ja jestem za nowym wyglądem filmweb'ka, a dlaczego,
Przede wszystkim dlatego, że aby się rozwijać trzeba ciągle coś dodawać, stary filmweb, owszem był przyjazny, ale nic pyzatym,
faktycznie może i nowy wygląd trochę razi- głownie ze względu na przyzwyczajenie do starego, ale widze ze jest o wiele bardziej funkcjonalny.
większość was narzeka na długie wczytywanie stron, jestem użytkownikiem internetu o tragicznej prędkości 512 kb/s i prawdopodobnie 90 % was taki internet miała 5 lat temu, a teraz dysponuje superszybkimi łączami od netii, vectry etc, ale zapewne używacie nędznych przeglądarek typu IE 6/7 albo 8, no może co niektórzy "mądrzy" mają firefoxa na swoim systemie, a chętnie wam powiem, że te przeglądarki są najgorsze jeżeli chodzi o szybkość wykonywania skryptów JS, jeżeli chcecie aby wam się ta strona ładowała tak szybko jak mi, należy zastosować poniższą poradę
1. usunąć FF, albo nie używać tego badziewia do końca życia, to samo tyczy się internet explorer
2. zainstalować najnowszą wersje przeglądarki google chrome lub opera 10.53 - 2 najszybsze przeglądarki na świecie
3. wypróbować teraz działanie filmweba i nie narzekać.
------------------------------------
a co do zmiany wyglądu na stary, to wątpie czy wasze petycje przyniosą jakiś rezultat.
dlaczego?
otóż dlatego, że
*programiści nad nowym wyglądem portalu pracowali pewnie z rok jak nie więcej
*wykorzystanie technologii web 2.0 na 90 % poprawiło szybkość połączenia portalu z bazą danych, która jest ogromna
*społeczność fw spodoba wam się tak samo jak nasza klasa, choć teraz jesteście nastawieni sceptycznie do tego
*nowy wyglad, nowy portal = nowe możliwość
wiem, że nie ciekawie pisze, ale humanistą to ja nie jestem
---------------------------
no i nie krytykować puki nie zapoznacie się do końca z nowym fw
Oczywiście ja też jestem ZA. Nowy Filmweb bije funkcjonalnością większość obecnych, nie tylko polskich serwisów. Dodajcie chłopaki kilka motywów kolorystycznych, w tym "stare kolory" i wszystko będzie git (no i koniecznie szybsze serwery)
Wyłapałem pierwszego buga: Gdy ocenię film, oznaczę jako ulubiony i zaznaczę że chcę obejrzeć ponownie a później odznaczę (że już nie chcę ponownie oglądać) - to nadal mam go w oczekiwanych filmach z błędem anticipation.level0 po prawej stronie.
Oto temat zaklada jakis anonimowy z dupy wziety maniek, który nie oddal glosu na zaden film. Nie róbcie z ludzi idiotów dupodajki.
Sam jesteś z dupy wzięty. Po prostu ustawił sobie tak prywatność że nikt nie widzi jak ocenił filmy.
to jest jak vista i XP. niektórzy się przyzwyczają, niektórzy dalej będą używać XP ( http://web.archive.org/web/20080628212349/http://www.filmwe b.pl/ )a niektórzy nie umiejąc zainstalowac sobię XP będą mówili że vista jest zaj*bisty.to tyle co mam do powiedzenia o nowym filmwebie.nie robie już bloga ani nie komentuję filmów bo to po prostu bez sensu :P .
PS. jedyny plus to edytuj posta :D (w końcu...)
Z tego, co piszesz wynika, że nawet nie znasz znaczenia słowa "przyjazny".
Napisałeś: "przyjazny, ale nic pyzatym"
Człowieku, to jest właśnie najważniejsze by serwis był przyjazny użytkownikowi i znaczy to tyle, że ma być wygodny, użyteczny, przyjemny w obsłudze. To jest właśnie wszystko, a nie jakis bzdecik, który można pominąć.
Z tego jak piszesz widać, że faktycznie nie jesteś humanistą i w ogóle nie należysz do osób, które przykładają uwagę do tekstów pisanych dlatego też rozumiem, że czytelność forum jest dla Ciebie nieważna, ale zrozum, że wiele osób lubiło tu dyskutować i dla nich funkcjonalność forum ma znaczenie.
Co do rozwoju, to dokładnie polega na ulepszeniach i dodawaniu jakichś przydatnych funkcji, a nie odbieraniu ważnych funkcji i utrudnianiu korzystania z tego, co zostało.
