. Ma zdecydowanie najlepszy scenariusz z ubiegłorocznych filmów - niewiarygodnie wręcz złożony, a przy tym sensowny. I co najważniejsze - to najbardziej niezwykły i oryginalny film minionego roku - może i inni w kinie chcą widzieć to, co już kiedyś widzieli, ale ja zawsze staram się doceniać świeże pomysły filmowców, a Nolan to fontanna takich pomysłów.

Drugim moim faworytem jest "Toy Story 3" - za emocje, jakie przeżyłem podczas seansu, wspaniałą animację i za piękne zakończenie trylogii.

"Jak zostać królem" to film (tylko albo aż) bardzo dobry z genialną rola Firtha. Świetnie się go ogląda, ale ma się wrażenie, że został nakręcony jakby specjalnie do wygrywania nagród. Podobne odczucia miałem oglądając "Czarnego Łabędzia" (którego może bym i wyżej ocenił, gdyby nie to, że wiem, co Aronofsky potrafi - oscar należał mu się dawno za "Pi", "Requiem dla snu" czy "Źródło" - w porównaniu z nimi "Black Swan" wypada wyraźnie gorzej, ale Portman genialna i oscar się oczywiście należy).

DiCaprio nie był nominowany w tym roku jako aktor i jakoś nie słyszę peanów pod jego adresem, więc nie wiem, w czym problem.

P.S. Nie rozumiem też, czym niby zachwyca Bonham Carter w "Jak zostać królem". Po paru godzinach od seansu w ogóle zapomniałem, że tam grała. Rola jak dla mnie przeciętna do bólu. Weaver z "Królestwa Zwierząt" zjada ją na śniadanie.

Panoptikon

Nie rzucę tu jednym z typowych dla niektórych wysublimowanych użytkowników argumentem "jak możesz uważać, że "Incepcja" jest zachwycająca, a "Jak zostać królem" ledwie bardzo dobre - toż to brak wrażliwości. Pewnie jesteś fanem komedii romantycznych i filmów akcji z amerykańskimi twardzielami." Niestety nie mogę wyciągnąć tego asa z rękawa, bo gust masz nawet miejscami podobny do mojego, co wielce szanuję.
"Incpecji" nie uważam za świetny film, ledwie bardzo dobry. Scenariusz mi się nie podobał - za skomplikowany, przekombinowany, naciągnięty do granic możliwości. Do tego martwa twarz DiCaprio - godne pożałowania, a szkoda, bo przecież umie grać mimiką choćby prezentując to doskonale w "Co gryzie Gilberta Grape'a?"(to jest z całą pewnością Oscarowa rola!). Nie zapamiętałam muzyki, która mnie urzekła w "Jak zostać królem"( coś na odświeżenie pamięci http://www.youtube.com/watch?v=ryVNb1b0esU ; http://www.youtube.com/watch?v=mucrtdlWG2U i wiele innych, swoją drogą czy nie są one poruszające...). Zgodzę się co do Bonham - Carter, nie wysiliła się w filmie, zwykła, bezbłędna i tyle, bez rewelacji.
Dwa wymienione filmy są zrobione dla nagród i czy właśnie na nie nie zasługują? Dopracowane, perfekcyjne, ponadczasowe. Może są w pewnym stopniu pompatyczne, trudne, co jak dla mnie tyczy się w szczególności "Czarnego łabędzia" - moje subiektywne wrażenia są bardzo mieszane, czego nie mogę powiedzieć o "jak zostać królem", który podobał mi się, ba zachwycał od początku do końca.
"Incepcja" nie jest dla mnie świeża, kolejny trochę inteligencko - sensacyjny film dla trochę myślących i lubiących wartką akcję - tego typu kino mnie irytuje, może dlatego, że jest amerykańsko - nijakie, bo za dużo tam akcji, żeby powiedzieć, że jest europejskie i za dużo komplikacji, żeby określić jako amerykańskie.

