W sumie dość szybko wrzuciłem nowy temat, ale jest to bardziej spowodowane jego aktualnością niż moją inicjatywą.
A mianowicie chodzi mi o logo i nazwę SW/GW. Kto zna cokolwiek z SW, pewnie kojarzy logo STAR WARS. Ale my w Polsce przez wiele lat używaliśmy, TRAFNIE przetłumaczonej nazwy "Gwiezdne Wojny". Niestety GW nie miało wspólnego loga i tak, zarówno wydawcy tacy jak Amber czy Egmont, oraz dystrybi (Syrena i Imperial), używali swoich własnych. No o ile Amber w sumie prawie wszędzie używał jednego (poza spisem serii na początku), o tyle reszta choc Egmont, Syrena i Imperial, miały loga podobne do siebie, wykazały się kreatywnością. Mało tego dystrybi w filmie zastosowali "super trick" komputerowy z jeszcze innym logo GW. Należy do tego dodać jeszcze sprzedawców innego staffu z logiem SW, więc w końcu Lucasfilm się zdenerwował. No i od kwietnia 2000 Amber wydaje wszystkie pozycje z logiem SW (plus specjalne logo SW dla serii Nowa Era Jedi), Imperial wydał ostatnio DVD na którym napis "Gwiezdne Wony" jest tylko na stronie filmu, plakacie i w napisach, jak się je włączy oraz materiałach reklamowych, a Egmont mimo, że coś tam walczył z logiem GW, prawdopodbnie już od tego miesiąca będzie używał tylko loga SW. Więc nie zdziwcie się jak w maju okarze się, że na nasze ekrany wszedł film "Star Wars Część II Atak klonów". I co wy na to? Jak myślicie, czy nazwa "Gwiezdne Wojny" jest mocno zakorzeniona zwłaszcza w środowiskach NIE fanowskich?
Loga
Po pierwsze. Musze przyznać, że nie wiedziałem, iż funkcjonują różne loga "Gwiezdnych Wojen". zawsze myślałem, ze jest tylko jedno - Star Wars.
Co do Gwiezdnych Wojen to postepowanie wydawcow uwazam za najzwyczajniejsze pojscie na ltawizne. W konsu Star Wars pieknioe tlumaczy se na polski, podobnie jak "Jurassic Park", który w naszym kraju pokazywany byl rowniez pod tytulem oryginalnym to bo to nazwa serii, prawnie zastrzezona.
Osobiscie uwazam, ze nalezy tlumaczyc na jezyk rodzimy co tylko sie da. Oczywiscie bez przesady, tzn. James Bond musi byc Jamesem, a nie Januszem, czy Jankiem.
Nazwa "Gwiezdne wojny" jest juz zakorzeniona w umyslach widzow w naszynm kraju i moim zdaniem jej zmiana na oryginalna jest bez sensu.
Logo
nazwa moim zdaniem będzie i ta i ta pod dwoma aspektami. Wizualnie STAR WARS jest na wszystkich gadżetach itp. z drugiej strony GWIEZDNE WOJNY w rozmowach, dyskusjach ... no i przede wszystkim w pierszej linijce tłumaczenia gdy zaczyna się film
:-) A tak nawiasem - środowisko NIE fanowskie nie ma chyba żadnej z tych nazw zakorzenionych... po prostu im to "lata" tak jak Sithom los jednego Szturmowca. :-))
Logo Star Wars vs. Gwiezdne Wojny
Witam,
Moim zdaniem napis SW powinnien byc w jezyku polskim, ale jak to juz wszyscy powiedzieli i zauwazyli w jednolitej formie. A moze zrobic referendun na ten temat i rozeslac do wszystkich wydawcow jego wyniki?
Pozdrawiam
Andaral
Shadows of the Star Wars:
http://starwars.waw.pl