I nie będziesz nikomu dyktować jaką przeglądarkę ma używać. Ten Twój temat to jakaś kpina po prostu.
"nowy wyglad, nowy portal = nowe możliwość " -> z matematyki (i pewnie nie tylko), to Ty masz chyba jedynkę... Jak zrobisz ładną atrapę samochodu, albo odnowisz starą, to nic Ci nie przyjdzie z nowego czy ładnego (według Ciebie) wyglądu, bo pojechać tym nigdzie nie pojedziesz. Mogę się zgodzić, że jakaś dodana funkcja daje nową możliwość, ale nie, że zmiana wyglądu jest równoważna z nowymi możliwościami.
Mam nadzieję, że jesteś jeszcze dzieckiem i tylko dlatego rozumujesz w tak dziecinny sposób.
w ogóle na tamtym interfejsie czułem się bardziej tak... na luzie.
przyjazne dla oczu kolory. to naprawdę daje po oczach.
zawsze jak nie wiedziałem na co wejść wchodziłem na FW. tera będzie to z przymusu.
tak jakby bo np. muszę sprawdzić kiedy będzie the predators.
Co Wy gadacie, przecież tamten interfejs był tragiczny. Chyba nie powiecie że zakładki które zmieniają się po najechaniu myszką są bardziej user friendly niż obecne rozwiązanie? Bardzo dobrze że z tego zrezygnowali, bo było to dobijające. Podobnie system komentarzy i cytowania jest o wiele lepszy od tego starego.
System oceniania filmów oraz tagowanie również na plus.
Poza tym przecież możecie sobie spersonalizować serwis jak tylko chcecie. Kolory to kwestia gustu, ja wole obecne bo są bardziej przejrzyste, chociaż może ten biały jest za bardzo intensywny i daje po oczach.
Sprecyzuj o co Ci chodzi z tymi zmieniającymi się zakładkami, bo nie bardzo rozumiem. I system komentarzy i cytowania gdzie? No bo na forum nie widzę żadnych ułatwień pod tym względem. W ogóle można zmienić kolory chociaż na blogu? bo gdzieś ktos cos na ten temat pisał, a nie widzę nigdzie takich opcji. Chodzi mi o ogólną kolorystykę blogu (nie pojedynczego tematu) - np. żeby ustawić jakiś kolor tła zamiast tej bieli.
"Poza tym przecież możecie sobie spersonalizować serwis jak tylko chcecie."
Niby w jaki sposób "jak tylko chcę" jeśli np. chcę inne kolory i bardziej funkcjonalne drzewka forum? Chciałabym mieć też wgląd do cudzych ulubionych (userów, którzy nie są moimi znajomymi), z powrotem czytelne blogi oraz móc zobaczyć tematy swojego autorstwa lub innej osoby dotyczące konkretnego filmu (nie jestem w stanie ich znaleźć wśród wypowiedzi wrzuconych wszystkie na raz do jednej zakładki).
Bartulec, chodzi mi np. o takie rzeczy, że obecne drzewko np. pod tym tematem, na tej stronie: http://www.filmweb.pl/forum/INNE/Wybaczam+Ci%2C+userze!,1328968?page=5 jest nieczytelne w sensie tego kto na który czyjś post odpisuje. Ogólnie czytelność (dobór kolorów, układ ramek itp.) też jest oczywiście kiepska, ale linkuję ten przykład po to, by pokazać, że także pod innymi względami te nowe drzewka się nie sprawdzają.
O, i nastepny klakier Bartulec, który broni nowego FW jak swego oka. Nie dajmy sie omamic sprzedajnym klakierom.
dareczek pal gume jeśli nie masz do powiedzenia nic merytorycznego i na drugi raz pisz za siebie.Eleonora: z tymi drzewkami to masz rację, ale wcześniej też nie było rewelacji. Mnie nigdy nie podobało się takie rozwiązanie, moim zdaniem najlepszy jest układ liniowy taki jak na wielu popularnych forach.Jeśli chodzi o te zmieniające się zakładki, to miałem na myśli menu na koncie usera, czyli 'ulubione filmy, osoby kina, znajomi itp', takie samo rozwiązanie było też w menu horyzontalnym na górze strony. To pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale mnie to dobijało, czegoś takiego raczej nigdzie się nie stosuje.