3razyJOT

Już w tą niedzielę Oscary ;D
127 godzin i Jak zostać królem

BigDadddy

Szybko zmieniasz stronnictwa. :)

Obawiam się, że marsz "127 godzin" może zakończyć się na najlepszej piosence albo i z pustymi rękoma.

3razyJOT

"Nie rozumiem jak można podawać za najlepszy film "Social Network" albo "Incepcję"."

Niespecjalnie lubię uderzać w te tony, ale takie stwierdzenie automatycznie odbiera prawo do własnego zdania każdemu, kto ma inną opinię niż Ty?

Można. Jak najbardziej można. Bo i dlaczego nie?

Pewnie, że "Jak zostać królem" to crowd-pleaser bezczelnie wręcz skrojony "pod Oscary", historia zrobiona dość po Bożemu i standardowo, tak, by przyjemność z niej mogła czerpać jak największa rzesza ludzi. Film prostolinijny i grzeczniutki.

Wątpliwości nie ulega to, że film ma jedną z najlepszych obsad roku - Firth, Rush czy Bonham-Carter stanęli na wysokości zadania, przynajmniej ten pierwszy na Oscara zasługuje bez wątpienia i na pewno go otrzyma.

Scenografie, kostiumy, a także muzyka to również niezaprzeczalne zalety. Co do kwestii scenariusza, można się już kłócić, ale wg mnie jest solidnie nakreślony i dowcipny.

"The Social Network" jest natomiast tutaj bardzo niedoceniany - co jest absurdem, bo to najlepiej oceniony przez światowych krytyków film ostatniej dekady, wybór na film roku choćby redakcji Filmwebu czy Stopklatki. Nie, nie uważam wcale, że w związku z tym należy go za taki uważać ani bez pomyślunku ufać recenzjom, ale jeśli film spotkał się z takim przyjęciem, a tutaj nagminnie wyzywany jest od gniotów, to sugerowałbym niektórym (nie wiem nawet jak Ty oceniłeś) weryfikację opinii.

Mimo całej otoczki to naprawdę dojrzałe i inteligentne kino. Błyskotliwa, kąśliwa satyra okraszona świetnymi dialogami, perfekcyjnie zmontowana, wyreżyserowana z pietyzmem. Z solidną obsadą. I dość nietypowym, acz uważanym powszechnie, również przeze mnie, bardzo dobrym soundtrackiem. Kocham kino oparte na dialogach. I dawno też nie miałem okazji widzieć filmu, który tak dobrze wykorzystałby każdą daną minutę, każdą daną przestrzeń. Ani sekunda nie została zmarnowana.
Ani sekunda.

Od paru miesięcy wiadomo, że pojedynek Oscarowy jest między "Jak zostać królem" (5.-6. miejsce zeszłego roku dla mnie) i "The Social Network" (1.-2. miejsce).

Galadh

Social Network u mnie 6/10 i powiem szczerze, że dla mnie czas poświęcony temu filmowi był zmarnowany. Podziwiam cały pomysł, montaż, muzykę i... na tym zakończę. Wizja była dobra, gorzej z wykonaniem. Dla mnie dosłownie przegadany, owszem lubię dialogi, ale postać Zuckerberga nie wykorzystana do końca - nie przekonała mnie w ogóle gra aktorska Eisenberga, zmarnował potencjał tej roli. Cała fabuła przypominała dokument lub film telewizyjny czy serial. Przegadany, naciągany, a ta historia miała ogromne możliwości. No trudno...
Nie sądzę, żeby moja ocena była niesprawiedliwa - ujęłam te kryteria, które mnie zadowoliły, więcej nie udało mi się dostrzec.

PS: To, że czegoś nie rozumiem nie oznacza, że odbieram mu do czegoś prawo. Radzę czytać ze zrozumieniem, a nie atakować.

3razyJOT

Pojęcia nie mam, w którym momencie dopuściłem się ataku. Rozumiem, szanuję Twoje zdanie, w porządku. Po prostu uważam takie stwierdzenia za krztynę kuriozalne. No bo i co tu rozumieć? Wystarczy zrobić mały research, przejrzeć recenzje lub po prostu zapytać użytkowników, co się im podobało w danym filmie, by lepiej zrozumieć inny punkt widzenia.

