Pozwoliłem sobie założyć osobny temat, by podzielić się mymi spostrzeżeniami.
Plusy.
- wszystko szybko się ładuję
- konstrukcja drzewka, widać gdzie wyskoczy post, i kto komu opowiedział
- gustomierz, nic rewaluacyjnego, ale też żadna kiszka, więc idzie na plusy. Możliwie, że biel już mnie oślepiła i tego nie widzę, ale czy jest możliwość wybrania użytkownika, i porównania swego gustu z nim? Myślę, że powinna być zakładka w której automatycznie gustomierz porównuje nas ze znajomymi. Jak można zobaczyć to drzewko gustomierza (ja w środku a inni w pobliżu), czy to tylko taka wyjaśniająca grafika?
Minusy
- BIEL, 10-15 minut, i naprawdę mam dość
-zniknięcie ulubionych użytkowników. miałem tam osoby których nie było w znajomych, i zawsze mogłem szybko zerknąć co ostatnio ocenili.
- za dużo krągłości
- wygląd profilu
- strony filmu, są obecnie bardzo nieczytelne (maciupeńka data produkcji, a kraje produkcji i gatunki nie odsyłaczami. Jeszcze gorzej gdy rozwinę całą obsadę. Jak dla mnie to już w ogóle nic nie widać, i możliwość uzyskania informacji jest właściwie żadna.
-kontrybucja, nie sądziłem, że to możliwe, ale tam jest jeszcze więcej bieli.
- gwiazdki przy ocenianych filmach, kolor + serduszko jakieś takie walentynkowe,, złote były fajniejsze, choć zakładka z ocenionymi filmami jest większa od poprzedniej, to jak dla mnie jest mniej przejrzysta
-brak osobnej zakładki dla odrzuconych kontrybucji
- gdzie lista osób i filmów do których coś dodałem?
- nie wiem czy znowu oślepłem, ale nie widzę zakładki "ulubione filmy"
- ludzie kina przestali być wyświetlani alfabetycznie (mały plusik za wyświetlanie wieku)
-forum, nie widać w działach tematów, trzeba osobno wchodzić
- okienko w którym pisze tego posta, i trzcionka, stanowczo za mała
To tyle na razie. Podsumowując. FW stał się jednym wielkim słupem ogłoszeniowym. Został zmieniony całkowicie profil strony, a przecież można było to pogodzić. Maksymalizacja zysków została uruchomiona na maksa, i jeśli dochody się zwiększą (w co raczej nie wątpię) będzie prawdopodobniej jeszcze gorzej. Data urodzin? Co to ma wspólnego z moimi kinowymi preferencjami? Czy dojdzie do tego, że w przyszłości na podstawie grupy krwi, będzie się mi proponować film? Coś czuję nadciągające w przyszłości opłaty, nie wiem czego będą dotyczyły, ale jeśli będzie trzeba płacić za jakieś bzdety, to co z osobami który poświęci swój czas, bu wam za friko budować bazę.
Osobiście uważam nowy fw, za nieudany produkt, choć zapewne większości przypadnie do gustu. Szkoda bo jak już pisałem, spokojnie można było połączyć rolę fw wielkiej reklamy z z istniejącą już bazą filmów. Wilk byłby syty, a owca cała. Trochę szkoda, bo przyzwyczaiłem się do tego miejsca, a mój profil, traktowałem autentycznie jako mój. Teraz stał się tylko dodatkiem do atakujących mnie reklam. Szkoda tego wszystkiego, ale chyba będzie trzeba wreszcie przenieść wszystkie głosy na imdb. mimo wszystko naiwnie liczę, że jakieś zmiany na plus zostaną jeszcze wprowadzone.
Skoro już, się rozpisałem, to ponownie wrócę do kwestii kontroli weryfikator. Ja tam już sobie odpuściłem, bo ile razy można czytać w komentarzy, "nie mogłem zweryfikować kontrybucji bo strona była po francusku", albo "nie, bo nie". Niektórzy maja guziczek, i im szajba odbija. skoro jednak baza jest rozbudowywana to problemu chyba jednak nie ma...
"czy jest możliwość wybrania użytkownika, i porównania swego gustu z nim"
jest taka możliwość, o ile użytkownik ma do Twojego podobny gust. Wystarczy wejść na profil użytkownika z którym chcesz porównać swój gust.
"Jak można zobaczyć to drzewko gustomierza (ja w środku a inni w pobliżu), czy to tylko taka wyjaśniająca grafika?"
grafika jest wyjaśniająca, ale przedstawia rzeczywiste dane
Faktycznie jest pasek. Szkoda tylko, że nie pokazuje np. zgodności w 30 procentach Jaki jest limit (50-60%), by gusta uznać za zbliżone?
Szkoda z tym drzewkiem. Fajny to wygląda, i chętnie bym sobie pooglądał w tej formie gdyby była taka możliwość.
Dzięki za informację.
Dodam kolejny plus. Zakładka przy filmach, oni ocenili. Wreszcie.
W zakładce gustopodobni. Czy nie dałoby się zmienić "nasza ocena" na "wasza ocena"?
w tej samej zakładce, po kliknięciu na osobę o podobnym guście, powinienem móc się przenieść na jego profil, tymczasem wyskakuje ta sama lista filmów.
Co was różni. Trochę śmieszne, że różnica ocen z skali 8-10/10, jest uznawana za wielką różnicę.