Ja myślę że jeśli poprawią kilka rzeczy które wyjdą w praniu, dodadzą skórki, to serwis będzie na prawdę na wypasie.Nie rozumiem osób które tylko potrafią narzekać, a nawet nie zapoznają się z nowymi opcjami i możliwościami jakie daje serwis. Z resztą są tu ludzie którzy narzekali na stary Filmweb, są i tacy którzy na wszystko plują i narzekają.Wiele osób potrzebuje trochę czasu aby przyzwyczaić się do nowych rzeczy - to jest normalne.To czy serwis jest do bani wyjdzie dopiero za kilka tygodni/miesięcy.Gorzej na pewno być nie może, bo wtedy ludzie przestaną korzystać i strona padnie. Administracja na pewno zdaje sobie z tego sprawę. Pożyjemy zobaczymy.
i kolejny bug, przy edycji sypią się 'entery' a konkretnie skasowało mi wszystkie puste entery, przez co tekst wygląda mało czytelnie. Chciałem poprawić ale już nie mogę bo minęło 5 minut...
Patrzyłam na tamten temat i jemu podobne pod starym systemem drzewkowym i tam to było jak najbardziej czytelne. Co do samego systemu drzewkowego, to ja należę do osób, które go uwielbiają, bo jest dla mnie bardziej przejrzysty i przyjemniejszy w użyciu niż system liniowy.
Świetnym rozwiązaniem, które niestety zlikwidowano, była możliwość zobaczenia innych wypowiedzi danego użytkownika z forum. Robiło się to jednym kliknięciem i można było zobaczyć czyjeś wpisy w konkretnym dziale forum, czy pod konkretnym filmem. Można też było dostać się do nich przez link zamieniając numer użytkownika. To było bardzo wygodne. Teraz wszystkie wypowiedzi są zwalone bez ładu i składu w zakładce "wypowiedzi", a żeby się do niej dostać trzeba wejść na profil tej osoby. Z tymże, jak mówię są tam walnięte w dowolnej kolejności, więc przy większej aktywności danej osoby nie da rady znaleźć jej wpisów na dany temat.
Rozwijane menu mi osobiście odpowiadały. Dostęp do poszczególnych zakładek wymagał mniejszej ilości kliknięć (zazwyczaj jednego) i nie wymagał skupienia (by coś tam zahaczyć, a inne odhaczyć itp.).
I dalej nie napisałeś o co chodziło z tym ułatwieniem z cytatami itd. No, ale nieważne.
na każdym forum internetowym zawsze znajdują się takie osoby, które za punkt honoru wyznaczają sobie wywyższanie siebie przez poniżanie innych... żałość mnie ogarnia pani humanistko:-(
Chrome jest szybszy to fakt, ale w tym wypadku nie ma to najmniejszego znaczenia bo to wina serwerów i optymalizacji. Dzisiaj jest tragedia, praktycznie nie da sie korzystać ze strony.
"większość was narzeka na długie wczytywanie stron, jestem użytkownikiem internetu o tragicznej prędkości 512 kb/s i prawdopodobnie 90 % was taki internet miała 5 lat temu, a teraz dysponuje superszybkimi łączami od netii, vectry etc, ale zapewne używacie nędznych przeglądarek typu IE 6/7 albo 8, no może co niektórzy "mądrzy" mają firefoxa na swoim systemie, a chętnie wam powiem, że te przeglądarki są najgorsze jeżeli chodzi o szybkość wykonywania skryptów JS, jeżeli chcecie aby wam się ta strona ładowała tak szybko jak mi, należy zastosować poniższą poradę
1. usunąć FF, albo nie używać tego badziewia do końca życia, to samo tyczy się internet explorer
2. zainstalować najnowszą wersje przeglądarki google chrome lub opera 10.53 - 2 najszybsze przeglądarki na świecie
3. wypróbować teraz działanie filmweba i nie narzekać. "
Tak jest. Rozszyfrowałeś nas. Ja np. dysponuję połączeniem lokalnym od 3 lat (gdzie chyba nawet dłużej) używam firefoxa i powiem ci z ręką na sercu że żadna strona jaką odwiedzałem nie chodziła mi tak wolno jak Film web obecnie. Na prawdę. To sam tyczy się explorera wiec to na pewno nie jest wina przeglądarki tylko złej optymalizacji strony ew. kiepskich serwerów.
Co do przejrzystości to tu uwagę mam do okna z wypowiedziami na forum jest nie praktyczne i nie wygodne przydała by się tam jakaś wyszukiwarka