BigDadddy

widziałam tylko 6 z 10 filmów ale po wynikach ankiety na fw stwierdziłam że i tak nie warto reszty oglądać ;P

Moje typy (życzeniowe):

Film: Czarny Łabędź - mimo że Incepcję oglądałam 4 razy to ze względu na niesamowitą Portman mam nadzieję że to Łabędź wygra
Aktor: Colin Firth "Jak zostać królem"
Aktorka: Natalie Portman "Czarny Łabędź"
Aktor drugoplanowy: Geoffrey Rush "Jak zostać królem"
Aktorka drugoplanowa: Helena Bonham Carter "Jak zostać królem"
Reżyser: Darren Aronofsky "Czarny Łabędź"
Scenariusz oryginalny: Christopher Nolan "Incepcja"
Scenariusz adaptowany: "127 godzin"
Muzyka: Hans Zimmer "Incepcja"
Scenografia: "Jak zostać królem"
Efekty specjalne: "Incepcja"
Kostiumy: "Alicja w krainie czarów"
Zdjęcia: Jeff Cronenweth "The Social Network"
Długometrażowy film animowany: "Toy story 3"
Dźwięk: "Incepcja"
Montaż: Andrew Weisblum "Czarny łabędź"
Montaż dźwięku: Richard King "Incepcja"

Incepcja - 5
Czarny łabędź - 4
Jak zostać królem - 4
127 godzin - 1
The Social Network - 1
Alicja w krainie czarów - 1
Toy story 3 - 1

użytkownik usunięty
BigDadddy

Po obejrzeniu wszystkich 10 nominowanych filmów i zapoznaniu się ze wszystkimi nominowanymi w tym roku kreacjami aktorskimi postanowiłem zaktualizować swoje typy :P
Gdyby tylko ode mnie zależało, kto w tym roku otrzyma statuetkę byłoby tak:

NAJLEPSZY FILM: Fighter
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY: James Franco
NAJLPESZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA: Natalie Portman
NAJLEPSZY AKTOR DEUGOPLANOWY: Christian Bale
NAJLPESZA AKTORKA DRUGOPLANOWA: Jacki Weaver
NAJLEPSZY REŻYSER: Darren Aronofsky
NAJLEPSZY SCENARIUSZ ORYGINALNY: Incepcja
NAJLEPSZY SCENARIUSZ ADAPTOWANY: 127 godzin
NAJLEPSZA MUZYKA: 127 godzin
NAJLEPSZA PIOSENKA: "If I Rise" - Dido / A.R. Rahman
NAJLEPSZY DŁUGOMETRAŻOWY FILM ANIMOWANY: Toy Story 3
NAJLEPSZE ZDJĘCIA: Incepcja
NAJLEPSZY MONTAŻ: 127 godzin

nie mam zdania jeżeli chodzi o pozostałe kategorie.

BigDadddy

Czas na moje.

21 kategorii:

Najlepszy Film- Jak zostać królem (The King's Speech)

Najlepszy Reżyser- David Fincher, The Social Network

Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy- Colin Firth, Jak zostać królem (The King's Speech)

Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa- Natalie Portman, Czarny łabędź (Black Swan )

Najlepszy Aktor Drugoplanowy- Christian Bale, The Fighter

Najlepsza Aktorka Drugoplanowa- Melissa Leo, The Fighter

Najlepszy Scenariusz Oryginalny- David Seidler, Jak zostać królem (The King's Speech)

Najlepszy Scenariusz Adaptowany- Aaron Sorkin, The Social Network

Najlepsze Scenografie- Jak zostać królem (The King's Speech)
Najlepsze Zdjęcia- Prawdziwe męstwo (True Grit)

Najlepsze Kostiumy- Alicja w krainie czarów (Alice in Wonderland)

Najlepszy Montaż- The Social Network

Najlepsza Charakteryzacja- Wilkołak (The Wolfman)

Najlepsza Muzyka- Alexandre Desplat, Jak zostać królem (The King's Speech)

Najlepsza Piosenka- "If I Rise," 127 godzin (127 Hours)

Najlepszy Montaż Dźwięku- Incepcja (Inception)
Najlepszy Dźwięk- Incepcja (Inception)

Najlepsze Efekty Specjalne- Incepcja (Inception)

Najlepszy Długometrażowy Film Animowany- Toy Story 3

Najlepszy Film Nieanglojęzyczny- Pogorzelisko (Incendies)

Najlepszy Pełnometrażowy Film Dokumentalny- Inside Job

Galadh

*mała poprawka od razu:

Najlepsza Aktorka Drugoplanowa- Helena Bonham Carter, Jak zostać królem (The King's Speech)

Teraz jest ostateczne 21. Zobaczymy, ile x/21 trafiłem. :)

BigDadddy

A ja mam takie typy... połowa (jak nie więcej) się pewnie nie sprawdzi ale cóż...

Najlepszy film: Incepcja
Najlepszy aktor: Colin Firth (Jak zostać królem)
Najlepsza aktora: Natalie Portman (Czarny łabędź) lub Michelle Williams (Blue Valentine)
Najlepszy aktor drugoplanowy: Christian Bale (Fighter)
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Jacki Weaver (Animal Kingdom)
Najlepszy reżyser: Darren Aronofsky (Czarny łabędź)
Najlepszy scenariusz oryginalny: Christopher Nolan (Incepcja)
Najlepszy scenariusz adaptowany: Aaron Sorkin (The Social Network)
Najlepszy film nieanglojęzyczny: Biutiful
Najlepsza charakteryzacja: nie mam zdania
Najlepsza muzyka: A.R. Rahman (127 godzin)
Najlepsza piosenka: We belong together (Toy story 3)
Najlepsza scenografia: Alicja w krainie czarów
Najlepsze efekty specjalne: Incepcja
Najlepsze kostiumy: Alicja w krainie czarów
Najlepsze zdjęcia: Matthew Libatique (Czarny łabędź)
Najlepszy film animowany: Iluzjonista
Najlepszy dźwięk: Incepcja
Najlepszy krótkometrażowy film aktorski: nie mam zdania
Najlepszy krótkometrażowy film animowany: Day and night
Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny: nie mam zdania
Najlepszy montaż: 127 godzin
Najlepszy montaż dźwięku: Niepowstrzymany
Najlepszy film dokumentalny: nie mam zdania

Tam gdzie nie mam zdania to... nie mam zdania. Nie widziałem filmów, nie wypowiadam się.

BigDadddy

Moje typy - zaznaczam, że obejrzałem wszystkie 9 nominowanych filmów, pominąłem Toy Story.

Najlepszy film: Incepcja
Najlepszy aktor pierwszoplanowy: Colin Firth (Jak zostać królem)
Najlepsza aktorka pierwszoplanowa: Natalie Portman (Czarny Łabędź)
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Jacki Weaver (Królestwo zwierząt)
Najlepszy reżyser: David Fincher (Social Network)
Najlepszy scenariusz oryginalny: Incepcja
Najlepszy scenariusz adaptacja: Social Network
Najlpesza muzyka: Hans Zimmer (Incepcja)
Najlepsza piosenka: 127 godzin
Najlepsza scenografia: Incepcja
Najlepsze kostiumy: Jestem miłością
Najlepsze zdjęcia: Incepcja
Najlepszy dźwięk: Incepcja
Najlepszy montaż dźwięków: Incepcja

Spodziewam się że Oscar za najlepszy film powędruje albo do Social Network albo Jak zostać królem. Mój faworyt - Incepcja, zdobędzie prawdopodobnie Oscary w kategoriach technicznych, być może zostanie doceniony za scenariusz oryginalny i zdjęcia.

Pan_Li

Powyżej były moje osobiste typy. Teraz lista przewidywanych zwycięzców gali oscarowej:

Najlepszy film: Social Network
Najlepszy aktor pierwszoplanowy: Colin Firth (Jak zostać królem)
Najlepsza aktorka pierwszoplanowa: Natalie Portman (Czarny Łabędź)
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Jacki Weaver (Królestwo zwierząt)
Najlepszy reżyser: David Fincher (Social Network)
Najlepszy scenariusz oryginalny: Incepcja
Najlepszy scenariusz adaptacja: Social Network
Najlpesza muzyka: Hans Zimmer (Incepcja)
Najlepsza piosenka: 127 godzin
Najlepsza scenografia: Alicja w Krainie Czarów
Najlepsze kostiumy: Alicja w Kainie Czarów
Najlepsze zdjęcia: Prawdziwe męstwo
Najlepszy dźwięk: Jak zostać królem
Najlepszy montaż dźwięków: Incepcja
Najlepsza animacja: Toy Story 3
Najlepsza charakteryzacja: Wilkołak
Najlepszy film zagraniczny: Biutiful

BigDadddy

Dobra, znowu krztynę zmieniłem, to już naprawdę ostateczne przewidywania:

Najlepszy Film- The Social Network
Najlepszy Reżyser- David Fincher, The Social Network
Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy- Colin Firth, Jak zostać królem (The King's Speech)
Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa- Natalie Portman, Czarny łabędź (Black Swan )
Najlepszy Aktor Drugoplanowy- Christian Bale, The Fighter
Najlepsza Aktorka Drugoplanowa- Helena Bonham Carter, Jak zostać królem (The King's Speech)
Najlepszy Scenariusz Oryginalny- David Seidler, Jak zostać królem (The King's Speech)
Najlepszy Scenariusz Adaptowany- Aaron Sorkin, The Social Network
Najlepsze Scenografie- Jak zostać królem (The King's Speech)
Najlepsze Zdjęcia- Prawdziwe męstwo (True Grit)
Najlepsze Kostiumy- Alicja w krainie czarów (Alice in Wonderland)
Najlepszy Montaż- The Social Network
Najlepsza Charakteryzacja- Wilkołak (The Wolfman)
Najlepsza Muzyka- Alexandre Desplat, Jak zostać królem (The King's Speech)
Najlepsza Piosenka- "If I Rise," 127 godzin (127 Hours)
Najlepszy Montaż Dźwięku- Incepcja (Inception)
Najlepszy Dźwięk- Incepcja (Inception)
Najlepsze Efekty Specjalne- Incepcja (Inception)
Najlepszy Długometrażowy Film Animowany- Toy Story 3
Najlepszy Film Nieanglojęzyczny- Pogorzelisko (Incendies)
Najlepszy Pełnometrażowy Film Dokumentalny- Inside Job

Galadh

1) Najlepszy film: Incepcja
2) Najlepszy reżyser: Daren Aronofsky
3) Najlepszy aktor: Colin Firth
4) Najlepsza aktorka: Natalie Portman
5) Najlepszy aktor drugoplanowy: Christian Bale
6) Najlepsza aktorka drugoplanowa: Melisa Leo
7) Najlepszy scenariusz oryginalny: Incepcja
8) Najlepszy scenariusz adaptowany: Social Network
9) Najlepsza muzyka: Incepcja
10) Najlepsze efekty specjalne: Incepcja
11) Najlepsze zdjęcia: Incepcja
12) Najlepszy montaż: Czarny Łabędź

kowala_03

moje typy ale napewno tak nie będzie :( pewnie z oscarami wyjdzie Jak zostać królem. osobiscie uważam, że to dobry film ale nie nadzwyczajny. znając gust akademii filmowej to wybiorą właśnie ten film-idealnie zrobiony pod gale, albo jeszcze gorzej-Social Network, w którym to osobiście nie widzę nic specjalnego. a codo Czarnego Łabędzia-moim zdaniem film nie powinien wygrywać ze względu na rewelacyjna grę aktorką, która tu miała miejsce, ale za całokształt. chociaż oczywiście uważam ten film za bardzo dobry, ale jeżeli brać pod uwagę wymogii kategorii Najlepszy film w całej jeje zakresie, to moim zdaniem bez wątpienia powinna statuetkę zdobyć Incepcja (dawno żaden film nie zrobił na mnie takiego wrażenia, a raczej nie mam komercyjnego gustu:)no nic jeżeli wygra "Król" albo Social Network to tylko potwierdza się preferencje jury, które od dawna są mi niejasne ;)

BigDadddy

Moje ostateczne typy:

Najlepszy Film - "The King's Speech"
Najlepszy Reżyser - David Fincher "The Social Network"
Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy - Colin Firth "The King's Speech"
Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa - Natalie Portman "Black Swan"
Najlepszy Aktor Drugoplanowy - Christian Bale "The Fighter"
Najlepsza Aktorka Drugoplanowa - Melissa Leo "The Fighter"
Najlepszy Scenariusz Oryginalny - David Seidler "The King's Speech"
Najlepszy Scenariusz Adaptowany - Aaron Sorkin "The Social Network"
Najlepsze Scenografie - "Inception"
Najlepsze Zdjęcia - "True Grit"
Najlepsze Kostiumy - "Alice in Wonderland"
Najlepszy Montaż - "The Social Network"
Najlepsza Charakteryzacja - "Barney's Version"
Najlepsza Muzyka - Alexandre Desplat "The King's Speech"
Najlepsza Piosenka- "I See the Light" "Tangled"
Najlepszy Montaż Dźwięku - "Inception"
Najlepszy Dźwięk - "Inception"
Najlepsze Efekty Specjalne - "Inception"
Najlepszy Długometrażowy Film Animowany - "Toy Story 3"
Najlepszy Film Nieanglojęzyczny - "Heaven"
Najlepszy Pełnometrażowy Film Dokumentalny - "Exit Through the Gift Shop"

Mr_MarQx

Też do dzisiaj przewidywałem "Najlepszy Film - "The King's Speech"", ale ostatecznie zmieniłem na TSN, choć to nie jest rozsądne. Sam nie wiem, sądzisz, że może zdarzyć się cud?

Galadh

Może. Szczególnie, że szum wokół "The King's Speech", który swój punkt kulminacyjny miał jakiś miesiąc temu, ucichł. DGA wygrał Hooper, ale uważam, że Fincher w tym roku jest bezkonkurencyjny. PGA także wygrał "The King's Speech", do tego jest to film ciepły, bardzo wpływający na emocje. Dużo członków Akademii na pewno przekonało się do tego tytułu. "The Social Network" to film perfekcyjnie zrealizowany i wygrał prawie wszystko, co było do wygrania. Także cały czas uważałem, że "TSN" jest absolutnym faworytem, ale po obejrzeniu filmu Hoopera zmieniłem zdanie. Pojedynek jest zacięty, ale uważam, że "TKS" jest w korzystniejszej sytuacji. Zobaczymy dzisiaj w nocy jak to się skończy.

Mr_MarQx

Pewnie, że TKS ma większe szanse, ale z jakiegoś powodu postanowiłem trzymać się do końca z TSN. :) To będzie na pewno przedziwne, jeśli TSN wyjdzie z reżyserem, scenariuszem i montażem, ale bez filmu... Zdarzało się już tak, i to nieraz, no ale... TKS musi mieć jakiś backlash. Sądzę, że do końca to będzie wyrównana walka i jeden z nich zwycięży ledwo.

Szybko będziemy wiedzieć - bo muzyka i aktor drugoplanowy to chyba jedne z pierwszych kategorii w tym roku. :)

Galadh

Jeżeli Geoffrey Rush wygra, to jestem pewien, że będzie to gala spod znaku "The King's Speech". Wtedy będzie także możliwe, że Helena Bonham Carter zdobędzie statuetkę, a nawet Tom Hooper, co byłoby moim zdaniem, nieporozumieniem. Helena zagrała dobrze, ale to rola na max. nominacje. Widziałem jednak tylko ją z jej kategorii. Gdy Tom Hooper wygra z Fincherem, to będę naprawdę wkurzony:P.
Geoffrey zagrał świetnie - nie widziałem jednak Bale'a i nie mogę powiedzieć, czy zagrał lepiej, ale wiele wskazuje na to, że tak.

Mr_MarQx

Interesuje mnie wasze zdanie na temat kostiumow... chce grubo obstawic to i mam fajny kurs 1,9 na Alicje...
Jak zostac krolem kostiumy nie sa zbyt rewelacyjne, prawdziwe mestwo zwykle z westernu, reszta bez szans... tak wiec wydaje mi sie to pewne...?

piotruchowy

To jest między Alicją i Królem. Alicja zdecydowanie jest faworytem w tej kategorii, ale Król może dostać na zasadzie seryjnego przyznawania Oscarów.

użytkownik usunięty
Mr_MarQx

Bale miażdży Rusha, jeśli ten drugi wygra to będzie oznaczać po prostu, że Akademia zgłupiała do reszty

Nie macie racji najlepszy film Black Swan najlepsza aktorka Kidman i zgarniam 1,7tys. dziekuje dobranoc

Crrajze

Black Swan nie wygra Oscara. Pożegnaj się tymi 2 tysiącami.

BigDadddy

Dla większej czytelności zrobiłem screeny.

http://img9.imageshack.us/f/oscary1.png/
http://img163.imageshack.us/f/oscary2.png/
http://img171.imageshack.us/f/oscary3.png/
http://img97.imageshack.us/f/oscarypodsumowanie.png/

BigDadddy

yeah!!!;D Colin Firth Oskar:D juuupi!

BigDadddy

Ogólnie dobre rozdanie, ale troszkę sie zawiodłem. Przede wszystkim za reżyserię jak dla mnie powinien dostać Fincher, a za muzykę Zimmer. No i za najlepszy film przyznałbym jednak Incepcji. King's Speech nie powalił na kolana :/

BigDadddy

Po cichu łudziłam się ,że 127 godzin i James Franco zgarną statuetki ale konkurencja była lepsza. Gdyby nie Colin to pewniakiem był by Franco albo Bridges i było by znaczne ciekawiej.

BigDadddy

Moje typy:
Najlepszy film – Czarny łabędź
Najlepsza reżyseria – Darren Aronofsky
Najlepszy scenariusz oryginalny – Wszystko w porządku
Najlepszy scenariusz adaptowany – The Social Network
Najlepszy aktor – Colin Firth (Jak zostać królem)
Najlepsza aktorka – Natalie Portman (Czarny łabędź)
Najlepszy aktor drugoplanowy – Christian Bale (Fighter)
Najlepsza aktorka drugoplanowa – Helena Bonham Carter (Jak zostać królem)
Najlepsza muzyka – Trent Reznor (The Social Network)
Najlepsze zdjęcia – Incepcja
Najlepsza scenografia – Prawdziwe męstwo
Najlepszy montaż – Czarny łabędź
Najlepszy montaż dźwięku – Toy Story 3
Najlepszy dźwięk – Incepcja albo The Social network
Najlepsza piosenka – 127 godzin
Najlepsze efekty specjalne – Incepcja
Najlepsza charakteryzacja – Wilkołak

BigDadddy

Zastanawia mnie wygrana w kat. najlepsza muzyka. TSN? Przesłuchałam jeszcze raz sountrack i niestety nadal nie rozumiem... Nagroda albo dla "Incepcji", albo dla "Jak zostać królem", nie dla jednego techno motywu, nieporozumienie...

Przykładowo
TSN http://www.youtube.com/watch?v=E87JSduSnVw
http://www.youtube.com/watch?v=1Ua2gabdJoc
http://www.youtube.com/watch?v=v8KEF95U1mA&feature=related

Incpecja http://www.youtube.com/watch?v=imamcajBEJs
http://www.youtube.com/watch?v=Z0kGAz6HYM8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=0JGHI4TAC5U&feature=related

Jak zostać królem http://www.youtube.com/watch?v=ryVNb1b0esU
http://www.youtube.com/watch?v=bb69fGhJC8A&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=glrwO18qvZo&feature=related